Ζούμε στην εποχή του τσιμέντου - Αντιπροσωπεύει το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων

Υπάρχει τόσο πολύ τσιμέντο στον πλανήτη, που σύντομα θα ξεπεράσει κάθε ζωντανή ύλη - συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
Open Image Modal
Ένα τείχος στην Ιαπωνία. Εχει στόχο να προστατεύει από τσουνάμι, αλλά κρύβει και τη θάλασσα.
Nicolas Datiche via Getty Images

Έχετε σκεφτεί πόσο τσιμέντο υπάρχει στον κόσμο; 

Διάφορες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ονομαστεί με βάση τα υλικά που οι πρόγονοί μας κατέκτησαν σε κάθε εποχή: πέτρα, χαλκό ή σίδηρο.

Αν οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι κάνουν το ίδιο για εμάς, ποιο υλικό θα μπορούσαν να επιλέξουν για να ορίσουν τον 21ο αιώνα; Το πυρίτιο; Το πλαστικό; Και τα δύο είναι υποψήφια. Αλλά αν η απόφαση βασιζόταν μόνο στην κλίμακα, στο μέγεθος της χρήσης, τότε μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μία απάντηση: ζούμε στην εποχή του τσιμέντου.

Σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC, υπάρχουν λίγα υλικά κατασκευασμένα από ανθρώπινο χέρι που είναι τόσο πολύ γύρω μας. Το σκυρόδεμα είναι αυτό που ο φιλόσοφος-οικολόγος Τίμοθι Μόρτον αποκαλεί «υπερ-αντικείμενο» - κάτι τόσο τεράστιο και ευρέως διαδεδομένο που δεν μπορεί να εξεταστεί πλήρως με τις νοητικές ικανότητες που διαθέτουμε. Αν επιχειρήσετε να φανταστείτε το σύνολο του τσιμέντου που υπάρχει στον κόσμο, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι αδύνατο.

Ωστόσο, η Έμιλυ Ελτσαμ από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και οι συνεργάτες της επιχείρησαν πρόσφατα να κάνουν μια προσπάθεια. Στόχος τους ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης, υπολογίζοντας το βάρος όλων των άψυχων αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο στη Γη. Στο πλαίσιο των υπολογισμών τους, διαπίστωσαν ότι το σκυρόδεμα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% όλων των ανθρωπογενών αντικειμένων. Και αν συνεχιστεί ο ρυθμός χρήσης του, θα ξεπεράσει το συνολικό βάρος της γήινης βιομάζας κάποια στιγμή γύρω στο 2040.

Προσπαθήστε να το φανταστείτε αυτό με τα μάτια του μυαλού σας: πλησιάζει σύντομα μια μέρα που το βάρος του σκυροδέματος στη Γη θα είναι μεγαλύτερο από κάθε δέντρο σε κάθε δάσος, κάθε ψάρι σε κάθε θάλασσα, κάθε ζώο σε κάθε χωράφι και κάθε άνθρωπο που ζει αυτή τη στιγμή.

Πώς να κατανοήσουμε αυτή την κλίμακα; θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα όταν βλέπουμε ένα κτήριο, ότι άλλο τόσο από αυτό το κτήριο είναι μέσα στη Γη, ως θεμέλια.  

Δείτε κάποια από τα παραδείγματα της παρουσίας του τσιμέντου ανά τον πλανήτη. 

Open Image Modal
Ιαπωνία, το τείχος στη θάλασσα.
Nicolas Datiche via Getty Images
Open Image Modal
Τσαντιγκάρ, Ινδία
Dinodia Photo via Getty Images
Open Image Modal
Tricorn Centre, Πόρτσμουθ, Μεγάλη Βρετανία
View Pictures via Getty Images
Open Image Modal
Ο ποταμός Λος Άντζελες ήταν κάποτε ελεύθερης ροής, αλλά μετά τις πλημμύρες στις αρχές του 20ου αιώνα, εγκλωβίστηκε σε ένα πιο ελεγχόμενο κανάλι
Brian van der Brug via Getty Images
Open Image Modal
Τσιμεντένια πεδιάδα που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει ένα τζαμί στο Hasankeyf της Τουρκίας
Umit Bektas via Reuters
Open Image Modal
Το τσιμέντο χτίζει, αλλά μπορεί επίσης να διαχωρίσει. Ένα αμφιλεγόμενο τείχος στην πόλη Beit Jala στη Δυτική Όχθη
Mussa Qawasma via Reuters
Open Image Modal
Ιαπωνία, η προστασία για το τσουνάμι κρύβει την ομορφιά της θάλασσας
Carl Court via Getty Images
Open Image Modal
Φράγμα στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας.
Stringer Shanghai via Reuters
Open Image Modal
Reinhard Krause via Reuters
Open Image Modal
Σήραγγα φράγματος, στο βόρειο Ιράκ
Ahmed Jadallah via Reuters
Open Image Modal
Το τσιμέντο, με τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών, μπορεί να γίνει και εντυπωσιακό, όπως ο καθεδρικός ναός της Μπραζίλια στη Βραζιλία
Andressa Anholete via Getty Images
Open Image Modal
Τα απομεινάρια του λιμανιού Mulberry στη Νορμανδία. Ήταν το προσωρινό λιμάνι που φτιάχτηκε στις γαλλικές ακτές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να επιτρέπει την ταχεία εκφόρτωση στα πλοία.
Christian Hartmann via Reuters
Open Image Modal
Νορμανδία
Christian Hartmann via Reuters

Πηγή: BBC