Η Ευρώπη υποκλίνεται στο κιμονό στο V&A του Λονδίνου

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στη γηραιά ήπειρο για το ένδυμα που που έντυσε από τους Τζεντάϊ μέχρι τον Μπόουϊ.
|
Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

Από τους ιππότες Τζεντάι στην κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Wars» του Λούκας ως το φουτουριστικό alter ego του Ντέβιντ Μπόουι, Ζίγγυ Στάρνταστ. 

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη χάρη στην Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, που επέτρεψε το εμπόριο με την Ιαπωνία παρά την απομονωτική της πολιτική την περίοδο Έντο (1615-1868) η οποία περιόριζε τις επαφές με ξένους. Από τότε και μέχρι σήμερα το κιμονό αποτελεί μια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη εικόνα της μόδας αποκαλύπτοντας την αισθητική και κοινωνική του σημασία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

Ενα ένδυμα που έχει αποπλανήσει πολλούς 

Κι είναι το συγκεκριμένο ένδυμα που αποπλάνησε τον Ιβ Σεν Λοράν, τον Φρέντι Μέρκιουρι αλλά και τον Τζορτζ Λούκας το οποίο δίνει τίτλο και περιεχόμενο στην πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ευρώπη για το κιμονό που εγκαινιάστηκε προ ημερών, στο Μουσείο V&A του Λονδίνου με τον τίτλο: Κιμονό: Από το Κιότο στην πασαρέλα και θα διαρκέσει ως τις 21 Ιουνίου 2020.

Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

 Κάποτε ήταν μια απλή ρόμπα...

Περισσότερα από 100 κιμονό αναδεικνύουν τις αντικρουόμενες παραλλαγές του πιο διάσημου ιαπωνικού ενδύματος που ήταν κάποτε μια απλή ρόμπα. Την έκθεση συμπληρώνουν έργα ζωγραφικής, κοστούμια από ταινίες, αξεσουάρ και άλλα αντικείμενα που μαζί με τα ενδύματα αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία της εθνικής φορεσιάς της Ιαπωνίας που δεν έχει σταματήσει να επηρεάζει τη διεθνή μόδα. 

Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

Το παλαιότερο κιμονό

Το παλαιότερο κιμονό που παρουσιάζεται στην έκθεση χρονολογείται το 1660-1680 φέρει λιτά φύλλα σφενδάμου κεντημένα σε μοτίβα νερού. Το πιο πρόσφατο είναι του 2019 δημιουργία της σχεδιάστριας Μίλιγκαν Μπομόντ και είναι ένα πανωφόρι μακρύ με κουκούλα σε στυλ σκέιτμπορντ.

Η «ρευστότητά» του, νομίζω είναι αυτό που το κάνει τόσο εμβληματική πηγή έμπνευσης, δήλωσε στο AFP η Άννα Τζάκσον, επιμελήτρια της έκθεσης.

Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

 Μια έκθεση που «αμφισβητεί αυτή την αντίληψη».

Ο διευθυντής του Μουσείου, Τρίστραμ Χαντ είπε: «Όταν σκεφτόμαστε τη μόδα, το κιμονό μπορεί να μην είναι το πρώτο στοιχείο που έρχεται στο μυαλό». Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου «αμφισβητεί αυτή την αντίληψη».

Κεντρικά εκθέματα είναι τρία κιμονό, που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ενδύματος, με ένα παλιό κιμονό από το 1800, δίπλα σε δημιουργία του Τζον Γκαλιάνο για τον Ντιορ, ένα ροζ τζάκετ με κεντημένα άνθη κερασιάς, φαρδιά μανίκια που διπλώνουν σαν οριγκάμι από τη συλλογή Υψηλής Ραπτικής Άνοιξη 2007 του γαλλικού οίκου και ένα σύγχρονο κιμονό από τον Ιάπωνα σχεδιαστή Γιοτάρο Σαΐτο.

Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

Μικρή ιστορία ενός μεγάλου ενδύματος

Τον 19ο αιώνα η Ιαπωνία άρχισε να φτιάχνει κιμονό από γαλλικό μετάξι και η Ευρώπη τα κατασκεύαζε με ιαπωνικά υφάσματα. Το 1958, ο Υβ Σεν Λοράν το μετέτρεψε σε κοκτέιλ φόρεμα με φαρδιά φούστα και μπολερό σακάκι. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ εμπνεύστηκε από το κιμονό για να δημιουργήσει το σύνολο που φορά η Μαντόνα στο βίντεο του Nothing Really Matters.

Open Image Modal
Gareth Cattermole via Getty Images
.

 Μια έκθεση που θα τη δει πολύς κόσμος

Η έκθεση Κιμονό: Από το Κιότο στην πασαρέλα μετά το Λονδίνο θα μεταφερθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και στο Μόντρεαλ του Καναδά. 

Open Image Modal
DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images
.

Με πληροφορίες από: www.vam.ac.uk και ΑΠΕ