Η υπόθεση Μενέντεζ διχάζει ξανά: Αποφυλάκιση των αδελφών επιδιώκει ο Εισαγγελέας- Ποια τα νέα στοιχεία

Καταδικάστηκαν σε ισόβια για τους φόνους των γονιών τους με 13 σφαίρες ενώ εκείνοι έβλεπαν TV. Το έγκλημα στην έπαυλη του Μπέβερλι Χιλς, η σειρά του Νetflix και οι εκλογές στις ΗΠΑ.
Open Image Modal
O εισαγγελέας, Τζορτζ Γκάσκον ανακοινώνει την απόφαση του (24 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Παράθυρο αποφυλάκισης για τα αδέλφια Μενέντεζ, Έριk και Λάιλ, που εκτίουν  ποινές ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία των γονιών τους το 1989, ”άνοιξε” ο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες. Ο Τζορτζ Κάρσον πρότεινε επανεξέταση της ποινής και αποφυλάκιση με αναστολή. Αυτή θα είναι και η πρόταση του στον αρμόδιο δικαστή σήμερα, που καλείτα να εξετάσει την υπόθεση. 

Η υπόθεση Μενέντεζ, συγκλόνισε και δίχασε της ΗΠΑ όσο λίγες και μέχρι σήμερα αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γυριστεί ταινίες, έχουν γίνει ντοκυμαντέρ και αυτή τη περιόδο προβάλλεται μέσω Netflix μια ακόμη σειρά (“Monsters”) που προσεγγίζει υπό μια νέα ματιά την όλη υπόθεση, και είναι από τις δημοφιλέστερες στην πλατφόρμα.

Τα δύο αδέρφια καταδικάστηκαν για τις δολοφονίες των γονιών τους, Κίτι και Χοσέ Μενέντεζ  μέσα στη έπαυλη της οικογένειας στο Μπέβερλι Χιλς. Τους πυροβόλησαν 13 φορές ενώ έβλεπαν τηλεόραση. 18 και 21 ετών τότε, προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους καλώντας την αστυνομία και αναφέροντας πως γύρισαν σπίτι και βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς. 

Η ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε κυρίως στο κίνητρο των δύο αγοριών με τον εισαγγελέα τώρα να δηλώνει πως νέα στοιχεία στην υπόθεση χρήζουν επανεξέτασης της ισόβιας ποινής κάθειρξης. 

Ο Λάιλ Μενέντεζ, 56 ετών πλέον και ο Έρικ Μενέντεζ, 53 χρόνων, βάσει της αρχικής ποινής δεν έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης ενώ η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή τους στην κοινωνία αναμένεται μακρά.

Open Image Modal
Τα αδέρφια Μενέντεζ στο κέντρο, ανάμεσα στους δικηγόρους τους κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας (17 Μαϊου 1991)
via Associated Press

Ένας δικαστής θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν πρέπει να αλλάξει η ποινή του και η αρμόδια επιτροπή για θέματα αποφυλακίσεων θα πρέπει να εξετάσει εάν πρέπει να αποφυλακιστούν με αναστολή μετά από 35 σχεδόν χρόνια.

″Πιστεύω ότι τα αδέρφια ζούσαν σε μια δυσλειτουργική οικογένεια και υπέστησαν σεξουαλική κακοποίησης” είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι ενώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν φόνο ”πιστεύω ότι έχουν πληρώσει το χρέος τους προς την κοινωνία”.

Κατά τις ποινικές δίκες τους τη δεκαετία του 1990, οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τα αδέρφια πλουσιόπαιδα που σχεδίαζαν μεθοδικά τους φόνους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιουσία των γονιών τους. Αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισής τους  επιχειρηματολόγησαν υποστηρίζοντας πως τα αδέρφια ήταν θύματα ψυχικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης και ενήργησαν μόνο για αυτοάμυνα.

Η απόφαση του εισαγγελέα- που βρίσκεται και εν μέσω μια σκληρής μάχής για την επανεκλογή του στο αξίωμα -βασίζεται, όπως αναφέρει το BBC σε νέα στοιχεία που σχετίζονται με ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση.

