Η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου κάνει απλησίαστη την ιταλική σπιτική πίτσα

Μετά το σουβλάκι ο πληθωρισμός πλήττει και την πίτσα.
Open Image Modal
MediaNews Group/East Bay Times via Getty Images via Getty Images

Ενα άλμα ύψους 27% στην τιμή του ελαιολάδου επεκτείνει το σοκ από την διαρκή αύξηση του κόστους ζωής στην Ιταλία. Η εν λόγω εξέλιξη, έρχεται σε μια εποχή που οι αυξήσεις των τιμών στα βασικά προϊόντα διατροφής, που συνθέτουν τον δείκτη «Πίτσα Μαργαρίτα» του Bloomberg, ταλανίζουν τις ιταλικές οικογένειες.

Το δημοφιλές λάδι, που αποτελεί βασικό συστατικό στις κουζίνες ολόκληρης της χώρας, είναι το μόνο από τα πέντε συστατικά της πίτσας «Μαργαρίτα» που δεν παύει να γίνεται όλο και πιο ακριβό, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό κόστος για την παρασκευή μιας πίτσας στο σπίτι να είναι σήμερα 20% υψηλότερο σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.

Η διαρκής αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, αποτελεί μια τραγική αντανάκλαση της καταστροφικής ξηρασίας που πλήττει την Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιόλαδου παγκοσμίως.

 

Tα στατιστικά αποδεικνύουν πως ακόμη και όταν οι ρυθμοί του πληθωρισμού μειώνονται και οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας επιβραδύνονται, η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε μια σειρά από κρίσεις βασικών εμπορευμάτων, που επηρεάζουν ακόμη και τα πιο βασικά είδη διατροφής του ιταλικού νοικοκυριού.

Ελαιόλαδο: Αναπόσπαστο μέρος της ιταλικής παράδοσης

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ελαιόλαδο αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο, πριν ακόμη κι από την άφιξη των Ρωμαίων, οι οποίοι το αξιοποιούσαν για πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευής καλλυντικών και του φωτισμού με λαμπτήρες.

Το πολύτιμο μεσογειακό συστατικό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των περισσότερων ιταλικών πιάτων, ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ιταλία. Αυτό σημαίνει πως ο αντίκτυπος από την αλματώδη αύξηση της τιμής του επηρεάζει πολύ κόσμο πέρα από τους φανατικούς της πίτσας.

Open Image Modal
ilkermetinkursova via Getty Images

Και καθώς αυτό, που το Βloomberg αποκαλεί «πληθωρισμό της πίτσας», ως φαινόμενο παραμένει ανεξέλεγκτο, η αγορά μιας πίτσας απ′ έξω καταλήγει να είναι πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με την παρασκευή μιας πίτσας στο σπίτι.

Οι αλλαγές των τιμών στα κύρια συστατικά της πίτσας (όπως αναγράφονται στον Δείκτη «Pizza Margherita»)

  • Στα άλευρα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,6% σε ετήσια βάση

  • Για τη μοτσαρέλα, η αύξηση για τους καταναλωτές αγγίζει το 26,9%

  • Η τιμή της ντομάτας αυξήθηκε κατά 13,4% σε ετήσια βάση

  • Στο ελαιόλαδο οι Ιταλοί ήρθαν αντιμέτωποι με μια αύξηση 27% 

  • Στην ηλεκτρική ενέργεια οι τιμές σημείωσαν άλμα ύψους 28% σε ετήσια βάση.

Πηγή: Bloomberg