Η υπόθεση Novartis, άφεση αμαρτιών για την ανικανότητά της κυβέρνησης», δηλώνει ο Δημήτρης Σταμάτης

Η υπόθεση Novartis, άφεση αμαρτιών για την ανικανότητά της κυβέρνησης», δηλώνει ο Δημήτρης Σταμάτης
Open Image Modal
eurokinissi

Την εκτίμηση ότι «όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων η υπόθεση Novartis έχει ήδη αρχίσει να ξεφουσκώνει» κάνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, υποστηρίζοντας ότι «η βιασύνη της κυβέρνησης να ανοίξει το φάκελο» εδράζεται αφενός στο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το συλλαλητήριο της Αθήνας και αφετέρου στο να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Novartis «ως άφεση αμαρτιών για την ανικανότητα, τα ψέματα και την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική».

Ερωτηθείς για την έκβαση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση, ο κ. Σταμάτης εκτιμά ότι «η διαδικασία έχει ξεκινήσει στραβά» και εξηγεί ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να εξαντλήσει τη συζήτηση στη Βουλή σε μία μόνο συνεδρίαση για να περιορίσει το ξεγύμνωμα των παράνομων μεθοδεύσεων και των φαιδρών μαρτυρικών καταθέσεων μπροστά στα μάτια των πολιτών».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «προκλητική και παράνομη την απόφαση να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε αναφερόμενο πολιτικό πρόσωπο», καθώς «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη κατηγορία για κανέναν», και εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει αυτό την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή.

Αναφερόμενος σε αυτό καθαυτό το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Στάματης στη συνέντευξή του σ παραδέχεται ότι υπάρχει σκάνδαλο, αλλά όπως υποστηρίζει είναι «ένα οικονομικό σκάνδαλο που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο» οι οποίες, «το αντιμετώπισαν με σοβαρότητα, ενώ εδώ στήθηκε μια πολιτική σκευωρία για να εξυπηρετηθούν δόλιοι πολιτικοί σκοποί».

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά χαρακτηρίζει η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός ως «αυθόρμητη αντίδραση ενός ανθρώπου που βλέπει να επιχειρείται ο διασυρμός του» και σημειώνει ότι «η μήνυση αυτή θα εξαντληθεί στα ποινικά δικαστήρια με την καταδίκη όσων σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη σκευωρία».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Σταμάτης υποστηρίζει ότι «ορθώς διεγράφη από τη ΝΔ ο Ευάγγελος Αντώναρος», λέγοντας ότι «κατ΄ επανάληψη είχε υπερβεί τα εσκαμμένα».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ, ο κ. Στμάτης υπενθυμίζει ότι «το 1993 είχε παραιτηθεί από βουλευτής για το όνομα της Μακεδονίας» και επιμένει ότι «δεν πρόκειται να το αποδεχτεί ποτέ» καθώς, όπως λέει: «Το όνομα της Μακεδονίας είναι το όχημα αναγνώρισης της ύπαρξης ενός ανύπαρκτου ”μακεδονικού έθνους”».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν φοβάται κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας υποστηρίζει ότι «η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον κ. Ερντογάν σε επικίνδυνες συμπεριφορές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

Ερ: Κύριε Σταμάτη, η υπόθεση Novartis παίρνει πλέον το δρόμο της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την οποία έχει δηλώσει ότι ψηφίζει και η ΝΔ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την έκβαση αυτής καθαυτής της προανακριτικής;

Η διαδικασία για την προανακριτική έχει ξεκινήσει στραβά. Χωρίς καμιά δικαιολογία η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε την εξάντληση της συζήτησης στη Βουλή σε μία μόνο συνεδρίαση. Είναι προφανής η προσπάθεια που κάνουν να περιορίσουν τη δυνατότητα, τόσο των κομμάτων όσο και των «εμπλεκομένων» πολιτικών προσώπων, να αποκαλύψουν τη μεγάλη πολιτική σκευωρία που έχει στήσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά, δηλαδή, να περιορίσουν το ξεγύμνωμα των παρανόμων μεθοδεύσεων και των φαιδρών μαρτυρικών καταθέσεων, μπροστά στα μάτια των πολιτών.

