Φωτίου για το θάνατο της 13χρονης Ρομά: Πρέπει να επιμείνουμε στη συμβίωση πληθυσμών Ρομά με Έλληνες

Φωτίου για το θάνατο της 13χρονης Ρομά: Πρέπει να επιμείνουμε στη συμβίωση πληθυσμών Ρομά με Έλληνες
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Τη θλίψη της για το τραγικό περιστατικό στην Άμφισσα που στοίχισε τη ζωή ενός 13χρονου κοριτσιού εκφράζει με δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο η παραβατικότητα των Ρομά, αλλά και η εγκληματικότητα απ′ όπου κι αν προέρχεται, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα, πόρτες ευκαιρίες για ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη.

«Σήμερα, θρηνούμε ένα παιδί, που σκοτώθηκε άδικα. Δυστυχώς, είναι ίδιες ημέρες που έναν χρόνο πριν σκοτώθηκε ένα άλλο παιδί μη Ρομά στο Μενίδι» σημειώνει η κ. Φωτίου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν μπορούμε να θρηνούμε παιδιά. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και δεν πρέπει να αντέχει να ξαναθρηνήσει τη ζωή ενός παιδιού. Ο κύκλος αίματος πρέπει να κλείσει οριστικά».

«Πρέπει να επιμείνουμε στη συμβίωση πληθυσμών Ρομά με Έλληνες μη Ρομά» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι αυτή η συμβίωση δεν έχει επιτευχθεί τόσα χρόνια και είναι και η μόνη που θα ανοίξει ένα παράθυρο, για να προχωρήσουν οι τοπικές κοινωνίες. «Πιστεύω με πάθος ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτήν τη συμβίωση, δηλαδή στην κοινωνική ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, αυτός είναι μονόδρομος, για να αποφευχθεί η ζούγκλα της αυτοδικίας και των βιαιοπραγιών. «Το περιθώριο γεννά ξανά περιθώριο» σχολιάζει η κ. Φωτίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 «Αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονται μέσα σε ένα καθεστώς που μπορεί να δημιουργεί παραβατικότητα και προβλήματα συνεχώς. Πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο την παραβατικότητα των Ρομά, αλλά και την εγκληματικότητα απ′ όπου κι αν προέρχεται, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα, πόρτες ευκαιρίες για ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη. Χωρίς αυτές τις πόρτες ευκαιρίας, ο αγώνας είναι άπελπις» υποστηρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 Αναφερόμενη στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, η κ. Φωτίου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν, αλλά και στη μνήμη του παιδιού που χάθηκε στην ’Αμφισσα, εμείς με μεγαλύτερο πείσμα θα ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Κάμινο και θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την πλήρη κοινωνική ένταξή τους».

 Όπως είπε, την Παρασκευή, ο δήμος ‘Αμφισσας θα προχωρήσει στην έγκριση όλων των σχεδίων μετεγκατάστασης. «Αυτός είναι μονόδρομος. Θα δουλέψουμε με πείσμα γι’ αυτήν την κοινωνική ένταξη» επανέλαβε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι ο θάνατος παιδιών δεν είναι θέμα για πολιτική εκμετάλλευση. «Θα καλούσα, λοιπόν, τα κόμματα να μείνουν έξω από αυτήν την ιστορία και να προχωρήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις γι′ αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε τόσα χρόνια, δηλαδή την κοινωνική ένταξη 100.000 συμπολιτών μας Ρομά, οι οποίοι ζουν σε 370 οικισμούς και καταυλισμούς στη χώρα» αναφέρει η κ. Φωτίου.

 

Κατερίνα Γιάντσιου: Ως παιδιά ενός κατώτερου θεού αντιμετωπίζονται οι περιθωριοποιημένοι συμπολίτες μας

Στο μεταξύ τη βαθιά θλίψη της για το τραγικό περιστατικό στην Άμφισσα που στοίχισε τη ζωή ενός 13χρονου κοριτσιού εξέφρασε και η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, σε γραπτή της δήλωση:«Τέτοια γεγονότα μας καλούν όλους, πολιτεία και πολίτες, να αναλογιστούμε με ψυχραιμία το περιβάλλον γέννησης αυτών των φαινομένων και τη συμβολή όλων μας για την ανατροπή μίας απαράδεκτης κατάστασης περιθωριοποίησης, αποκλεισμού, αλλά και εχθρότητας» επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή της η κ. Γιάντσιου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Ειδική Γραμματεία έχει εγκαινιάσει μία σειρά αυτοψιών σε όλη τη χώρα από τις οποίες συμπεραίνεται  η ύπαρξη χάσματος μεταξύ Ρομά και μη Ρομά, καθώς και η μεγάλη δυσπιστία και απόρριψη μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. «Η πολιτική της κοινωνικής ένταξης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, ανθρωπιστική προσέγγιση, για να αποφευχθούν περιστατικά αυτοδικίας, αντιποίνων και βιαιοπραγιών. Το περιθώριο γεννά περιθώριο και οι περιθωριοποιημένοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζονται συχνά ως παιδιά ενός κατώτερου θεού» σημειώνει η κ. Γιάντσιου.

Τονίζει δε ότι, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης «των συμπολιτών μας Ρομά που διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες, η Ειδική Γραμματεία, σε συνεργασία με το Δήμο Άμφισσας, ολοκλήρωσαν όλα τα αναγκαία θεσμικά βήματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Κάμινο και την αποκατάσταση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την πλήρη κοινωνική ένταξη. Η κοινωνική ένταξη είναι προς όφελος όλων», υπογραμμίζει η ίδια.

 

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)