Με υπέρκέρδη ρεκόρ έκλεισε το 2022 για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και BP καθώς είδαν τα έσοδα τους να φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Αναλυτές εκτιμούν, οτι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2022, είναι ανάμεσα στα τρία υψηλότερα στην ιστορία. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πέντε πετρελαϊκοί κολοσσοί παρουσίασαν συνολικά κέρδη 198,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, 50% υψηλότερα από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από μια δεκαετία.
Η ενεργειακή κρίση του 2022, ξεχύλησε τα ταμεία των πετρελαϊκών εταιρειών μέσα σε μόλις 12 μήνες, που σημαίνει ότι ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει τις αυξήσεις μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών και μέσα στο 2023.
Αναλυτές εκτιμούν, ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές υψηλής κερδοφορίας οι εταιρείες συγκράτησαν τις δαπάνες τους και επέλεξαν να αποπληρώσουν χρέη και να αυξήσουν τις αποδόσεις των επενδυτών.
Η Chevron εξέπληξε τους μετόχους της με μια ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέντε φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα ετήσια δαπάνη της εταιρείας για εξαγορές.
Και το 2023 ισχυρή η κερδοφορία
«Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώνονται σε γενικές γραμμές σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, αλλά φαίνεται ότι και το 2023 θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά», δήλωσε ο Kim Fustier, επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην HSBC Holdings Plc.
«Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία για συνολικές διανομές και εξαγορές μετοχών» υπογράμμισε.
Αν και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2022, είναι από τα υψηλότερα στην ιστορία, πιθανότατα θα μειωθούν από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας- το αργό και το φυσικό αέριο είναι χαμηλότερα τώρα από ό,τι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου - μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μειώνοντας την πίεση στις κεντρικές τράπεζες ώστε να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Κι ενώ οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες προτίμησαν να επιστρέψουν σημαντικά ποσοστό από τα υπερκέρδη του στους μετόχους τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ πιέζουν για μετακύλιση μέρους των υπερκερδών και στους πολίτες, μέσα από την επιβολή ειδικού φόρου.
Η Exxon καλείται να καταβάλει φόρους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και κινείται νομικά κατά της ΕΕ για να μειώσει το ποσό, ενώ ο λογαριασμός για τη Shell ανέρχεται σε 2,4 δισεκ. δολάρια.
Στα ύψη οι μετοχές τους
Τεράστια άνοδο πάνω από 18% σημειώνουν και οι μετοχές των πέντε κολοσσών, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παρά την πτώση της τιμής του αργού κατά 11% στο τέλος του έτους.
Οι δέκα κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500 πέρυσι, ήταν όλες από εταιρείες ενέργειας, με την Exxon να καταγράφει αύξηση κατά 80% και την καλύτερη ετήσια επίδοσή που είχε ποτέ.
«Οι επενδυτές προσελκύονται από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ο τομέας της ενέργειας», δήλωσε ο Jeff Wyll, ανώτερος αναλυτής της Neuberger Berman Group LLC, η οποία διαχειρίζεται περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το κλειδί ωστόσο για να συνεχίσουν την χρυσή πορεία τους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, είναι να μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για υπεραποδόσεις και το 2023 στη διάρκεια της πολύμηνης ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.
«Τα βασικά μερίσματα είναι απίστευτα ασφαλή σε σχεδόν οποιαδήποτε τιμή πετρελαίου, οι ισολογισμοί είναι σε καλή κατάσταση και αναμένω οι επενδυτές να συνεχίσουν να αγοράζουν αυτές τις μετοχές» δήλωσε ο Noah Barrett, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην Janus Henderson, η οποία διαχειρίζεται περίπου 275 δισεκατομμύρια δολάρια..
Οι επενδυτές όμως θέλουν από την πλευρά τους τα Δ.Σ των εταιρειών να συνεχίσουν την κεφαλαιακή πειθαρχία, γιατί το παράδειγμα της εποχής του πετρελαϊκού κραχ το 2016 και 2020 είναι πολύ νωπό.
Μέχρι στιγμής αυτή η πειθαρχία φαίνεται να ισχύει. Η Exxon και η Chevron αύξησαν και τους δύο στόχους δαπανών για φέτος, αλλά οι αυξήσεις οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό παρά στην επιτάχυνση των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών έργων.
Παρά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 500% από τις αρχές του 2020 έως τα μέσα του 2022, οι παγκόσμιες κεφαλαιακές δαπάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs στις αρχές Ιανουαρίου.