Η δολοφονία μιας γυναίκας ήταν ανεξιχνίαστη για 44 χρόνια, ένα αποτσίγαρο έδειξε τον ένοχο

Πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία και είχε ένα χτύπημα στο κεφάλι.
Open Image Modal
D-Keine via Getty Images

Ο Kenneth Duane Kundert, 65 ετών, συνελήφθη στο Αρκάνσας για τη δολοφονία της 30χρονης Dorothy “Dottie” Maria Silzel, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Kent της Ουάσινγκτον.

Η Silzel βρέθηκε νεκρή στις 26 Φεβρουαρίου 1980 μέσα στο σπίτι της στο Kent, περίπου 30 λεπτά νότια του Σιάτλ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Kent Rafael Padilla.

Πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία και είχε ένα χτύπημα στο κεφάλι, ενημέρωσαν οι Αρχές επικαλούμενες την έκθεση αυτοψίας. Είχε επίσης υποστεί σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που παρέδωσαν οι εισαγγελείς.

Η Silzel εθεάθη για τελευταία φορά τρία βράδια νωρίτερα να φεύγει από μια πιτσαρία όπου εργαζόταν τα Σαββατοκύριακα για να συμπληρώνει το εισόδημά της.

Φίλοι και συνάδελφοι ζήτησαν να γίνει έλεγχος στο σπίτι της Silzel, αφού δεν είχε παρουσιαστεί στη δουλειά της στην Boeing για δύο ημέρες, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Αν και η τεχνολογία DNA δεν ήταν αρκετά προηγμένη για την ταυτοποίηση υπόπτου εκείνη την εποχή, συλλέχθηκαν στοιχεία κατά την αρχική έρευνα, δήλωσε η αστυνομία.

Οι ερευνητές του εγκληματολογικού εργαστηρίου της Washington State Patrol δημιούργησαν ένα προφίλ DNA από τα αποδεικτικά στοιχεία για έναν άγνωστο άνδρα που ονόμασαν άτομο Α.

Το 2016, η πρόοδος στην τεχνολογία DNA επέτρεψε στους ερευνητές να αποκτήσουν ένα μερικό προφίλ από το μπουρνούζι του θύματος στον τόπο του εγκλήματος που ταίριαζε με το προφίλ DNA του ατόμου A.

Οι ερευνητές συνέκριναν πολλαπλά δείγματα DNA κατά τη διάρκεια των ετών με το μερικό προφίλ DNA, αλλά κανένα δεν ταίριαζε με εκείνο του δράστη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε τελικά το 2022, όταν οι ερευνητές του εγκληματολογικού εργαστηρίου χρησιμοποίησαν γενετική γενεαλογία για να ταυτοποιήσουν 11 πιθανούς υπόπτους, δήλωσε η αστυνομία.

Αυτή η εγκληματολογική μέθοδος συγκρίνει το μη αναγνωρισμένο DNA με το DNA που μπορεί να βρεθεί σε βάσεις δεδομένων γενεαλογίας, επιτρέποντας ενδεχομένως στους ερευνητές να βρουν συγγενείς του άγνωστου ατόμου. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αστυνομικές εργασίες, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν πιθανούς υπόπτους.

 

 

Στην υπόθεση της Ουάσινγκτον, οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν δείγματα DNA από τους πιθανούς υπόπτους για να τα συγκρίνουν με το προφίλ DNA του ατόμου Α.

Δύο από τους πιθανούς υπόπτους ήταν ο Kundert, και ο αδελφός του, που ζούσαν και οι δύο στο Αρκάνσας, δήλωσε η αστυνομία. «Τον Σεπτέμβριο του 2023, ντετέκτιβ άρχισαν να εξετάζουν την υπόθεση και ενημερώθηκαν ότι ήταν και οι δύο υπό κράτηση για μια άσχετη επίθεση», πρόσθεσε.

Η αστυνομία του Kent ζήτησε από το γραφείο του σερίφη στο Αρκάνσας να λάβουν δείγματα DNA από τα αδέρφια. Ενώ ο αδελφός του Kenneth Duane Kundert έδωσε οικειοθελώς το δείγμα του, ο Kundert αρνήθηκε. Οι εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι ο αδελφός δεν ήταν συμβατός.

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο Kenneth Duane Kundert είχε δεσμούς με την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Αυτός και ο αδελφός του είχαν ζήσει σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων σε απόσταση περίπου 1.200 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν η πολυκατοικία της Silzel. Τα δικαστικά έγγραφα των εισαγγελέων αναφέρουν ότι τα αδέρφια ζούσαν στο συγκρότημα την ώρα του θανάτου του Silzel.

Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο Kundert βρισκόταν στο διαμέρισμα της Silzel, άνδρες της αστυνομίας του Kent ταξίδεψαν τον Μάρτιο στο Αρκάνσας και τον παρακολούθησαν με τη βοήθεια του FBI και των τοπικών αστυνομικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, μάζεψαν μια γόπα τσιγάρου που πέταξε ο Kundert. Μια έκθεση του εγκληματολογικού εργαστηρίου έδειξε ότι το προφίλ DNA από το αποτσίγαρο ανήκε στο άτομο Α, σύμφωνα με την ένορκη βεβαίωση.

Ο Kundert κρατούνταν την Πέμπτη σε φυλακή της κομητείας του Αρκάνσας, σύμφωνα με τα αρχεία της φυλακής. Περίμενε την έκδοσή του στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Ο Kundert κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ενώ η εγγύηση έχει οριστεί στα 3 εκατομμύρια δολάρια.