Η διάσωση του Αγκατζάν και η κραυγή αγωνίας των Αφγανών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα

Η επιστροφή του διερμηνέα που φυγαδεύτηκε από το Αφγανιστάν και το video-SOS των Αφγανών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα.
Open Image Modal
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ ΟΠΟΥ ΦΗΓΑΔΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ AGAJAN FAHRAD
Eurokinissi

Στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου, ο Agajan Fahrad o οποίος είναι Ελληνας πολίτης που εργάζεται ως μεταφραστής και φωτογράφος στο Αφγανιστάν.

Ο Fahrad απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν κατόπιν προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών και κατόπιν οδηγιών του υπουργού Νίκου Δένδια.

 ”Στο πλαίσιο των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων και σε συνέχεια της πληροφορίας που λάβαμε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που είναι εγκλωβισμένος στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τις σχετικές εντολές στις αρχές του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και στην πρεσβεία μας στο Ισλαμαμπάντ, ώστε να προχωρήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού του”, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.

″Πράγματι, αυτό έγινε. Μεταφέρθηκε με ασφάλεια, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ. Εκεί τον περίμεναν άνθρωποι της πρεσβείας, που παρέμειναν μαζί του όλο το διάστημα μέχρι την επιβίβασή του στο αεροπλάνο που τον έφερε στην Αθήνα”, πρόσθεσε.

″Θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή κατάληξη αυτής της επιχείρησης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε συμμάχους και εταίρους που μας βοήθησαν, καθώς και την οικογένειά του, που ήταν συνεργάσιμη και μας βοήθησε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα”, κατέληξε.

Open Image Modal
Επέστρεψε στην Ελλάδα ο Ελληνας πολίτης Agajan Fahrad, που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν, μετά απο προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)
Eurokinissi

Αφγανές που ζουν στην Ελλάδα υψώνουν τη φωνή τους κατά των Ταλιμπάν

Tην ίδια ώρα, Αφγανές γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, υψώνουν κραυγή αγωνίας για τις συμπατριώτισσες τους που ζουν στο Αφγανιστάν.

«Δεν θέλουμε να γυρίσουμε είκοσι χρόνια πίσω», λένε με μια φωνή οι Zahra Mojahed, Mahdia Hossaini, Nasrin Sultani, Zahra Gardi και Fatima Jafari και διαβεβαιώνουν τις γενναίες, όπως τονίζουν, συμπατριώτισσές τους πως «θα σας υποστηρίξουμε να συνεχίσετε τον δρόμο σας μέχρι να φτάσουμε όλοι μαζί στην ειρήνη», σε ένα βίντεο που ετοίμασε η ομάδα συνηγορίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

«Είμαι γυναίκα. Ναι, έχουν σχέδια για μένα. Είμαι η γυναίκα που οι Ταλιμπάν περιμένουν να παντρευτούν. Είμαι η γυναίκα που δεν θα μου επιτρέπεται πλέον να σπουδάσω, να δουλέψω ή ακόμα να φύγω από τους χώρους που πρέπει να ονομάζω “ σπίτι”. Είμαι αυτή που αν υψώσω τη φωνή μου θα τη σιγήσουν με βία. Αν αρχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου θα αποκεφαλιστώ, είναι γεγονός. Ναι, είμαι η ίδια γυναίκα που δεν θέλει η ζωή της να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από είκοσι χρόνια. Με ακούει κανείς;», λένε δίνοντας φωνή στις γυναίκες της πατρίδας τους.

 

Open Image Modal
Διαμαρτυρία Αφγανών παιδιών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα για επιθέσει σε σχολεία της Καπούλ (13 Μαϊου 2021) May 13, 2021 (Photo by Konstantinos Zilos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

«Φανταστείτε ένα 12χρονο κορίτσι να ανυπομονεί για το σχολείο και τη χαρά που φέρνει αλλά αναγκάζεται να παντρευτεί έναν άνδρα, αυτόν που θέλουν οι Ταλιμπάν», προτρέπει η Zahra Mojahed, ενώ η Mahdia Hossaini προειδοποιεί: «Οι Ταλιμπάν θέλουν τις γυναίκες ως σκλάβες χωρίς φωνή και στο σπίτι σιωπηλές και υπάκουες. Οι γυναίκες που ξεσηκώνονται κατά του νόμου των Ταλιμπάν θα εκτελεστούν».

«Σκεφτείτε να έχετε μια πατρίδα και να μην έχετε λόγο ή θέση σ’ αυτήν. Φανταστείτε να έχετε μια πατρίδα κι αυτή να έχει μετατραπεί σε ερείπια του κόσμου όλου. Βιώσαμε αυτή την έλλειψη στέγης για πολλές γενιές. Πάρτε τα χέρια σας από τον λαιμό μας. Αρκετά με την ασφυξία αυτή», τονίζει η Nasrin Sultani και η Zahra Gardi υπενθυμίζει με τρόπο εμφατικό: «Όλοι δώσαμε τη ζωή μας γι’ αυτή την ελευθερία. Οι πατέρες και οι μητέρες μας πολέμησαν ώστε οι κόρες και οι εγγονές τους να γίνουν γιατροί, δασκάλες, αθλητές και δημοσιογράφοι. Εμείς οι γυναίκες έχουμε ίσα δικαιώματα! Δεν θ’ αφήσουμε αυτόν τον αγώνα να τελειώσει εδώ! Θα συνεχίσουμε να είμαστε δυνατές».

Το βίντεο, που αναρτήθηκε στη σελίδα της ομάδας συνηγορίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, σκηνοθέτησε η Zahra Mojahed (κάμερα Jawad Jafari), τα κείμενα στα αγγλικά είναι της Φωτεινής Καλπακιώτη και η ελληνική μετάφραση του Γιώργου Στεφανόπουλου.

Open Image Modal
Οι Αφγανές γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα υψώνουν τις φωνές τους κατά των Ταλιμπάν
http://selfadvocacy.gr/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