Η έξαρση της βίας ανηλίκων προϊδεάζει αρνητικά το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας

Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι βαρύνονται με τεράστια ευθύνη σήμερα.
Open Image Modal
rbkomar via Getty Images

Σοκάρει ο ομαδικός ξυλοδαρμός της δεκατετράχρονης στη Γλυφάδα από είκοσι (!) ανήλικους! Το ίδιο και ο ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη!

Αυτή η αγριότητα, η βαρβαρότητα, η σκληρότητα και η αναλγησία ανηλίκων προϊδεάζουν αρνητικά το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Σε άλλες εποχές, το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον επιδρούσαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του ήθους των παιδιών. Τα παιδιά μεγάλωναν  με πρότυπα που προβάλλονταν μέσα από την οικογένεια τους και τον ευρύτερο συγγενικό τους κύκλο.

Στις μέρες μας, όμως, ο θεσμός του σχολείου έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί, ενώ ο θεσμός της οικογένειας … βάλλεται πανταχόθεν.

Και έτσι πολλά παιδιά σήμερα  διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και τις αντιλήψεις τους για τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα  από ατελείωτες ώρες παρακολούθησης βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Μέσα από  ατέρμονες συζητήσεις με συνομήλικούς τους, αλλά και με πρόσωπα που ποτέ δεν έχουν συναντήσει δημιουργούν και βιώνουν το δικό τους εικονικό κόσμο, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα της ζωής.

Πολλοί γονείς, για να μην στεναχωρήσουν τα παιδιά τους, αποφεύγουν να θέτουν όρια στην συμπεριφορά τους, αποφεύγουν ν´ ασκούν έλεγχο στην εξωσχολική τους συμπεριφορά και, το χειρότερο όλων, με την πάροδο του χρόνου χάνουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Και όλα αυτά τα σοβαρά ελλείμματα προσπαθούν ενσυνείδητα να τα καλύψουν προσφέροντας απλόχερα στα παιδιά τους οτιδήποτε ζητάνε ( ή μάλλον οτιδήποτε απαιτούν!), νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν την αγάπη τους και διασφαλίζουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Κάνουν τεράστιο λάθος!

Διότι με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά τους μεγαλώνουν με μία απίστευτη ιδιοτέλεια, θεωρούν ότι αποτελούν το κέντρο του κόσμου και οι πάντες και τα πάντα γύρω τους πρέπει να υποτάσσονται στις επιθυμίες τους, στα εγώ τους και στα θέλω τους.

Και σε αντίθετη περίπτωση, η βία είναι το μέσον για να προβάλλουν τον εαυτό τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους επιθυμίες.

Αυτοί οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι για τις αποτρόπαιες εγκληματικές συμπεριφορές των παιδιών τους, βαρύνονται με τεράστια ευθύνη σήμερα. Αλλά και αύριο θα είναι και υπόλογοι για το μέλλον των παιδιών τους.-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και έχει διατελέσει προϊσταμένος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol.