Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ αποσύρει το νομοσχέδιο έκδοσης στην Κίνα. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Είναι αμφίβολο εάν θα εκτονωθεί και η κρίση.
Open Image Modal
Kai Pfaffenbach / Reuters

Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρρι Λαμ, ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση πολιτών στη Κίνα, το οποίο ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα πολύμηνων, βίαιων διαδηλώσεων που συντάραξαν τη χώρα, όπως αναφέρει το Associated Press. Η κίνηση αυτή σαφώς εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί βυθίζοντας σε μια βαθιά πολιτική κρίσή την πρώην βρετανική αποικία. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το Πεκίνο το προηγούμενο διάστημα είχε απορρίψει αντίστοιχη πρόταση της Λαμ, περί απόσυρσης του νομοσχεδίου και η ίδια φέρεται να είχε απειλήσει με παραίτηση.

«Η παρατεταμένη βία καταστρέφει τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας μας και κυρίως του Κράτους Δικαίου» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη η Λαμ κατά τη διάρκεια των σχετικών ανακοινώσεων που ικανοποιούν ένα εκ των βασικών αιτημάτων των διαδηλωτών.

Παράλληλα όμως δεσμεύτηκε πως θα εξεταστούν οι καταγγελίες πολιτών περί ακραίας χρήσης βίας από την αστυνομία τονίζοντας πως θα μελετήσει τις προτάσεις σχετικής έκθεσης. «Θα απευθυνθούμε στους πολίτες και θα αρχίσουμε έναν διάλογο...πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας που υπάρχει στην κοινωνία».

Open Image Modal
Anushree Fadnavis / Reuters

 

Είναι αρκετό;

Βέβαια αν και η Λαμ με την απόσυρση του νομοσχεδίου ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς, όπως επισημαίνει το Reuters, εάν αυτή η απόφαση που λαμβάνεται με τόσο μεγάλη καθυστέρηση είναι αρκετή για να εκτονωθεί και η κρίση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η άρνηση των πολιτών της πρώην βρετανικής αποικίας να υποταχθούν στην κομμουνιστική Κίνα.

«Δεν θα κατευνάσει τους διαδηλωτές» προεξοφλεί ο Μπόρις Τσεν, 37 ετών, ο οποίος εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα ενώ ο 69χρονη Περλ υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν πλέον μόνο το νομοσχέδιο περί έκδοσης. «Κάποια από αυτά τα παιδιά μπορεί να αλλάξουν γνώμη, αλλά θα ναι η μειοψηφία», είπε αναφερόμενη στους διαδηλωτές. «Μερικοί από αυτούς απλά θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

«Πολύ λίγα, πολύ αργά» σχολιάζει από την πλευρά του ο Τσόσουα Γουόνγκ από τις ηγετικές μορφές των διαδηλώσεων του 2014.

Open Image Modal
Kai Pfaffenbach / Reuters

 

Η στάση της Κίνας

Η επιστροφή του Χονγκ Κοννγκ στην Κίνα συνοδεύτηκε από ένα σύστημα  στη βάση του μοντέλου «ένα κράτος, δύο συστήματα» γεγονός που επέτρεπε στους κατοίκους της πρώην βρετανικής αποικίας να διατηρήσουν μια σειρά ελευθεριών και δικαιωμάτων που δεν είναι ανεκτές από το Πεκίνο, όπως το δικαίωμα να διατηρεί ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα. Κάτι στο οποίο θα έμπαινε ταφόπλακα με την εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου.

Το Πεκίνο βέβαια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ αλλά την Τρίτη σχολίασε πως δεν θα παραμείνει ένα απλός παρατηρητής εάν οι αναταραχές στην παλιά αποικία απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας. Φυσικά το Πεκίνο δεν απειλείται πραγματικά από το Χονγκ Κόνγκ αλλά γνωρίζει πως τέτοιους είδους αναταραχές για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν την τάση να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα. Όπως η φωτιά και οι ιδέες.

Παράλληλα η Κίνα κατ′ επανάληψη έχει προειδοποίηση το Χονγκ Κονγκ για τις επιπτώσεις που έχουν οι πολύμηνες αναταραχές στην οικονομία.

Πηγή: Reuters, ΑP