«Η ελευθερία βρίσκεται στο χιτζάμπ». Σάλος με την καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πώς αποσύρθηκε η καμπάνια. Γιατί αντιδρούν οι μουσουλμανικές οργανώσεις.
Open Image Modal
.
youtube

«Η ομορφιά βρίσκεται στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ». Ποιος το λέει; Μα ο επιφανέστερος οργανισμός προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής ηπείρου, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μόνο που αναγκάστηκε να το μαζέψει γρήγορα έπειτα και από τις οξύτατες αντιδράσεις που προέκυψαν απ΄όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας.

Η επίμαχη διαφήμιση – αφίσα, έδειχνε το κολάζ μιας φωτογραφίας στην οποία απεικονιζόταν μια κοπέλα η οποία στη μισή φωτογραφία φοράει χιτζάμπ και στην άλλη μισή εμφανίζεται με κοσμική εμφάνιση.

«Η ομορφιά βρίσκεται στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ». Αναγράφεται στο ένα μέρος της φωτογραφίας, ενώ σε ένα άλλο υπάρχει η σημείωση: «Πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος εάν όλοι έμοιαζαν το ίδιο. Γιορτάστε τη διαφορετικότητα και σεβαστείτε το χιτζάμπ».

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες. (Διαβάστε το ρεπορτάζ της γαλλικής έκδοσης της HuffPost) Εκτός από τις αναμενόμενες φωνές της Λεπέν, ή του Έρικ Ζέμουρ, μεταξύ άλλων την αντίδρασή της εξέφρασε και από μέρους της κυβέρνησης Μακρόν, η υπουργός Νεολαίας Σάρα ελ Χάιρι.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση δήλωσε σοκαρισμένη και σχολίασε πως η αφίσα ενθάρρυνε τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ. «Το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν έρχεται σε ρήξη με τις κοσμικές αξίες της Γαλλίας, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη καμπάνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal δήλωσε ότι η εκστρατεία αυτή αψήφησε την κοινή λογική:

«Αυτό είναι ενάντια στην ελευθερία να πιστεύει κανείς σε ότι θέλει, κάτι το οποίο υπερασπιζόμαστε και στη Γαλλία αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα» είπε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η εκστρατεία έγινε ερήμην της κοινής λογικής, γιατί δεν πρέπει να συγχέουμε τη θρησκευτική ελευθερία με την ντε φάκτο προώθηση ενός θρησκευτικού συμβόλου».

Από την πλευρά της η σοσιαλίστρια υπουργός για τα δικαιώματα των γυναικών, η  Laurence Rossignol, ήταν κατηγορηματική πως η καμπάνια ξεκάθαρα ήθελε να προωθήσει το χιτζάμπ.

«Είναι άλλο πράγμα να λες ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να φορούν το χιτζάμπ και τελείως διαφορετικό να λες ότι το χιτζάμπ είναι ελευθερία» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, 3/11/2021, Το Συμβούλιο της Ευρώπης, έπειτα από την κατακραυγή, αναγκάστηκε να αποσύρει την καμπάνια κατά των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, την οποία οργάνωσε από κοινού με την μουσουλμανική οργάνωση FEMYSO (Forum of European Muslim Youth and Student Organizations), με δράση σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., αλλά με παρουσία και στα Βαλκάνια.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε στο BBC πως ”Τα σχετικά με την εκστρατεία tweets έχουν διαγραφεί και θα δούμε πως θα επιτύχουμε μια καλύτερη παρουσίαση της καμπάνιας”, χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί ότι αυτή η οπισθοχώρηση οφείλεται στην αντίδραση της Γαλλίας.

Ωστόσο αργότερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Η διατύπωση της εκστρατείας αντανακλούσε μεμονωμένες πεποιθήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν σε ένα μέρος του έργου και δεν αντικατοπτρίζει τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της γενικής του γραμματέα, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς».

Σημειώνεται ότι και η Κομισιόν, η οποία είχε συνεισφέρει σε αυτή την εκστρατεία το ποσό των 340.000 ευρώ, πήρε αποστάσεις.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν «εγκρίνουν» τις εικόνες και το μήνυμα όπως αυτό αποδόθηκε και κάλεσε τους αρμόδιους να βρουν άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη ρητορική του μίσους.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν ελεύθερα να φορούν ότι θέλουν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους στο οποίο ζουν». 

Open Image Modal
.
.

Οι αντιδράσεις όμως εξόργισαν την πρόεδρο της μουσουλμανικής Femyso, την Hande Taner, η οποία δεν μπόρεσε να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η καμπάνια εναντιώνεται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

«Είναι πολύ λυπηρό γεγονός ότι οι προσπάθειες της νεολαίας που ανήκει στην μειονότητα δέχθηκαν επίθεση και υποβαθμίστηκαν από τους πολιτικούς. Πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα για το πως τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων γυναικών είναι ανύπαρκτα για αυτούς που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν ή προστατεύουν έννοιες όπως η ισότητα και η ελευθερία» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, η οποία από το 2011 έχει απαγορεύσει στις γυναίκες να κυκλοφορούν στους δρόμους με μπούρκα ή νικάμπ,  φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μειονότητα Μουσουλμάνων οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε πέντε εκατομμύρια και η συζήτηση για το πως θα ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία έχει κορυφωθεί και πάλι το τελευταίο διάστημα έπειτα όχι μόνο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Γάλλων πολιτών, όπως για παράδειγμα τον αποκεφαλισμό του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί, αλλά και με αφορμή τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022.

Η τελευταία εξέλιξη αναδαύλισε την αντιπαράθεση με ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαράθεσης που όποιος πιστεύει ότι περιορίζεται στη Γαλλία και μόνο μεταξύ των ακραίων και δεξιών κομμάτων, διαπράττει ένα μεγάλο σφάλμα.