Ένα δισεκατομμύριο δέντρα θα φυτέψει η Αυστραλία στα πλαίσια ενός σχεδίου για το περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της είναι να επιτύχειτους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.
Υπολογίζεται ότι τα δέντρα θα απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα μέχρι και 18 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως και θεωρούν ότι είναι μια παραδειγματική κίνηση; για να εφαρμοστεί και σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2050.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας που τους παρακίνησε να προβούν σε αυτή την περιβαλλοντική δράση, αλλά και η αισθητική απόλαυση. Μήπως, όμως, δεν είναι πολλά αυτά τα δέντρα για να περιοριστούν οι κλιματικές αλλαγές;
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν σε όλο τον πλανήτη ένα τρισεκατομμύρια νέα δέντρα, δηλαδή 1.000 φορές περισσότερα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον έχει δηλώσει ότι η χώρα του ως το 2030 θα πιάσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 26%-28% ως το 2030 αν και ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του δεν είναι τόσο αισιόδοξος, γράφει το Bloomberg.
Μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η εξάρτηση από τον γαιάνθρακα, τον οποίο ακόμη χρησιμοποιεί για τα δύο τρίτα της ενέργειας που χρειάζεται.
Όσο όμως πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες, άλλο τόσο πληθαίνουν και οι ελπίδες ότι ο πλανήτης θα αρχίσει να «αναπνέει» ξανά, χωρίς φόβο.