Η εκστρατεία εμβολιασμού ανεβάζει ταχύτητα σε όλο τον κόσμο

Αλλά στην Ευρώπη υπάρχει έντονη κριτική για αργή διάθεση και καθυστερήσεις.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού κέρδισε λίγο ακόμη έδαφος τη Δευτέρα με την Βρετανία να ρίχνει στη μάχη ένα ακόμη εμβόλιο, την ώρα που πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να σηκώσουν τα μανίκια τους για την δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη, δέχονται πυρά για αργή διάθεση και καθυστερήσεις.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι περίπου 4,6 εκατομμύρια εμβόλια έχουν διανεμηθεί στις ΗΠΑ, μετά από μια αργή και άνιση έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, που χαρακτηρίστηκε από σύγχυση, πλήθος διοικητικών εμποδίων και συνονθύλευμα προσεγγίσεων από πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι εμβολιασμοί είχαν επιταχυνθεί σημαντικά, με τον Δρ. Αντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, να λέει ότι 1,5 εκατομμύρια εμβόλια χορηγήθηκαν σε 72 ώρες ή περίπου 500.000 την ημέρα.

Η Βρετανία, εν τω μεταξύ, έγινε το πρώτο έθνος που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενισχύοντας την εθνική της εκστρατεία εμβολιασμού εν μέσω των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης από τη νέα και φαινομενικά πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech.

Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως τις τελευταίες έξι ημέρες και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 75.000, ένας από τους χειρότερους απολογισμούς στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέο πανεθνικό lockdown, ανάλογα με αυτό του περασμένου Μαρτίου, δίνοντας εντολή σε όλους τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το Ισραήλ φαίνεται να είναι μεταξύ των παγκόσμιων πρωτοπόρων σε αυτή την κούρσα, εμβολιάζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, ή περίπου το 12% του πληθυσμού του, σε μόλις δύο εβδομάδες. Η προσπάθεια ενισχύθηκε από ένα υψηλής ποιότητας, κεντρικό σύστημα υγείας ενώ βοήθησε και το μικρό μέγεθος του πληθυσμού του.

Στον αντίποδα, η προσεκτική προσέγγιση της Γαλλίας φαίνεται να έχει αποτύχει με μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα να έχουν εμβολιαστεί την πρώτη εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας έτσι τον θυμό των πολιτών για τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Η αργή διάθεση, η κακοδιαχείριση, οι ελλείψεις προσωπικού και περίπλοκη πολιτική που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του σκεπτικισμού μεταξύ των Γάλλων για τα εμβόλια έχουν αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής κριτικής κατά τηγς κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αρκετές χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί, με τον ρυθμό να αυξάνεται διαρκώς.

Αλλά αυτό θα αφήσει τη Γαλλία πολύ πίσω από τους γείτονές της. Στη Γαλλία, ένα έθνος 67 εκατομμυρίων ανθρώπων, μόλις 516 άτομα εμβολιάστηκαν τις πρώτες έξι ημέρες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας. Το σύνολο της πρώτης εβδομάδας της Γερμανίας ξεπέρασε τις 200.000 και στην Ιταλία ήταν πάνω από 100.000 ενώ εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη κριτική για την αργή διάθεση των εμβολίων σε ολόκληρο το μπλοκ των 27 εθνών, με συνολικό πληθυσμό άνω των 450 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερικ Μάμερ, είπε ότι το κύριο πρόβλημα «είναι το ζήτημα της παραγωγικής ικανότητας, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλοι».

Η Ε.Ε. έχει συνάψει έξι συμβόλαια με διάφορους κατασκευαστές εμβολίων. Ωστόσο, μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει εγκριθεί για χρήση μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Ε.Ε. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης για τα φάρμακα (EMA) αναμένεται να αποφασίσουν εντός της εβδομάδας εάν θα ανάψουν το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου Moderna.

Τα σχέδια εμβολιασμού της Βρετανίας έχουν επίσης προκαλέσει αντιπαραθέσεις.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θέλουν να δώσουν την πρώτη δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, αντί να διασφαλίσουν ότι οι παραλήπτες θα λάβουν εγκαίρως τη δεύτερη δόση τους μερικές εβδομάδες αργότερα. Το βρετανικό πρόγραμμα προβλέπει την επέκταση του χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων έως και 12 εβδομάδες.

Ενώ απαιτούνται δύο δόσεις για πλήρη προστασία έναντι της Covid-19, και η μία δόση εξακολουθεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας.

Open Image Modal
Eurokinissi

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, απέρριψε μια τέτοια στρατηγική, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα «δεν υπάρχουν» για να υποστηρίξουν αυτήν την προσέγγιση.

Οι ΗΠΑ συγκρατούν μεγάλες ποσότητες εμβολίου από φόβο καθυστερήσεων στην παραγωγή που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δεύτερη δόση.

Ο Φάουτσι παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» στην προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δυναμική θα ανακάμψει στα μέσα Ιανουαρίου. Είπε ότι ο στόχος του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να εμβολιάσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις πρώτες 100 μέρες της θητείας του είναι «ρεαλιστικός».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την Κυριακή, η Ινδία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, ενέκρινε τα δύο πρώτα εμβόλια - αυτό της AstraZeneca και ένα άλλο που αναπτύχθηκε από μια ινδική εταιρεία. Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για ένα τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμού στο φτωχό έθνος των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ινδία έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 10,3 εκατομμύρια κρούσματα, και είναι δεύτερη στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ. Επίσης, έχει καταγράψει περίπου 150.000 θανάτους.