Η διαστημική τεχνολογία της Airbus φτάνει στον Άρη

Το Perseverance rover της NASA βασίζεται στον μετεωρολογικό σταθμό της Airbus και στην κεραία επικοινωνίας υψηλής απόδοσης.
Open Image Modal
HuffPost
HuffPost

Όταν το Rover Perseverance της NASA θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη την επόμενη Πέμπτη, η βασική τεχνολογία της Airbus θα είναι επί του σκάφους: ο μετεωρολογικός σταθμός του MEDA θα παρέχει στους επιστήμονες πολύτιμα δεδομένα για τον καιρό του Άρη και το σύστημα υψηλής κεραίας θα εξασφαλίσει σύνδεση υψηλής ταχύτητας με τη Γη, για όλη τη διάρκεια της αποστολής MARS2020.

Το Perseverance θα χρησιμοποιήσει επτά επιστημονικά όργανα για τη μελέτη του βιολογικού και γεωλογικού περιβάλλοντος του Άρη, συμπεριλαμβανομένου του μετεωρολογικού σταθμού MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer), που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Airbus.

Το όργανο MEDA θα μετρήσει πολλές περιβαλλοντικές παραμέτρους χρησιμοποιώντας αισθητήρες που κατανέμονται σε ολόκληρο το rover: ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, σχετική υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασίες εδάφους και αέρα, ηλιακή ακτινοβολία και επίσης ιδιότητες αιωρούμενης σκόνης. Αυτές οι παράμετροι θα είναι σημαντικές κατά τη λήψη της αυτόνομης απόφασης για την χρησιμοποίηση του ελικοπτέρου Ingenuity.

Το MEDA είναι ο τρίτος περιβαλλοντικός σταθμός του Άρη με επικεφαλής την Airbus, αποδεικνύοντας την τεχνογνωσία της σε αυτόν τον τομέα. Ο πρώτος ήταν το Curiosity rover το 2012, γνωστό ως REMS (Rover Environmental Monitoring Station) και ο δεύτερος το InSight το 2018, που ονομάζεται TWINS (Temperature and Wind for InSight). Και οι δύο ήταν επιτυχημένες αποστολές των NASA / JPL.

Open Image Modal
HuffPost

Όλα τα δεδομένα από τις ανακαλύψεις του Perseverance θα σταλούν στη Γη μέσω του συστήματος κεραίας υψηλού απόδοσης (HGAS), που επίσης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Airbus, με βάση μια κεραία μετάδοσης και λήψης ζώνης Χ που θα επιτρέπει την επικοινωνία δεδομένων υψηλής ταχύτητας. Η κεραία βασίζεται στην τεχνολογία microstrip, και προστατεύεται από τη σκόνη, για να διατηρεί καθαρές συνθήκες και θερμική σταθερότητα.

Η κεραία θα στείλει άμεσα επιστημονικά δεδομένα που παράγονται από τα διάφορα όργανα και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του rover, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσων συνδέσμων (π.χ. τροχιά). Επιπλέον, το όχημα θα λαμβάνει καθημερινές οδηγίες από τη Γη με τα καθήκοντα της ημέρας. Καθώς η κεραία είναι κατευθυνόμενη, μπορεί να στείλει μια «δέσμη» πληροφοριών που δείχνουν κατευθείαν στη Γη, χωρίς να κινεί το όχημα, γεγονός που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στον Άρη, απαιτούσαν πιστοποίηση του συστήματος κεραίας σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -135οC έως + 90οC με εξαντλητικές δοκιμές θερμικής κόπωσης. Αυτό θα είναι το δεύτερο σύστημα κεραίας HGAS της Airbus στον Άρη, με το πρώτο να λειτουργεί άψογα στο Curiosity εδώ και οκτώ χρόνια.

Open Image Modal
HuffPost

Το Mars2020 είναι η πιο φιλόδοξη αποστολή που έχει σταλεί ποτέ στον Άρη, καθώς θα εξετάσει τον Άρη και το έδαφός του με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ, αναζητώντας στοιχεία για την προηγούμενη ζωή στον πλανήτη, σημάδια ή ίχνη προηγούμενης ζωής (βιο-υπογραφές). Επίσης, θα ασχοληθεί με τις γεωλογικές καταστάσεις της επιφάνειας και θα μετρήσει την καθημερινή και εποχιακή εξέλιξη των διαδικασιών που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένης της αιωρούμενης σκόνης. Το Perseverance θα δοκιμάσει επίσης τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη, όπως η παραγωγή οξυγόνου από διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ή την πρώτη πτήση ενός μικρού ελικοπτέρου σε έναν άλλο πλανήτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Airbus δημιούργησε την πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον Άρη, τη Mars Express, η οποία ξεκίνησε το 2003. Η Airbus σχεδίασε και κατασκεύασε το όχημα Beagle 2 (που μεταφέρθηκε στον Άρη από την Mars Express), το οποίο δυστυχώς χάθηκε μετά την κυκλοφορία του.

Open Image Modal
HuffPost
HuffPost