Η δίαιτα που βγάζει νοκ άουτ το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ εύκολη σύμφωνα με νέα μελέτη

Και σε συνδυασμό με ελάχιστη σωματική άσκηση κυριολεκτικά κάνει θαύματα. Ας ξεκινήσουμε εδώ και τώρα.
Open Image Modal
VioletaStoimenova via Getty Images

Ηλικιωμένοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή και ασκούνταν ελάχιστα έως και έξι ημέρες την εβδομάδα, μέσα σε έναν χρόνο έχτισαν μυϊκή μάζα και έχασαν σημαντική ποσότητα σωματικού λίπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Εκτός από την απώλεια του συνολικού σωματικού λίπους, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν και σημαντικά ποσοστά από το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, καθώς και σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας αδιόρατος κίνδυνος που συγκεντρώνεται γύρω από τα ζωτικά όργανα τα οποία βρίσκονται βαθιά μέσα στην κοιλιά μας. Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, απειλεί να δημιουργήσει φλεγμονή, εκτοξεύοντας τις πιθανότητες μια χρόνια νόσος να μας χτυπήσει την πόρτα.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο περιοδικό JAMA Network Open, βασίστηκε στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ένα σύνολο 1.521 ατόμων, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.

Πώς θα εξοπλίσουμε την κουζίνα μας με προϊόντα συμβατά με τη μεσογειακή διατροφή 

Μια μεσογειακή δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, όπως ο σολομός, το στήθος κοτόπουλου και ο τόνος, καθώς και φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και ελαιόλαδο. 

Όταν περιορίζουμε την πρόσληψη θερμίδων, χάνουμε λιπώδη μάζα, ενώ όταν προστεθεί στην εξίσωση και η φυσική άσκηση, χτίζουμε μυϊκή μάζα ενώ διατηρούμε τους μύες που ήδη έχουμε.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αυτή, δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποθεώνει τις ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η εν λόγω δίαιτα υπόσχεται να μειώσει τον κίνδυνο να μας απασχολήσουν ιατρικές κατατάσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η άνοια, η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη και ο καρκίνος του μαστού, ενώ έχει συνδεθεί με πιο γερά οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη μακροζωία.

Η μεσογειακή δίαιτα προστάζει η μαγειρική μας να είναι όσο πιο απλή γίνεται, βασισμένη σε φυτικά προϊόντα, με κάθε γεύμα να επικεντρώνεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους σπόρους, λίγους ξηρούς καρπούς και πάντοτε με μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Άλλα λιπαρά, όπως το βούτυρο, θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, ενώ η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται μονάχα για ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, ενώ η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενθαρρύνεται.

Από την άλλη πλευρά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά έχει σημασία να καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες σε σχέση με τους καρπούς της φύσης.

Τέλος, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς και η άσκηση αποτελούν βασικούς ακρογωνιαίους λίθους του μεσογειακού στυλ διατροφής.

Σε αυτά τα πλαίσια, το φαγητό με τους φίλους και την οικογένεια, οι κοινωνικές συναναστροφές κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η προσεκτική κατανάλωση των αγαπημένων μας τροφών, όλα επιτρέπονται.

(Με πληροφορίες από CNN).