Τι «ψιθυρίζουν» οι Θεσμοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ανησυχία για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ύψους 6δις σε 4 χρόνια.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Η «εβδομάδα του μέλιτος» μεταξύ κυβέρνηση και Θεσμών έλαβε τέλος και από χθες οι αξιωματούχοι των Θεσμών ξεκίνησαν τις «προειδοποιητικές βολές» αναφορικά με τις κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας. Το ύψος των παρεμβάσεων μοιάζει να μην αρέσει στους Θεσμούς, οι οποίοι δεν θέλουν να βάλουν «απαγορευτικό» στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά δεν θέλουν και να επιτρέψουν κινήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αποκλίσεις από τους στόχους. 

Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει είναι ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία σε βάθος τετραετίας θα αγγίξουν τα 6δισ ευρώ, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στις τάξεις των δανειστών. Ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι των δανειστών οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist, βρήκαν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση ότι το βλέμμα τους παραμένει καρφωμένο στις εξελίξεις στην οικονομία. 

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο περιθώριο αφορά τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους. Η κυβέρνηση, με την επιτήρηση των Θεσμών, θα πρέπει να ολοκληρώσει το σχέδιο για το καινούργιο μείγμα πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει στην οικονομία.  

Αυτό το μείγμα θα πρέπει να αποδεικνύει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα προκειμένου να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη φορολογία. Βασική προϋπόθεση για να μην υπάρξουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι να μην διακινδυνεύσει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δανειστές θα μπορέσουν να κάτσουν στο τραπέζι με τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσουν τις αλλαγές στην φορολογία. Δεδομένο είναι ότι στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών το προηγούμενο διήμερο συμφωνήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι το επόμενο διάστημα καθώς οι συζητήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Οι Θεσμοί δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» των πιστωτών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αλλαγή που επιθυμεί να κάνει η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Θεσμούς πλήρως κοστολογημένη και να συνοδεύονται από συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις ιδιαίτερα  εφόσον υπάρχουν αναφορές για κάλυψη των φοροελαφρύνσεων μέσα από περιστολές κρατικών δαπανών. 

Μόνο τότε οι Θεσμοί θα ενημερώσουν την κυβέρνηση για τις προθέσεις τους, αφού πρώτα θα έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του τελικού κοστολογημένου κειμένου του νομοσχεδίου το οποίο γίνεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να είναι έτοιμο στα βασικά του σημεία για να μπορέσει να σταλεί στις Βρυξέλλες τίς αμέσως επόμενες ημέρες.