Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, την οποία υποστηρίζουν τώρα και οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
″Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, επίσης, έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που αντιμετωπίζει την κρίση με αποτελεσματικό και πραγματιστικό τρόπο” δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλορεντίας.
″Γι αυτό τον λόγο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική πρόταση για την κατάργηση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού” είπε χαρακτηριστικά.
Την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει μια προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθριν Τάι.
Η ανακοίνωση της Αμερικανικής απόφασης, προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών, η οποία την χαρακτήρισε «απογοητευτική». Για τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, αντιθέτως, που πρώτος έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για την κατάργηση της πατέντας, η απόφαση Μπάιντεν είναι «μνημειώδης».
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτησε την απόφαση Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» και προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον αποτελούν «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.
«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια, αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Π.Ο.Υ.
«Οχι» από Μέρκελ
Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση της πατέντας των εμβολίων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι οι δυνατότητες και τα πρότυπα ποιότητας παρά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και πρέπει να παραμείνει έτσι στο μέλλον», δήλωσε.
«Eντελώς» υπέρ το Παρίσι
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μετά τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι «το δώρο των δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».
Στις 23 Απριλίου, ο Ε. Μακρόν είχε δηλώσει αντίθετος με την άμεση άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι αυτό αλλά εκείνο της μεταφοράς τεχνολογίας.
«Εκείνο που είπα απλώς, το οποίο είναι μια πραγματικότητα, είναι πως σήμερα, έχουμε ένα μποτιλιάρισμα, το οποίο καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στα εμβόλια», είπε σήμερα.
«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το αγγελιοφόρο RNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», είπε ο Μακρόν.
«Αν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός, δεν πρέπει να κοιτάμε από την πλευρά της Ευρώπης: από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, αποφασίσαμε να εξάγουμε [δόσεις] προς τις πιο ευάλωτες χώρες», υποστήριξε.
«Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί», υπογράμμισε.