Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της, πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ

Δώδεκα μήνες μετά τη γνωστή στη Χιλή ως «κοινωνική έκρηξη», με 30 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες συλλήψεις και ζημιές πολλών εκατομμυρίων.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την κατάργηση του συντάγματος που χρονίζει από τον καιρό της δικτατορίας του Πινοτσέτ με τη σύνταξη νέου, από ειδική συντακτική εθνοσυνέλευση, αποφάσισαν οι Χιλιανοί πολίτες με συντριπτικό ποσοστό κατά το ιστορικό δημοψήφισμα της Κυριάκης που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

 

Δώδεκα μήνες μετά τη γνωστή στη Χιλή ως «κοινωνική έκρηξη», με 30 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες συλλήψεις και ζημιές πολλών εκατομμυρίων από τους βανδαλισμούς ανεξέλεγκτων συμμοριών, οι Χιλιανοί ψηφοφόροι ψήφισαν σε ποσοστό 78,3% υπέρ της αλλαγής συντάγματος και σε ποσοστό 79% υπέρ της δημιουργίας του νέου καταστατικού χάρτη της χώρας από νέα συντακτική συνέλευση, και όχι από μικτή συνέλευση με βουλευτές του υπάρχοντος κοινοβουλίου.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ηττημένος, καθώς το κόμμα του – όπως και άλλα αστικά κόμματα – είχε υποστηρίξει τη διατήρηση του υπάρχοντος συντάγματος, ο πρόεδρος Πινιέρα δήλωσε ότι ελπίζει πως το δημοψήφισμα με το μεγάλο του ποσοστό συμμετοχής, αλλά και το νέο σύνταγμα θα βοηθήσουν στη λαϊκή συμφιλίωση και συνεργασία.

 Τόνισε πάντως ότι οι μεγάλες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στον λαό της Χιλής από το νέο σύνταγμα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. «Το δημοψήφισμα αυτό δεν είναι το τέρμα αλλά η εκκίνηση σε έναν δρόμο που πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί,» δήλωσε ο κ. Πινιέρα από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο κεντροδεξιός κ. Πινιέρα έχει πέσει στο τελευταίο 12μηνο σε μονοψήφια ποσοστά στήριξης από τους ψηφοφόρους, καθώς θεωρείται όχι μόνο εκφραστής ενός σκληρού καπιταλιστικού καθεστώτος που ενισχύει κοινωνικές ανισότητες, αλλά και υποστηρικτής της σκληρής καταστολής των διαδηλώσεων και της παρανομίας. Ρόλο στη στήριξη του καθεστώτος όμως αυτού έχει και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που μετά τη μεταπολίτευση του 1990 έχει μοιραστεί τα χρόνια εξουσίας, με την προκάτοχο του κ. Πινιέρα, Μιτσέλ Μπατσελέτ.

Το βράδυ της Κυριακής, πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδων στο κέντρο του Σαντιάγο, στην πλατεία («Πλάσα Ιτάλια») όπου παραδοσιακά οι Χιλιανοί εορτάζουν εθνικές επιτυχίες στον αθλητισμό και ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων επί τρεις μήνες. Όμοιες ογκώδεις συγκεντρώσεις πανηγυρισμών σημειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ενδεικτικά της κατάστασης στη Χιλή είναι αφενός το γραμμένο με φωτεινά γράμματα στην Πλάσα Ιτάλια μήνυμα «Αναγέννηση», αφετέρου το κυριαρχούν σύνθημα εκεί και αλλού, το βράδυ της Κυριακής στα χείλη του πλήθους που έλεγε, μεταξύ άλλων: «Πινιέρα, δολοφόνε, είσαι ίδιος με τον Πινοτσέτ».

 

(Με πληροφορίες από Reuters, ΒBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)