O πολιτισμένος Καναδάς, μέλος των επτά πιό ανεπτυγμένων χωρών G7, αποδεικνύει ότι μετά από 10 μήνες πανδημίας δεν έχει καταφέρει να χειριστεί την κρίση επιτυχώς, σημειώνοντας χιλιάδες θανάτους και οδεύοντας διαρκώς προς άλλα σκληρότερα μέτρα εγκλεισμού της χώρας.
Με 708.619 κρούσματα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και με 18.014 θανάτους, η χώρα ακροβατεί ανάμεσα σε μια οικονομική καταστροφή και την μετάδοση του ιού που εξαπλώνεται διαρκώς απ΄άκρη σ’ ακρη της χώρας ανεπηρέαστος από τα σκληρά μέτρα του εγκλεισμού.
Ο δημοφιλής πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς τυπώνει διαρκώς χρήματα και μοιράζει σε άνεργους και επιχειρήσεις, χωρίς κανένα σχέδιο να ανανήψει την οικονομία ή να εξασφαλίσει ακόμη και το εμβόλιο για τα 35 εκατομμύρια των κατοίκων του. Η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξοδέψει 322,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση επιχειρήσεων και του πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχε ξοδέψει 240 δισεκατομμύρια σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πολιτών του.
Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό έχει εμπλακεί στο περίφημο σκάνδαλο WE, καθώς η κυβέρνησή του ενέκρινε ένα προϋπολογισμό 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΜΚΟ We, της οποίας οι πρόεδροι ήταν προσωπικοί του φίλοι και μάλιστα είχαν πληρώσει τη μητέρα του Μάργκαρετ Τριντό για να δώσει διάφορες δημόσιες ομιλίες. Ο υπουργός οικονομικών Μπίλ Μορνώ παραιτήθηκε υπό τη σκιά του σκανδάλου, επειδή ενέκρινε το ποσόν για την εν λόγω ΜΚΟ ενώ είχε δεχθεί να κάνει ταξίδια με χρήματα της οργάνωσης, κάτι που απαγορεύει ο κώδικας δεοντολογίας του Καναδά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη ένα σκάνδαλο καταδιώκει τον διεθνώς δημοφιλή πρωθυπουργό του οποίου η κυβέρνηση παρήγγειλε εμβόλια απο την Κίνα, εμβόλια που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στις παραγγελίες από τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Μέχρι τώρα η χώρα έχει εμβολιάσει μόνο το 1.55% του πληθυσμού με τους γιατρούς και το νοσοκομειακό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να αγανακτούν και τα γηροκομεία να ασκούν μηνύσεις στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός καθησυχάζει τον κόσμο ότι ο εμβολιασμός θα τελειώσει περί το τέλος Σεπτεμβρίου και όλα βαίνουν καλώς.
Στο μεταξύ αυτό που συμβαίνει στη χώρα αγγίζει τα όρια του παραλόγου.
Από τον Μάρτιο έχουν κλείσει τα αεροδρόμια και δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε μη Καναδούς πολίτες ή μή μόνιμους κατοίκους.
Στα αεροδρόμια του Καναδά όλους αυτούς τους μήνες δεν γίνεται θερμομέτρηση ούτε υπάρχουν rapid-tests για τη διάγνωση μολυσμένων με τον ιό.
Είναι επιβεβλημένη η καραντίνα 15 ημερών για όσους Καναδούς εισέρχονται στη χώρα.
Τα χερσαία σύνορα με τις ΗΠΑ παραμένουν ερμητικά κλειστά από το Μάρτιο του 2020.
Το τμήμα ανανέωσης διαβατηρίων και ακόμη έκδοσης διπλωματικής βίζας στο υπουργείο εξωτερικών παραμένει ερμητικά κλειστό, με αποτέλεσμα όσοι πολίτες δεν έχουν διαβατήρια ανανεωμένα να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.
Στο Οντάριο και το Κεμπέκ, τις πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά, έχουν κλείσει εστιατόρια, λιανεμπόριο και υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός κυκλοφορίας με απίστευτα πρόστιμα. Παραμένουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία καθώς και οι τράπεζες. Απαγορεύονται οι συνευρέσεις εντός των σπιτιών και επιτρέπεται μόνον ένας επισκέπτης σε σπίτια που έχουν μόνο ένα κάτοικο.
Την ίδια ώρα τεράστιες ουρές σχηματίζονται καθημερινά έξω από τα μαγαζιά που πουλούν αλκοόλ και κάνναβι, μαγαζιά των επαρχιακών μονοπωλίων από τα οποία εισπράττονται φόροι για το κράτος. Οι πολίτες αγανακτούν γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο αλλά υφίστανται τη νεολαία να πίνει και να αγοράζει χασίς κάνοντας κρυφά πάρτυ, που αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες διάδοσης του ιού σε γονείς και παππούδες.
Αυτό το χάος έρχεται να επιδεινωθεί καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό ανίκανη να χειριστεί την κρίση σε όλα τα επίπεδα, απειλεί τώρα ότι θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις που φεύγουν εκτός Καναδά.
Οι αεροπορικές εταιρείες AirCanada, WestJet και άλλες κάνουν διαβήματα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, αλλά εις ώτα μη ακουόντων. Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει αποδεκατισθεί με χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται στην ανεργία.
Τα εστιατόρια των οποίων το 80% ανήκουν σε ελληνικές ιδιοκτησίες υποφέρουν από το πολύμηνο κλείσιμο ενώ ακούγεται πως το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης θα βάλει λουκέτο όταν η κυβέρνηση πάψει να τις επιδοτεί.
Γενικά, στον Καναδά επικρατεί το χάος, υπερκατανάλωση του δημόσιου χρήματος ενώ ο Τζάστιν Τριντό περιμένει την ευκαιρία για να καλέσει εκλογές προκειμένου να βγάλει κυβέρνηση πλειοψηφίας (αυτή την ώρα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας) καθώς μοιράζει άρτον και ελπίδες!
- Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.