Η «εκστρατεία» για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ: Τι συνέβη στο Κογκρέσο την Πέμπτη

Ένα σημαντικό βήμα σε μια διχασμένη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Open Image Modal
Reuters
Reuters

Η βαθιά διχασμένη Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, όταν οι βουλευτές ενέκριναν τους κανόνες για το επόμενο βήμα- μεταξύ των οποίων και δημόσιες ακροάσεις- στην έρευνα για την προσπάθεια του Τραμπ να βάλει την ουκρανική κυβέρνηση να κάνει έρευνα πάνω σε πολιτικό του αντίπαλο (της οποίας ηγούνται οι Δημοκρατικοί).

Στην πρώτη επίσημη δοκιμασία της στήριξης προς την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή ψήφισε σχεδόν εξολοκλήρου σύμφωνα με τις γραμμές των κομμάτων – 232 έναντι 196- για να προχωρήσει η έρευνα στο Κογκρέσο, η οποία θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η ψηφοφορία έδειξε πως υπάρχει ενότητα μεταξύ των Δημοκρατικών που κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση της εξουσίας που προσφέρει η θέση του και ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, δεν απέσπασαν ψήφους των Ρεπουμπλικανών.

«Είναι μια λυπηρή ημέρα. Κανείς δεν έρχεται στο Κογκρέσο για να παραπέμψει σε δίκη» είπε πριν την ψηφοφορία η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, πριν την ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς πως χρησιμοποιούν την παραπομπή σε δίκη για να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016, και ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως οι Δημοκρατικοί είχαν μια «εμμονή χωρίς αναστολές» με την παραπομπή σε δίκη.

«Το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ την Πέμπτη.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο αίτημα από τον Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, για να διερευνήσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ και πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, και τον γιο του Χάντερ, που υπηρέτησε ως διευθυντής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Burisma.

Ο Μπάιντεν είναι ένα από τα φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, απέναντι στον Τραμπ.

Ο Τραμπ αρνείται αυτά που του προσάπτουν. Οι Ρεπουμπλικανοί σε μεγάλο βαθμό τον έχουν στηρίξει, αποδοκιμάζοντας τις ενέργειες των Δημοκρατικών. «Είναι σοβιετικού τύπου κανόνες» είπε ο Αντιπρόσωπος Στιβ Σκαλίζ, ο νούμερο 2 Ρεπουμπλικανός του σώματος.

Μόνο δύο Δημοκρατικοί- ο Κόλιν Πίτερσον της Μινεσότα και ο Τζεφ βαν Ντριού του Νιου Τζέρσεϊ- ψήφισαν κατά του μέτρου. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν περιοχές όπου ο Τραμπ κέρδισε στις εκλογές του 2016. Άλλοι Δημοκρατικοί από περιοχές όπου υπερτερεί ο Τραμπ, όπως ο Τζάρεντ Γκόλντεν του Μέιν, ψήφισαν «ναι».

Αν η Βουλή των Αντιπροσώπων εν τέλει ψηφίσει υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ, αυτό θα οδηγούσε σε μια «δικαστική» αναμέτρηση στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία. Ο Τραμπ δεν θα καθαιρεθεί εκτός και αν οι ψήφοι υπέρ της καθαίρεσης είναι τα 2/3, κάτι που φαίνεται απίθανο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου δεν φαίνονται πρόθυμοι να κινηθούν κατά του προέδρου.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την εξουσία να θέσει κανόνες για μια έρευνα περί παραπομπής σε δίκη και οι Δημοκρατικοί λένε ότι ακολουθούν τους κανόνες της Βουλής σχετικά με τις έρευνες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν υποσχεθεί δημόσιες ακροάσεις στην όλη διαδικασία.

Οι βουλευτές που ηγούνται της έρευνας άκουσαν κεκλεισμένων των θυρών την κατάθεση του Τιμ Μόρισον, του κορυφαίου ειδικού σε ρωσικά θέματα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ. Ο Μόρισον παραιτήθηκε από τη θέση του την Τετάρτη, είπε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Τα μέλη των τριών επιτροπών που πραγματοποιούν την έρευνα αναμένουν ο Μόρισον να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνδιαλλαγές του Τραμπ με την Ουκρανία. Ο Μόρισον είχε ακούσει την τηλεφωνική συνομιλία της 25ης Ιουλίου και είπε ότι «θα μπορούσε να ήταν καλύτερη» σύμφωνα με τον Μπιλ Τέιλορ, εκτελούντα χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.