Ένα από αυτά είναι μια μια επιστολή του 1988 από τον Έρικ Μενέντεζ  προς ένα άλλο μέλος της οικογένειας όπου γίνονται λεπτομερείς αναφορές ς για την υποτιθέμενη κακοποίηση από τον πατέρα του, Χοσέ. Άλλα στοιχεία προήλθαν από ένα ανήλικο τότε μέλος του Πορτορικανού συγκροτήματος αγοριών Menudo της δεκαετίας του 1980. Το μέλος του συγκροτήματος ισχυρίστηκε ότι ο δολοφονημένος Χοσέ Μενένεζ, ο οποίος εργαζόταν ως στέλεχος στη δισκογραφική εταιρεία RCA εκείνη την εποχή, τον νάρκωσε και τον βίασε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο σπίτι των Μενέντεζ.

Open Image Modal
Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, 53 και 56 ετών σήμερα
via Associated Press

 

Υπόθεση Μενέντεζ - Τι ”πρόδωσε” τα δύο αδέρφια

Ο Χοσέ και η Κίτι Μενέντεζ βρέθηκαν νεκροί μέσα στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς, αφού πυροβολήθηκαν πολλές φορές τον Αύγουστο του 1989.

Οι γιοι τους, Έρικ και Λάιλ κάλεσαν την αστυνομία, λέγοντας ότι μόλις είχαν επιστρέψει στο σπίτι και είχαν βρει νεκρούς τους γονείς τους.

Οι αρχές, στην αρχή, δεν υποψιάστηκαν τα αδέρφια.

Το ζευγάρι πυροβολήθηκε 13 φορές με δύο κυνηγετικά όπλα ενώ παρακολουθούσαν τηλεόραση.Ο βάναυσος χαρακτήρας του εγκλήματος οδήγησε τις αρχές να σκεφτούν ότι ίσως υπήρχε εμπλοκή της μαφίας.  Αλλά τα αδέρφια άρχισαν να τραβούν την προσοχή τους με την συμπεριφορά τους αφού έκαναν μεγάλες αναλήψεις και ξόδευαν χρήματα για ποικίλες πολυέξοδες διασκεδάσεις, έκαναν πάρτι και επιδίδονταν σε τζόγο.

Η εξομολόγηση στον ψυχολόγο τους  όμως ήταν το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην αποκάλυψη των πράξεων τους.  Η σύντροφος τους γιατρού τους κατέγραψε την στιγμή που παραδέχονταν τον διπλό φόνο και το ανέφερε στις αρχές. 

Τον Μάρτιο του 1990 τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και το 1993 άρχισε η δίκη τους. Τα αδέρφια ομολόγησαν αλλά υποστήριξαν πως ενήργησαν σε αυτοάμυνα και πως φοβήθηκαν ότι πως οι γονείς τους θα τους σκότωναν. Έκαναν λόγο για χρόνια συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης - συγκεκριμένα από τον πατέρα τους, Χοσέ. 

Είπαν ακόμη ότι ήρθαν αντιμέτωποι με τους γονείς τους σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και ότι η κατάσταση στο σπίτι ήταν ”πολεμική”, γι αυτό και πίστευαν πως μπορεί να τους δολοφονουσαν.

Μέλη της ευρύτερης οικογένειας που κλήθηκαν να καταθέσουν υποστήριξαν πως δεν είχαν παρατηρήσει κάτι που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των δύυο αγοριών για κακοποίηση.

Οι εισαγγελείς τότε υποστήριξαν ότι το κίνητρό τους ήταν τα χρήματα - δηλαδή η περιουσία των 14 εκατομμυρίων δολαρίων των γονιών τους. Περιέγραψαν τον μεθοδικό τους σχεδιασμό της διπλής δολοφονίας (αγορά δύο κυνηγετικών όπλων) και τα υπέρογκα έξοδα και τα πάρτι μετά. Παρουσίασαν τα αδέρφια σαν κακομαθημένους γιους που πίστευαν ότι μπορούσαν να γλυτώσουν από ό,τι και εάν έκάναν.

Η πρώτη δίκη κατέληξε σε κακοδικία και κατά την δεύτερη το 1995 καταδικάστηκαν για δολοφονίες πρώτου βαθμού.  

Θα αφεθούν ελεύθεροι; 

Ο Εισαγγελέας του Λος Άντζελες, παρουσιάζει σήμερα πρόταση ενώπιον του αρμόδιου δικαστή για επανεξέταση της αρχικής ποινής παρουσιάζοντας στοιχεία που θα υποστηρίζουν την μείωση της αρχικής ισόβιας κάθειρξης.

