Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για ένα δύσκολο καλοκαίρι και στέλνει 200 πυροσβέστες στην Ελλάδα

Διπλασιάζει τον στόλο εναέριων πυροσβεστικών και στέλνει περισσότερους από 440 πυροσβέστες σε Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία.
Open Image Modal
via Associated Press

Περισσότερους από 440 πυροσβέστες θα διαθέσει η ΕΕ στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που αναμένονται φέτος. Μάλιστα σχεδόν οι μισοί από αυτούς θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič με αφορμή τη 10η επέτειο του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ. Επιπλέον η Επίτροπος ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του στόλου εναέριων πυροσβεστικών στο πλαίσιο του συστήματος rescEU. 

Η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο λόγο των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας που παρατηρείται. 

Η Κομισιόν δεν είναι καθόλου καθησυχαστική αφού υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών  στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο παραμένει και το φαινόμενο θα έχει αυξητικές τάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για τη φετινή περίοδο δεν αποκλείει μαζικές πυρκαγιές και υπενθυμίζει ότι το 2022, οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν μια έκταση περίπου στο μέγεθος του Μαυροβουνίου και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 10 φορές για την κινητοποίηση διασυνοριακής πυροσβεστικής βοήθειας. 

Για τους λόγους αυτούς και για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη αυτή την περίοδο πυρκαγιών, η ΕΕ διπλασίασε την εναέρια πυροσβεστική της ικανότητα. 

Συγκεκριμένα μέσω του μηχανισμού rescEU ο ευρωπαϊκός εναέριος στόλος πυρόσβεσης θα απαρτίζεται από 28 εναέρια μέσα πυρόσβεσης (24 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα) τα οποία συνδράμουν 11 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 

Ακόμη η Επιτροπή εκπόνησε επίσης ένα σχέδιο δράσης για την πρόληψη των πυρκαγιών. Το εν λόγω σχέδιο δράσης οργανώνεται γύρω από τρεις στόχους:

1) βελτίωση της διοικητικής ικανότητας

 

2) βελτίωση των γνώσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

 

3) αύξηση των επενδύσεων σε δράσεις για την πρόληψητων πυρκαγιών. 

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την πρόληψη, η ΕΕ για πρώτη φορά θα εφαρμόσει μια νέα μεθοδολογία αξιολόγησης πυρκαγιών. Θα πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που θα βοηθά τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να προλαμβάνουν και να προετοιμάζονται για τις πυρκαγιές, ενώ θα υπάρχει και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. 

Τέλος δημιουργείται μια ομάδα υποστήριξης του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις πυρκαγιές, η οποία θα επιτρέπει την παρακολούθηση και ανάλυση της κατάστασης των πυρκαγιών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.