Η Ευρώπη φρενάρει τις βίζες των Τούρκων προκαλώντας την οργή Ερντογάν

Το 16,5% των αιτήσεων για βίζα στην Τουρκία το 2021 απορρίφθηκε, έναντι 12,5% το 2020 και μόλις 4% το 2015.
|
Open Image Modal
OMAR HAJ KADOUR via Getty Images

Φρένο στις βίζες Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη βάζουν όλο και περισσότερες από τις 26 χώρες της Σέγκεν, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Το θέμα της βίζας Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη, είναι καθοριστικής σημασίας για τον Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος το έχει ψηλά στην ατζέντα του, γεγονός που του δημιουργεί τώρα προβλήματα στο εσωτερικό ενόψει των σκληρών εκλογών το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία του schengenvisainfo.com, που δημοσιεύει το Reuters, το 16,5% των αιτήσεων για βίζα στην Τουρκία το 2021 απορρίφθηκε, έναντι 12,5% το 2020 και μόλις 4% το 2015.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Τούρκους πολίτες, που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 2017 εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης την οποία ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης, με την Ευρώπη να απαντά με την απόρριψη της βίζας των τούρκων πολιτών.

Το κόστος της έκδοσης βίζας - που ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ, ή το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού της Τουρκίας - δεν επιστρέφεται ακόμη κι εάν απορριφθεί το αίτημα.

«Συνολικά, τα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων για βίζα Σένγκεν έχουν αυξηθεί παγκοσμίως... ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η αύξηση του ποσοστού απόρριψης της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο», δήλωσε η Σκούρτα Τζανούσι, αρχισυντάκτρια στο SchengenVisaInfo.com .

 Πονοκέφαλος για Ερντογάν

Η γνωστή τουρκάλα αθλητική παρουσιάστρια Σινέμ Οκτέν, είναι μια από τους χιλιάδες Τούρκους που είδαν το αίτημά της για βίζα να απορρίπτεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία για πρώτη φορά.

Ως δημοσιογράφος έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ευρώπη για να καλύψει ποδοσφαιρικούς αγώνες και να πάρει συνεντεύξεις με γνωστούς παίχτες και παράγοντες, όπως ο Ιταλός τερματοφύλακας Τζιανλουίτζι Μπουφόν και ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ.

″Έκανα αίτηση πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία. Και οι δύο απέρριψαν την αίτηση μου”, είπε η Οκτέν. ”Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα” υποστηρίζει.

Η Οκτέν υποστήριξε ότι η γερμανική πρεσβεία δεν της έδωσε καμία εξήγηση για την απόρριψη της αίτησης της.

Αντίθετα η γαλλική πρεσβεία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τηλεοπτική παρουσιάστρια θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την παραμονή της στη Γαλλία ή να επιστρέψει στην Τουρκία.

Οργή Τσαβούσουγλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ευρώπη για σκόπιμες καθυστερήσεις και απορρίψεις της βίζας λέγοντας ότι έθεσε το θέμα σε συναντήσεις με τους ομολόγους του.

″Δυστυχώς, οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες της Ευρώπης και εκτός ΕΕ δίνουν στους πολίτες μας ραντεβού για βίζα σε ένα χρόνο, 6-7-8 μήνες αργότερα απ ότι παλαιότερα, ενώ αύξησαν και το ποσοστό απόρριψης. Αυτό είναι προγραμματισμένο και σκόπιμο”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου απέρριψε «δικαιολογίες» που σχετίζονται με μέτρα για τον κορονοϊό ή ελλείψεις προσωπικού και είπε, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι οι απορρίψεις βίζας είχαν σκοπό να προκαλέσουν πονοκέφαλο στον Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναμένεται να κάνει συστάσεις στους πρεσβευτές δυτικών χωρών για το θέμα τον Σεπτέμβριο, λέγοντας οτι «εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά από αυτό, θα λάβουμε κι εμείς περιοριστικά μέτρα».

Ο Νικολάους Μάγιερ Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, δήλωσε στο Reuters ότι οι αιτήσεις Σένγκεν αντιμετωπίζονται βάσει της αξίας τους και όχι για πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι παρατηρούνται σχετικά πιο ελλιπείς και δυνητικά δόλιες αιτήσεις από την Τουρκία.

«Δεν λαμβάνονται αποφάσεις για πολιτικούς λόγους, αλλά για αντικειμενικούς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι το ποσοστό απόρριψης της Τουρκίας πέρυσι ήταν κοντά στο παγκόσμιο ποσοστό του 13-14% για τις βίζες Σένγκεν.

 Οι τουρκικές βίζες στην ατζέντα του μεταναστευτικού 

Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν καλούς εμπορικούς δεσμούς αν και υπάρχουν πάντα μεταξύ τους τα αγκάθια της καταπάτησης της ελευθερία του λόγου στην Τουρκία και φυσικά το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, τα κράτη της Σένγκεν λάμβαναν περισσότερες από 900.000 αιτήσεις για βίζα ετησίως από την Τουρκία, αλλά ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε περίπου 270.000 το 2021.

Οι πολίτες από όλες τις χώρες Σένγκεν απαλλάσσονται από τη βίζα όταν επισκέπτονται την Τουρκία, οι περισσότεροι για έως και 90 ημέρες, ενώ ορισμένοι μπορούν να εισέλθουν μόνο με την ταυτότητά τους.

Όμως, καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα, οι τουριστικοί πράκτορες ακύρωσαν τακτικά ταξίδια προς το εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Tur Andiamo Τζεμ Πολάτογλου.

Εκτός από τις χώρες της Σένγκεν και οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν περισσότερες αιτήσεις για βίζα από Τούρκους πολίτες, με την Ουάσιγκτον να δεσμεύεται την Τετάρτη οτι θα επεκτείνει την ικανότητα επεξεργασίας βίζας μετά τις δημόσιες καταγγελίες Τσαβούσογλου.