Η Ευρώπη εμβολιάζεται για να «σκοτώσει το τέρας» της Covid-19

Μαζικοί εμβολιασμοί σε ένα εγχείρημα άνευ προηγουμένου στην ιστορία.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρώπη εκκίνησε μια γιγαντιαία εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών για Covid-19 την Κυριακή, με συνταξιούχους και υγειονομικούς πρώτους στη σειρά, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία που έχει σαρώσει τις οικονομίες και προκαλέσει πάνω από 1,7 εκατ. θανάτους παγκοσμίως.

«Δόξα τω Θεώ» είπε η 96χρονη Αρατσέλι Χιντάλγκο, η οποία έγινε το πρώτο άτομο στην Ισπανία που εμβολιάστηκε, στον οίκο ευγηρίας της στη Γκουανταλαχάρα, κοντά στη Μαδρίτη. «Ας δούμε αν μπορούμε να διώξουμε αυτόν τον ιό».

Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα της Ευρώπης που κατέγραψε μεγάλους αριθμούς μολύνσεων, η 29χρονη νοσοκόμα Κλαούντια Αλιβερνίνι ήταν μία από τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού στην κορυφή της σειράς για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech. «Είναι η αρχή του τέλους...ήταν μια συναρπαστική, ιστορική στιγμή» είπε, στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ρώμης.

Η ΕΕ των 450 εκατ. κατοίκων προσπαθεί να φτάσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που έχουν ήδη αρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer. Η Ένωση προορίζεται να λάβει 12,5 εκατ. δόσεις ως το τέλος του έτους, αρκετές για τον εμβολιασμό 6,25 εκατ. ανθρώπων, με βάση το σύστημα των δύο δόσεων. Οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση και στοχεύουν σε 1,3 δισ. ενέσεις το επόμενο έτος.

Η Ένωση έχει κλείσει συμβόλαια με ένα εύρος φαρμακοβιομηχανιών πέρα από τη Pfizer, μεταξύ των οποίων οι Moderna και AstraZeneca, για ένα σύνολο άνω των δύο δισ. δόσεων, και έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων το 2021.

Με έρευνες να υποδεικνύουν υψηλά επίπεδα διστακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο σε χώρες από τη Γαλλία ως την Πολωνία, οι ηγέτες των 27 χωρών το προωθούν ως την καλύτερη ελπίδα για επιστροφή σε κάτι που θα παραπέμπει σε κανονικότητα το επόμενο έτος.

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

«Έχουμε ένα νέο όπλο ενάντια στον ιό: Το εμβόλιο. Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί για άλλη μια φορά» έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό αυτόν τον μήνα και βγήκε από καραντίνα την Παραμονή Χριστουγέννων.

Η διανομή του εμβολίου αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς το εμβόλιο χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία mRNA και πρέπει να αποθηκεύεται σε περίπου -70 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γερμανία, η εκστρατεία αντιμετώπισε καθυστερήσεις σε πολλές πόλεις, αφού διαπιστώθηκε ότι περίπου 1.000 ενέσεις δεν είχαν κρατηθεί σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία κατά τη μεταφορά τους.

Η BioNTech είπε ότι ήταν υπεύθυνη για τη διάθεση στα 25 γερμανικά κέντρα διανομής και ότι οι ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές ήταν υπεύθυνες για τη διάθεση στα κέντρα εμβολιασμών και τις κινητές ομάδες εμβολιασμών. «Εκεί είναι που έλαβαν χώρα οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Είμαστε σε επαφή με πολλές αρχές για να παρέχουμε συμβουλές, ωστόσο επαφίεται σε αυτές το πώς θα προχωρήσουν» είπε εκπρόσωπος.

Οι ενέσεις της Pfizer που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη προήλθαν από το εργοστάσιό της στο Πουρς του Βελγίου, σε ειδικά κοντέινερ με ξηρό πάγο. Μπορούν να αποθηκευτούν για μέχρι και έξι μήνες σε θερμοκρασίες ανταρκτικού χειμώνα, ή για πέντε ημέρες σε 2-8 βαθμούς Κελσίου, ένα είδος κατάψυξης που είναι κοινό σε νοσοκομεία.

Στην Ιταλία εμφανίστηκαν περίπτερα με ηλιακή ενέργεια σε πλατείες, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμών είναι σε εξέλιξη.

Η Πορτογαλία έχει στήσει ξεχωριστές μονάδες αποθήκευσης για τη Μαδέιρα και τις Αζόρες.

Η εκστρατεία εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα επείγουσα, εξαιτίας της ανησυχίας για νέα στελέχη του ιού, που συνδέονται με την ταχεία εξάπλωση των κρουσμάτων σε Βρετανία και Νότια Αφρική.

«Ξέρουμε ότι η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί σήμερα, μα το εμβόλιο είναι η αρχή της νίκης επί της πανδημίας, το εμβόλιο είναι “game changer”» είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Κρούσματα του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ευρώπη, και πιο πρόσφατα στη Σουηδία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία και στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στα νέα στελέχη.

Αν και η Ευρώπη έχει κάποια από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, η έκταση της προσπάθειας σημαίνει ότι κάποιες χώρες καλούν υγειονομικούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί για να βοηθήσουν, ενώ άλλες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες ως προς το ποιος επιτρέπεται να κάνει ενέσεις. Πέρα από τα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, γήπεδα και χώροι συνεδρίων θα χρησιμοποιηθούν για μαζικούς εμβολιασμούς.

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει και στη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Μετά τις επικρίσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για αυτό που εξελήφθη ως αποτυχία τους ως προς τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στις αρχές του 2020, στόχος τώρα είναι να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει ίση πρόσβαση ανά την Ευρώπη. Ακόμα και έτσι όμως η Ουγγαρία ξέφυγε από τη γραμμή το Σάββατο, αρχίζοντας ενέσεις σε εργαζομένους «πρώτης γραμμής» σε νοσοκομεία της Βουδαπέστης. Η Ολλανδία ανέφερε πως δεν θα αρχίσει τους εμβολιασμούς μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Η Σλοβακία επίσης προχώρησε με κάποιους εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού και στη Γερμανία κάποιοι σε ένα γηροκομείο εμβολιάστηκαν μια ημέρα νωρίτερα επίσης.

(με πληροφορίες από Reuters)