Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε συζητήσεις με κατασκευαστές για να αγοράσει πυροσβεστικά αεροπλάνα προκειμένου αντιμετωπίσει τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών δασικών πυρκαγιών όπως αυτές που μαίνονται στη Νότια Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του μπλοκ.
Οι πόροι έκτακτης ανάγκης της ΕΕ περιλαμβάνουν επί του παρόντος δαπάνες για τον τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης 12 πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου που διαθέτουν κράτη -μέλη.
Ωστόσο, καθώς τα αιτήματα για παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ σχεδιάζει να επενδύσει σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
«Αυτά τα αεροπλάνα θα αγοραστούν τεχνικά από τα κράτη μέλη, αλλά θα χρηματοδοτηθούν 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Λέναρτσιτς.
Ο Επίτροπος, αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται η ΕΕ καθώς τα συμβόλαια δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, αλλά είπε ότι ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει η παραγωγή αμφίβιων αεροπλάνων που συλλέγουν νερό για να σβήσουν τις πυρκαγιές.
Χιλιάδες πυροσβέστες σε όλη τη νότια Ευρώπη δίνουν μάχη με εκατοντάδες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία εν μέσω ενός σφοδρού κύματος καύσωνα που έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.
Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών -καύσωνες και ξηρασία που σημαίνει ότι οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα και να μην τίθεται εύκολα υπό έλεγχο- όλο και περισσότερες χώρες ζητούν βοήθεια επικαλούμενες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Καθώς η Μεσόγειος δεν είναι ακόμη ούτε στα μισά της περιόδου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών, ο Λέναρτσιτς τονίζει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Η ΕΕ έχει ήδη λάβει πέντε αιτήματα για βοήθεια μέχρι τώρα ενώ πέρυσι έλαβε συνολικά εννέα.
Οι Βρυξέλλες έστειλαν πυροσβεστικά αεροπλάνα σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σλοβενία αυτό τον μήνα χρησιμοποιώντας αυτά που έχουν διατεθεί από χώρες όπως Κροατία, η Γαλλία και η Ισπανία. Οι δύο τελευταίες βέβαια αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες επίσης μεγάλες πυρκαγιές.
Επίσης, η ΕΕ έστειλε 200 πυροσβέστες στην Ελλάδα προς παροχής υποστήριξης σε τοπικές μονάδες της Π.Υ.
Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ζητούν τη βοήθεια της ΕΕ μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.
Πέρυσι ήταν η δεύτερη χειρότερη περίοδος σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην ιστορία του μπλοκ. Πάνω από μισό εκατομμύριο εκτάρια κάηκαν ενώ ένα εκατομμύριο είχε γίνει στάχτη το 2017 που ήταν και η χειρότερη χρόνιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ένωσης.
Ήδη όμως φέτος, περισσότερα από 70.000 εκτάρια έχουν καεί μόνο στην Ισπανία που είναι και η μεγαλύτερη έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες την την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης.
Ο προϋπολογισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος βοηθά τις χώρες να επενδύσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων, ήταν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το 2021.
«Στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω», είπε ο Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας την αύξηση των εκκλήσεων για βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, παράλληλα με άλλες κρίσεις όπως η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.