Η Έλενα Ματθαιοπούλου και η άσβεστη «Ιερή Φλόγα» της για την Μαρία Κάλλας περιοδεύουν στις ΗΠΑ

Η ομιλία-φόρος τιμής που κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι αφιερωμένη στη διεθνή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα.
Open Image Modal
HuffPost Greece

Στα πιο αξιομνημόνευτα σημεία της ομιλίας της Έλενας Ματθαιοπούλου με θέμα την καλλιτεχνική διαδρομή της Μαρίας Κάλλας ανατρέχει η HuffPost, με αφορμή την επικείμενη περιοδεία της συγγραφέως σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα: Στο Λος Άντζελες, τη Σαντα Μπάρμπαρα, το Σαν Φρανσισκο και το Βανκούβερ.

 

Η Κάλλας διέσχισε το οπερατικό στερέωμα σαν διάττων αστέρας και μετέτρεψε μια τέχνη που ήταν φωνητικά μεν θεσπέσια, αλλά συνήθως δραματικά γελοία, σε πιστευτό θέατρο, εξασφαλίζοντας έτσι τη δημοτικότητα της σε μια εποχή σαν τη δική μας, που διέπεται από κινηματογραφικά, τηλεοπτικά και ψηφιακά κριτήρια δραματικής πειστικότητας.

«Όχι μόνον αξεπέραστη, αλλά ”αξεπερασιμη” ήταν η προφητική δήλωση του θρυλικού Λουκινο Βισκόντι, σκηνοθέτη θεάτρου, κινηματογράφου και όπερας «μόνο για χάρη της Κάλλας», ενώ ο μέγιστος μαέστρος και συνθέτης Λεοναρντ Μπέρνσταιν παρατήρησε ότι «να βλέπεις παράσταση η ν’ ακούς δίσκο της Κάλλας είναι σα να βάζεις το δάκτυλο σου σε ηλεκτρική πρίζα!»

Κάτι διαισθάνθηκαν σωστά λοιπόν οι Ιταλοί κριτικοί και φιλόμουσοι που, ενώ βάφτισαν τη Ρενάτα Τεμπάλντι La Superba και την Τζοαν Σαδερλαντ La Stupenda, για την Κάλλας – την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που με την επανάσταση της μετέτρεψε την όπερα σε πιστευτό θέατρο, αλλάζοντας την για πάντα και διαιρώντας την σε π.Κ. και μ.Κ. εποχή - διάλεξαν τον ύψιστο χαρακτηρισμό La Divinα.

46 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο της, η Μαρία Κάλλας εξακολουθεί να παραμένει ένας ζωντανός μύθος. Η φήμη της ξεπερνά από οποιασδήποτε άλλης Ντίβας του παρόντος η του παρελθόντος και συνεχίζει να μαγεύει τo οπερατικο κοινό, να μαγνητίζει και να συναρπάζει μια καινούργια γενιά μελομανών που δεν την άκουσαν ποτέ ζωντανή, και να πουλάει περισσότερους δίσκους από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της λυρικής δισκογραφίας- ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία της όπερας.

Το 2018, ο Γάλλος Τομ Βολφ γύρισε τη συναρπαστική ταινία «Maria by Callas». Το 2019, η Ιταλίδα ηθοποιός Monica Bellucci έκανε τουρνέ σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη με το επιτυχέστατο «one woman show» με θέμα την Κάλλας.

 

Το 2020 είχαμε την πρεμιέρα του συναρπαστικού σώου της Marina Abramovic «Οι Επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», συμπαραγωγή της Όπερας του Μονάχου, του Παρισιού, της Νάπολης και της ΕΛΣ.

Το 2023, που σηματοδοτεί τα100 χρόνια από τη γέννηση της, ονομάστηκε από την Unesco επισήμως Διεθνής Χρονιά Μαρίας Κάλλας και τα μεγαλύτερα θέατρα οργάνωσαν εορταστικά Γκαλά και άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν της.

 

Το Χόλυγουντ μόλις τελείωσε τα γυρίσματα ταινίας για εκείνη με πρωταγωνίστρια την Αντζελινα Tζολί. Η ΕΛΣ την τίμησε με δύο εκθέσεις και ένα ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάνα, Μαρία για την ελληνικό σκέλος της καριέρας της, και το πρώτο στον κόσμο Μουσείο Μαρία Κάλλας μόλις εγκαινιάσθηκε στην Αθήνα.

Ποιο ήταν το μυστικό της τέχνης της; Τι είναι αυτό που την καθιστά μοναδική και της εξασφαλίζει την αθανασία;

Αυτό προσπαθεί να εξηγήσει η Μαρία Ματθαιοπούλου μέσα από αυτή την ομιλία.