Θα προγραμματιστεί μια ακροαματική διαδικασία, την οποία οι αξιωματούχοι ελπίζουν να προγραμματίσουν τις επόμενες 30-45 ημέρες, όπου ο δικαστής θα εξετάσει και θα ακούσει επιχειρήματα για την αποφυλάκισή τους. Σε αυτή μπορούν να  παρευρίσκονται και οι καταδικασθέντες. 

Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι διχαστική. 

Ο Εισαγγελέας, τόνισε άλλωστε πως η υπόθεση έχει διχάσει το γραφείο του και μέλη του προσωπικού του ενδέχεται να επιχειρηματολογήσουν κατά της απόφαση τους στο δικαστήριο.

Open Image Modal
O Έρικ Μενέντεζ κατά την απολογία του στο δικαστήριο το 1993
via Associated Press

Επίσης, ο αδερφός της δολοφονημένης μητέρας, Κίτι Μενέντεζ, ο Μίλτον Άντερσεν  επέκρινε επίσης σκληρά Εισαγγελέα, κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε πολιτικά παιχνίδια- λόγω των επικείμενων εκλογών για την Εισαγγελία-  αδιαφορώντας για την ”την αδιανόητη απώλεια της αδερφής” του.

Εάν η πρόταση του εγκριθεί από τον δικαστή, αναγνωρίζει τότε την δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους των δύο αδερφών τόσο λόγω της νομοθεσίας της Καλιφόρνια όσο και λόγω της ηλικίας τους κατά την περίοδο διάπραξης των εγκλημάτων.

Η επιτροπή αρμόδια για τις αποφυλακίσεις θα εξετάσει την υπόθεση και θα αποφασίσει εάν θα αποφυλακιστούν ή όχι. Ακόμη και εάν αποφασιστεί όμως η αποφυλάκισή τους ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ έχει το δικαίωμα να την απορρίψει.

Οι αδερφοί Μενέντεζ κατέθεσαν αίτηση τον Μάιο του 2023 περιγράφοντας λεπτομερώς τα νέα στοιχεία στην υπόθεσή τους και ζητώντας την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος τους.

Ο δε Εισαγγελέας είπε ότι το γραφείο του εξέταζε την υπόθεση για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά είπε ότι πήρε την απόφαση την Πέμπτη, μόλις μία ώρα πριν πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

Open Image Modal
Erik Menendez reacts during testimony in Los Angeles, Sept. 29, 1993. Erik and his brother Lyle are claiming they killed their parents, Jose and Kitty Menendez, in self-defense. (AP Photo/Nick Ut)
via Associated Press

 

Η απόφαση ανακοινώθηκε 12 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, όπου ο Εισαγγελέας Γκασκόν αντιμετωπίζει μια δύσκολη επανεκλογή. Ωστόσο αρνήθηκε  η απόφαση σχετίζεται με την υποψηφιότητά του.

Ο Νεάμα Ραχμάνι, δικηγόρος και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, είπε στο BBC News ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα του. ”Είναι πραγματικά ο τέλειος καταιγισμός δημοσίων σχέσεων και πολιτικής”, είπε, σημειώνοντας την πρόσφατη προσοχή από διασημότητες, μια δραματική σειρά του Netflix για την υπόθεση και έναν ”ταλαιπωρημένο” εισαγγελέα που προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία. ″Δεν πρόκειται να δεις ποτέ άλλη περίπτωση σαν αυτή. Είναι μονόκερος”.

Μεταξύ των διασήμων που ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση και η Κιμ Καρντάσιαν που ευχαρίστησε τον Εισαγγγελέα επειδή ”διόρθωσε ένα σημαντικό λάθος”, συμπληρώνοντας πως η όλη υπόθεση ”τονίζει τη σημασία της αμφισβήτησης των αποφάσεων και της αναζήτησης της αλήθειας”.

Open Image Modal
A preliminary hearing held in Beverly Hills, Calif., for Lyle, left, and Erik Menendez, was postponed Friday as their lawyers fought to keep potentially incriminating evidence out of the case, April 12, 1991. Lyle, 23, and Eric, 20, are charged in the August 1989 shotgun murders of their parents, Jose and Kitty Menendez. (APP Photo/Kevork Djansezian)
via Associated Press