Η Δύση μένει πίσω: Στην Ασία οι 14 από τις 15 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο

Ποια οι βασικές παράγοντες που δίνουν στην ΝΑ Ασία ώθηση και μάλιστα όχι μόνο σε βάρος Ευρώπης και Αμερικής αλλά και απέναντι στην Βόρεια Ασία.
Open Image Modal
Φιγούρες ουρανοξυστών στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ
Leontura via Getty Images

Στην Ασία εντοπίζονται οι 14 από τους 14 κορυφαίους κόμβους ανάπτυξης στον κόσμο, με την ”παλιό” και τον ”νέο κόσμο”, Ευρώπη και Αμερική να μένουν πίσω. 

Σύμφωνα με τον Growth Hub Index 2024 της βρετανικής υπηρεσίας ακινήτων Savills, οι ασιατικές πόλεις έχουν προσδιοριστεί ότι θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα γρήγορα έως το 2033, με βάση δείκτες που μετρούν τον αυξανόμενο πλούτο, την επέκταση των οικονομιών και τις δυνατότητες για νέα ανάπτυξη και επέκταση των επιχειρήσεων.

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα με τα data του Statista, τέσσερις πόλεις της Ινδίας εμφανίζονται στην πρώτη 10άδα, με τη Μπανγκαλόρ στην πρώτη θέση. Ακολουθεί η πόλη Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ και το Δελχί της Ινδίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται μια ενδοπεριφερειακή μετατόπιση από την Κίνα στη Νοτιοανατολική Ασία επισημαίνοντας και πως η Βόρεια Ασία γερνάει, όπως φαίνεται σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ενώ η Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία είναι ακόμα νέα και σε φάση αστικοποίησης.

You will find more infographics atStatista

 

Διάφοροι λόγοι που επισημάνθηκαν για την αναμενόμενη άνοδο συγκεκριμένων ασιατικών χωρών αφορούν στο κατά πόσο αυτά έχουν ”αγκαλιάσει”την ανάπτυξη με γνώμονα την τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να επωφελούνται από έναν ισχυρό παραδοσιακό μεταποιητικό τομέα.

Πολλές ασιατικές πόλεις προβλέπεται επίσης να δουν μια αυξανόμενη μεσαία τάξη καθώς ο προσωπικός πλούτος αυξάνεται σε όλη την περιοχή, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές καθώς και στρατηγικές για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας είναι επίσης μεταξύ των λόγων που βοηθούν αυτές τις πόλεις να κατατάσσονται πολύ ψηλά μεταξύ των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων.

Επίσης, τονίζεται πως εάν η ταχεία αστικοποίηση αντιμετωπιστεί σωστά, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των πληθυσμών και βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης, ενώ εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση μπορεί να επιδεινώσει τη φτώχεια, την εγκληματικότητα και να αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας. 

Οι αναλυτές της Savills εξέτασαν αρκετούς δείκτες για τις οικονομίες, τους πληθυσμούς και τον πλούτο σε 230 πόλεις με ΑΕΠ 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω το 2023 για να προσδιορίσουν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις.

 

Οι οικονομικοί δείκτες περιελάμβαναν το ΑΕΠ της πόλης το 2033 και τη μελλοντική πιστοληπτική ικανότητα καθώς και την ποσοστιαία αύξηση στην  του ΑΕΠ της πόλης μεταξύ 2023-2033. Οι δείκτες προσωπικής περιουσίας ”μέτρησαν” την ποσοστιαία αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της πόλης και την ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που κερδίζουν περισσότερα από 70.000 δολάρια  κατά τη διάρκεια των 10 ετών που αναλύθηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες πληθυσμού επικεντρώθηκαν στην ποσοστιαία αύξηση των κατοίκων των πόλεων και της μετανάστευσης μεταξύ 2023-2033 και στη μελλοντική αναλογία εξαρτώμενων προς τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας το 2033.

Μόνο πόλεις με ΑΕΠ 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω το 2023 συμπεριλήφθηκαν στο δείκτης.

Πηγές: Statista, Savills