Εξίσου προκλητική και παράνομη είναι η κατ΄ αρχήν απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε αναφερόμενο πολιτικό πρόσωπο, όταν στο αίτημά της για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη κατηγορία για κανέναν. Ελπίζω να την αλλάξουν την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, γιατί αλλιώς θα έχουν προχωρήσει σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ερ: Είστε πεπεισμένος ότι πρόκειται για σκευωρία, όπως λένε και οι εμπλεκόμενοι; Θέλω να πω, δεν είναι πρόωρο να το χαρακτηρίσει κάποιος έτσι πριν αρχίσουν να δίνονται περαιτέρω στοιχεία;

Αν κάποιος λογικός άνθρωπος διαβάσει τη μήνυση, που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είμαι βέβαιος πως δεν θα έχει καμιά αμφιβολία για την άθλια σκευωρία. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι τίποτα άλλο από μια αλυσίδα προαναγγελθέντων διώξεων, παράνομων ενεργειών και αστήρικτων καταθέσεων κουκουλοφόρων μαρτύρων. Μια οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει λάσπη εναντίον πολιτικών κομμάτων και εναντίον όσων πολιτικών προσώπων την ενοχλούν.

Ερ: Δηλαδή, κύριε Σταμάτη, σκάνδαλο Novartis δεν υπάρχει;

Ασφαλώς και υπάρχει. Είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο. Όμως, οι χώρες αυτές το αντιμετώπισαν με σοβαρότητα και δεν το χρησιμοποίησαν για την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Εδώ στήθηκε μια πολιτική σκευωρία για να εξυπηρετήσουν τους δόλιους πολιτικούς σκοπούς τους.

Ερ: Θεωρείτε ότι μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποίησε αυτό το μείζον θέμα μόνο και μόνο γιατί «φοβήθηκε» από το συλλαλητήριο; Δεν είναι πολύ απλοϊκός ο συλλογισμός αυτός που ακούγεται;

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από το εθνικό θέμα της Μακεδονίας, σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός λόγος της σκευωρίας.

Τα μεγάλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα επέσπευσαν τις ενέργειες της κυβέρνησης ενόψει μια διαφαινόμενης συμφωνίας με τα Σκόπια, που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί εθνικά απαράδεκτη. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ανοίξει τον φάκελο Novartis αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας είναι ολοφάνερη.

Όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος κατασκευής αυτής της σκευωρίας. Η κεντρική ιδέα αυτής της αθλιότητας ήταν και είναι να την χρησιμοποιήσουν για να διασύρουν την αντιπολίτευση, προκειμένου να πάρουν «άφεση αμαρτιών» για την ανικανότητά τους, τα ψέματα τους και την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής τους πολιτικής. Μια οικονομική πολιτική που έχει συντρίψει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη.

Ερ: Κύριε Σταμάτη με την ιδιότητα του νομικού, του βουλευτή, αλλά και του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συμφωνείτε με την άποψη του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «η υπόθεση Novartis» θα ξεφουσκώσει σύντομα”;

Όσον αφορά στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis ήδη έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. Η μεθόδευση της σκευωρίας είναι τόσο κακοφτιαγμένη και το «αποδεικτικό» υλικό με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες τόσο φαιδρό, που δεν μπορούν να πείσουν κανέναν λογικό άνθρωπο κι ούτε να στηρίξουν νομικά κάποια κατηγορία. Βεβαίως, η έρευνα για το οικονομικό σκάνδαλο της Novartis πρέπει να συνεχιστεί.

Ερ: Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προσφύγει στον Άρειο Πάγο με μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προοιωνίζει ειδικά δικαστήρια, για κάποια από αυτά τα πρόσωπα, την επομένη των εκλογών και με κυβέρνηση ΝΔ;

Η μήνυση του Αντώνη Σαμαρά είναι η αυθόρμητη αντίδραση ενός ανθρώπου που βλέπει να επιχειρείται ο διασυρμός του, προσωπικά από τον κ.Τσίπρα και τον κ.Παπαγγελόπουλο, με άθλιες και παράνομες μεθοδεύσεις και ανύπαρκτες μαρτυρίες. Κάθε τίμιος άνθρωπος αυτό δεν θα είχε κάνει; Η μήνυση αυτή θα εξαντληθεί στα ποινικά δικαστήρια με την καταδίκη όσων σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτή τη σκευωρία. Δεν έχει καμιά σχέση με τη διερεύνηση των ευθυνών της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου για όσα έχουν διαπράξει σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού. Για την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει, όπως αποκαλύπτουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλα κ.κ. Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί και Βίζερ.

