Η αύξηση του κόστος ζωής, σε συνδυασμό με τις οικονομικές ανισότητες για τις οποίες κυριαρχεί στην Ευρώπη η αίσθηση ότι κάθε άλλο παρά αμβλύνονται, είναι η κοινή αγωνία που αναδεικνύεται μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία), στο πλαίσιο μίας μεγάλης έρευνας από την Kάπα Research στο διάστημα 4-24 Μαϊου, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.
Ευρώπη των πλουσίων;
To ερώτημα αυτό, έστω καθ′ υπερβολή, μοιάζει να απασχολεί ολοένα και εντονότερα τον μέσο Ευρωπαίο, καθώς οι πολίτες διαπιστώνουν από κοινού ότι δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν σε σημαντικές υποχρεώσεις τους.
Το πρόβλημα μοιάζει να κυριαρχεί σε χώρες όπως η Γαλλία (58%), η Ελλάδα (55%), η Ρουμανία (54%), η Ισπανία (49%) και η Βουλγαρία (44%), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το κόστος ζωής καταλήγει σταθερά μεταξύ των τριών κορυφαίων αιτιών ανησυχίας. Και μάλιστα συνδυάζεται με αίσθημα αδικίας για την άνιση κατανομή του πλούτου, αφού περισσότεροι από οκτώ στους 10 Ευρωπαίους αισθάνονται ότι «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι».
Η Ελλάδα δεν «τρέμει» τους μετανάστες
Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι υπάρχει ανατροπή της ήδη εγκατεστημένης δυσπιστίας/φοβίας απέναντι στη μαζική έλευση μεταναστών, για μία ομάδα χωρών - μεταξύ της οποίας και η Ελλάδα - μοιάζει να διαμορφώνεται μία ενδιαφέρουσα τάση σε σχέση με την αξία των μεταναστών ως εργατικό δυναμικό.
Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ρουμανία εμφανίζουν έναν στους τρεις πολίτες κατά προσέγγιση να βλέπει υπό αυτή την έννοια θετικά στοιχεία στο μετανασευτικό - μία ευκαιρία...
O φόβος του πολέμου στην πόρτα μας (σε βορρά και νότο)
Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν καθολικά σε αυτό: Οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα αποτελούν αιτίες ανησυχίας για την ειρήνη και την κοινή μας ασφάλεια.
Ο φόβος ενός νέου ξεσπάσματος της τρομοκρατίας λόγω αυτών των συγκρούσεων επίσης είναι υπαρκτός, ενώ προβληματίζουν παράλληλα οι σχέσεις ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας (το 56% των ερωτώμενων επιθυμεί
επανασύνδεσή της με την ΕΕ). Αξιοσημείωτη είναι η προτίμηση που δείχνουν οι Ευρωπαίοι στο πρόσωπο του άλλοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, έναντι των σημερινών ηγετών της χώρας.
Είναι αξιοσημείωτη η κοινή στάση έναντι του πολέμου στη Γάζα, όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες ξεκάθαρα στέλνουν μήνυμα υπέρ της ειρήνης.
Όχι, δεν αρέσει ο Ερντογάν
Οι Ευρωπαίοι (βλέπε παρακάτω την πλήρη έρευνα) παραμένουν από έντονα επιφυλακτικοί έως αρνητικοί απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας.
Ακόμα περισσότερο, δείχνουν αρνητικά συναισθήματα έναντι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προφανώς έχει εξελιχθεί σε «βαρίδι» σε σχέσημε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Η μάχη των ιδεών μέσα στην Ευρώπη - και στις ευρω-κάλπες
Μία «ζωντανή» ιδεολογική σύγκρουση αποτυπώνεται στα ποσοστά σε σχέση με τις λεγόμενες «ευρωπαϊκές αξίες». Το τρίπτυχο Δημοκρατία-Ανθρώπινα
Δικαιώματα-Κράτος Δικαίου επικρατεί έναντι του τριπτύχου Τάξη-Ασφάλεια-Ισχυρή Ηγεσία.
Είναι μία αντίφαση που φωτίζει και τη νέα διαίρεση μεταξύ των κρατών/ηγεσιών που ασπάζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και εκείνων που ρέπουν προς τον αυταρχισμό - ανταγωνιζόμενα, συχνά αθέμιτα, την Ένωση (και μάλιστα, μέσα στην ΕΕ).