Η Ελλάδα στις 10 χώρες που πλήττονται περισσότερο στον κόσμο από ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου που δημοσίευσε η ΜΚΟ Germanwatch. Τι αντίκτυπο είχαν καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές στη χώρα μας.
Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου στην Άρτα, όπου η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σχεδόν σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού αποκάλυψαν τα ερείπια του βυθισμένου οικισμού Φάγκος του χωριού Κάτω Καλεντίνη που σκεπάστηκε από τα νερά του φράγματος Πουρναρίου πριν από 43 χρόνια. Το φράγμα Πουρναρίου ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1997. Είναι δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, χωμάτινο, πλάτους βάσης 450 μέτρων και ύψους 107 μέτρων. Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ακραίες ξηρασίες και πλημμύρες έπληξαν την χώρα μας, την Ιταλία και την Ισπανία πιο πολύ από τις περισσότερες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και τεράστιες οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με τον Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου (CRI) που δημοσίευσε η ΜΚΟ Germanwatch.

Περισσότεροι από 65.000 θάνατοι σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1993 έως το 2022 στις τρεις χώρες της Μεσογείου, ενώ οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο Δείκτης Κλιματικού Κινδύνου (CRI), που δημοσιεύεται από το 2006, κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως ανάλογα με το πώς επηρεάζονται ο πληθυσμός και η οικονομία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία γίνονται όλο και πιο έντονα και συχνά λόγω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Με την Ευρώπη να είναι «η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο», η πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται ιδιαίτερα γρήγορα στην περιοχή, τονίζει η έκθεση.

 

Open Image Modal
Δείκτης Κλιματικού Κινδύνου: Κλίμα: Οι 10 πιο πληγείσες χώρες στον κόσμο (1993-2022)
germanwatch.org

 

Από το 1993 έως το 2022, χάθηκαν περισσότερες από 765.000 ζωές παγκοσμίως και καταγράφηκαν άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους σχεδόν 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό), οι οποίες οφείλονται σε περισσότερα από 9.400 ακραία καιρικά φαινόμενα. Η συχνότητα και η ένταση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα συνεχίζουν να αυξάνονται και τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση για το κλίμα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα (1992-2022) η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην 7η θέση του Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου ανά τον κόσμο. Η έκθεση σημειώνει πως η χώρα μας βίωσε καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές (1998, 2007, 2022) που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στη γεωργία. Υπολογίζεται πως 114,20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αίτια που προήλθαν από ακραία καιρικά φαινόμενα (ένας άνα χίλιους). Συνολικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν 3,310.40 άτομα στη χώρα μας. Επίσης σημειώθηκε απώλεια ΑΕΠ σε ποσοστό 0.07% που αντιστοιχεί σε 280 εκατ. δολάρια.  

Η Ελλάδα τέταρτη στον κόσμο το 2022

Το έτος 2022 οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν κατά σειρά το Πακιστάν, το Μπελίζ, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ελλάδα.  

Η έκθεση σημειώνει πως στη χώρα μας καταγράφηκε ακραία ζέστη έως και 42.1°C που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 3.000 άτομα (3.092) ενώ οι πυρκαγιές επηρρέασαν 55.000 άτομα.

Η έκθεση ζητά τη στήριξη των πιο ευάλωτων χωρών με επαρκή χρηματοδότηση για το κλίμα. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, καθιστώντας την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όλο και πιο επιτακτική, αλλά και έναν κινούμενο στόχο.

 

 

Πηγή: Germanwatch.org

-- --