Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις «μαζικές συλλήψεις» και «τη δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν το Σάββατο στη Ρωσία με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
«Θα συζητήσουμε την Δευτέρα τα επόμενα βήματα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.
Πολλές χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 χωρών μελών.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρωσία, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του ίδιου του Ναβάλνι. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη ρωσική αστυνομία για «ξυλοδαρμούς αδιακρίτως» και «αυθαίρετες συλλήψεις». Σύμφωνα με τη μη κυβερνητικό οργάνωση OVD-Info, έχουν συλληφθεί 2.501 άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία κρατήθηκε για μερικές ώρες σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι έγιναν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο στη Μόσχα κατέβηκαν στους δρόμους περίπου 20.000 άνθρωποι. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για 4.000 συγκεντρωμένους.
Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Πούτιν κλέφτη», «Ναβάλνι, είμαστε μαζί σου» και «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».
Στη Μόσχα, διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με τους πρώτους να επιδίδονται σε χιονοπόλεμο εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και τους δεύτερους να απαντούν με τα γκλομπ. Νωρίς το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισίνα, όπου κρατείται ο Ναβάλνι. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους ξυλοκόπησαν και διέλυσαν το πλήθος.
Ο Λεονίντ Βολκόφ, μέλος της ομάδας του Ναβάλνι, υποστήριξε ότι στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 250-300.000 άνθρωποι. «Είναι κάτι χωρίς προηγούμενο», τόνισε στο κανάλι του Ναβάλνι στο Youtube, ανακοινώνοντας ότι θα οργανωθούν νέες διαδηλώσεις «το επόμενο Σαββατοκύριακο».
Στην Αγία Πετρούπολη, το πλήθος κατέκλυσε τη Λεωφόρο Νιέφσκι ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο Βλαδιβοστόκ και το Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις και συλλήψεις. Στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν, μολονότι η θερμοκρασία στην περιοχή έχει πέσει στους -50 βαθμούς Κελσίου.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι ανήρτησε στον ιστότοπό της «δρομολόγια» των διαδηλώσεων για να ενθαρρύνει τους συγκεντρωμένους και ζήτησε «εξηγήσεις». Η πρεσβεία είχε καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, αναφέροντας τις περιοχές στις οποίες προγραμματίζονταν συγκεντρώσεις.
ΗΠΑ: Καταδίκη της «βίαιης καταστολής» στη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις «βίαιες μεθόδους» που χρησιμοποίσε η ρωσική αστυνομία: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά τη χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων αυτό το Σαββατοκύριακο σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
Περισσότεροι από 2.500 διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ κατήγγειλε μέσω του Twitter την «καταστολή των δικαιωμάτων» των Ρώσων πολιτών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)