Ερ: Και μια που ανέφερα το θέμα εκλογών, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε εκλογές εντός του 2018 με το θέμα της Novartis ανοικτό;

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνης παραζάλης. Το μόνο που την απασχολεί είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει μια εκλογική συντριβή. Είναι ολοφάνερο πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα της χώρας και καθημερινά αποκαλύπτεται η «γύμνια του βασιλιά» που προΐσταται αυτού του πολιτικού θιάσου. Δεν αποκλείω, λοιπόν, τίποτα. Μακάρι, όμως, να το κάνει. Και μια μέρα λιγότερη με τους Τσίπρα-Καμμένο στην εξουσία είναι κέρδος για την Ελλάδα.

Ερ: Ο Ευάγγελος Αντώναρος δικαίως διεγράφη από τη ΝΔ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος του μέτρου και της λογικής. Δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με κανέναν. Ορθώς διέγραψε τον κ. Αντώναρο που κατ΄ επανάληψη είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. Την ώρα μιας δύσκολης μάχης που δίνει ο ίδιος και το κόμμα μας, είναι λογικό και αναγκαίο να έχουμε τους αντιπάλους απέναντι κι όχι ανάμεσά μας.

Ερ: Να περάσουμε και στο θέμα της ΠΓΔΜ. Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις του συμπατριώτη σας, δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη για μετονομασία του αεροδρομίου της συμπρωτεύουσας;

Αρνούμαι και να τις σχολιάσω ακόμη. Ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή με τη λογική και την πραγματικότητα. Κρίμα....

Ερ: Ωστόσο, με δεδομένο ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή Συντάγματος της γείτονα χώρας δεν είναι το προαπαιτούμενο ή η ονομασία; Εάν προηγηθεί το πρώτο θα συναινούσατε για το δεύτερο;

Η θέση μου για το Σκοπιανό είναι γνωστή από το 1991. Το 1993 μάλιστα, αν θυμάστε, είχα παραιτηθεί από βουλευτής για το όνομα της Μακεδονίας. Η θέση μου αυτή δεν έχει αλλάξει. Το όνομα της Μακεδονίας είναι το όχημα μεταφοράς ενός ανιστόρητου, επικίνδυνου και προσβλητικού για τους Έλληνες αλυτρωτισμού. Είναι η αναγνώριση της ύπαρξης ενός ανύπαρκτου «μακεδονικού έθνους». Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτώ ποτέ.

Ερ: Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω μετά και το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια, φοβάστε τυχόν επεισόδιο και επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας;

Όσο αυξάνεται για την Τουρκία η πίεση στα νοτιοανατολικά σύνορά της και ο φόβος της για τη δημιουργία κουρδικού κράτους, ο κίνδυνος κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου είναι υπαρκτός. Επίσης, όσο ο Ερντογάν αισθάνεται ανασφαλής στο εσωτερικό της Τουρκίας, λόγω του πολυεπίπεδου διχασμού που έχει προκαλέσει στη χώρα του, η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης είναι πολύ πιθανόν να τον οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Όμως και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της είναι μεγάλες. Δεν είναι ώρα να ασκήσουμε την κριτική μας για τις κυβερνητικές ευθύνες. Τέτοιες καταστάσεις απαιτούν εθνική συνεννόηση και ομοψυχία. Κάτι που δεν φαίνεται να κατανοεί η κυβέρνηση, με τη μυστική και προσωπική διπλωματία στην οποία επιδίδεται σε όλα τα εθνικά θέματα. Ο κ. Κοτζιάς πρέπει να έχει υπερεκτιμήσει αυτάρεσκα την προσωπική του «γοητεία» στις επαφές του με τους ξένους συνομιλητές του και ο κ. Καμμένος την αποτρεπτική δύναμη της στολής παραλλαγής που φορά.