International
Μπορεί η Ευρώπη να πάρει το τιμόνι στη νέα τεχνολογική εποχή που διαμορφώνεται με ταχύτητα φωτός; Αυτό το ερώτημα διαπέρασε τη συζήτηση στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με φωνές από τον κόσμο της καινοτομίας, της πολιτικής και της τεχνολογίας να συγκλίνουν σε κάτι ουσιώδες. Η ήπειρος έχει τις βάσεις. Το θέμα είναι πώς θα τις αξιοποιήσει.
Η επιχειρηματική οπτική μέσα από το παράδειγμα της PMI
Ο Κώστας Σαλβαράς, Αντιπρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International, παρουσίασε έναν διαφορετικό χάρτη καινοτομίας. «Μέσα σε 10 χρόνια δημιουργήσαμε από το μηδέν έναν νέο επιχειρηματικό κλάδο. Σήμερα, τα smoke-free προϊόντα μας φτάνουν στο 40% των παγκόσμιων εσόδων και στην Ελλάδα αγγίζουν το 80%», σημείωσε. Η στρατηγική σταθερότητα, η προβλεψιμότητα και η επένδυση στην καινοτομία είναι, όπως τόνισε, το τρίπτυχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Mariya Gabriel μιλά για την Ευρώπη που μπορεί να τα καταφέρει
Η Mariya Gabriel, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Schuman και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη δεν ξεκινά από το μηδέν. Διαθέτει χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, εξαιρετικούς επιστήμονες και ένα ισχυρό θεσμικό υπόβαθρο. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ενεργοποιήσουμε αυτό το δυναμικό. Να επενδύσουμε σε υποδομές, στα δεδομένα και κυρίως στο ανθρώπινο ταλέντο», τόνισε. Με το βλέμμα στο μέλλον, αναφέρθηκε και στο πλάνο δημιουργίας δεκατριών μονάδων παραγωγής τεχνολογίας AI στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βουλγαρίας (2023-2024) - Sebastien Missoffe, Αντιπρόεδρος Google, Γενικός Διευθυντής, Google
France - Κώστας Σαλβαράς, Αντιπρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Philip Morris International -
Roland Werner, Ανώτατος Διευθυντής, Επικεφαλής Government Affairs & Policy, DACH, Κεντρική &
Νότια Ευρώπη, Uber - Russell Flannery, Σύμβουλος, Forbes China
Ο Sébastien Missoffe της Google μιλά για τεχνητή νοημοσύνη χωρίς αποκλεισμούς
Από την πλευρά της Google, ο Γενικός Διευθυντής της Google France, Sébastien Missoffe, δήλωσε ότι η εταιρεία επενδύει στρατηγικά σε υποδομές, έρευνα και εκπαίδευση δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. «Πιστεύουμε σε μια τεχνητή νοημοσύνη που υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία, και για να το πετύχουμε, απαιτείται συνεργασία με θεσμούς, κυβερνήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Η Uber βλέπει την τεχνολογία ως μοχλό αλλαγής για τις τοπικές κοινωνίες
Ο Roland Werner, επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων της Uber για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, παρουσίασε την εμπειρία της εταιρείας σε περιοχές όπως η Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας στις μεταφορές, ενώ ανέδειξε και τις δυνατότητες που ανοίγονται σε λιγότερο αστικά περιβάλλοντα. «Οι Δελφοί μπορούν να είναι η αρχή για κάτι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε νέες συνεργασίες και μοντέλα κινητικότητας στην ελληνική περιφέρεια.
Όταν η Ευρώπη κοιτάζει μπροστά
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η τεχνολογία τρέχει και οι εξελίξεις δεν περιμένουν. Η πρόκληση είναι να χτίσουμε ένα περιβάλλον που κρατά το ταλέντο εδώ, που επενδύει με προοπτική και που βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως απειλή, αλλά ως εργαλείο ευημερίας. Το μέλλον θα το ορίσουν εκείνοι που τολμούν να το χτίσουν, μαζί.