Η Φαρμακευτική Καινοτομία μεταμορφώνει τον τρόπο αντιμετώπισης των Χρόνιων Αναπνευστικών Παθήσεων

Η επένδυση στην φαρμακευτική καινοτομία και την έρευνα & ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν τη λύση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
|
Open Image Modal
Ο Anthony Aouad, Γενικός Διευθυντής της Sanofi Ελλάδας και της Επιχειρησιακής Μονάδας Φαρμάκου για την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ουκρανία.
Franck Parisot

Οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που επηρεάζει περισσότερους από 1 στους 20 ανθρώπους στην Ελλάδα, αποτελούν μία σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, λόγω του σημαντικού φορτίου αυτών των νοσημάτων για τους ασθενείς, τους φροντιστές τους και την κοινωνία ευρύτερα. Η διαχείρισή τους έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά όμως την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες και μεγάλες προκλήσεις που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Η επένδυση στην φαρμακευτική καινοτομία και την έρευνα & ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν τη λύση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Για αυτόν τον λόγο η Sanofi αξιοποιεί την εξειδίκευσή της στην Ανοσολογία, για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο διαχείρισης των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών.

Ο Anthony Aouad, Γενικός Διευθυντής της Sanofi Ελλάδας και της Επιχειρησιακής Μονάδας Φαρμάκου για την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, με πολυετή εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στον κλάδο του φαρμάκου, σε ποικίλες χώρες της Ευρώπης, και εξειδίκευση στην στρατηγική ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μοιράζεται μαζί μας τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων.

Κ. Aouad βάσει της διεθνούς εμπειρίας σας στον φαρμακευτικό κλάδο, πώς η έρευνα & ανάπτυξη, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο διαχείρισης των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);

Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η ΧΑΠ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει φέρει σήμερα μια πραγματική επανάσταση στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Με την ταχύτερη και ακριβέστερη ανάλυση δεδομένων και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, επιταχύνουμε την έρευνα, κατανοούμε καλύτερα τις ασθένειες και αναπτύσσουμε πιο εξατομικευμένες θεραπείες, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνοντας τις νοσηλείες και τις συνολικές επιπτώσεις της νόσου. Προς αυτή την κατεύθυνση, στη Sanofi, πρωτοπορούμε στην έρευνα και ανάπτυξη με τη νέα μας προσέγγιση της Ανοσολογίας (Immunoscience) – που θέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο. Αυτή η νέα προσέγγιση ανοίγει νέους δρόμους στην φαρμακευτική καινοτομία και μας βοηθά βελτιώσουμε τις ζωές περισσότερων ανθρώπων, προσφέροντας την κατάλληλη θεραπεία, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή.

Γνωρίζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, είναι βέβαιο ότι οι νέες προσεγγίσεις στην έρευνα και η φαρμακευτική καινοτομία αποτελούν τη λύση στο παζλ της αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων, όπως η ΧΑΠ. Το στοίχημα, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι να αντιμετωπιστεί η καινοτομία ως επένδυση, όχι ως κόστος, και να διασφαλιστεί η καθολική, έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νεότερες θεραπείες.

Πώς η επένδυση σε κλινικές μελέτες μπορεί να υποστηρίξει τη φαρμακευτική καινοτομία και να βελτιώσει τις ζωές των χρόνιων ασθενών;

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν την πύλη προς την φαρμακευτική καινοτομία και ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξή τους. Στη Sanofi είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στην ενίσχυση της κλινικής έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και τοπικά. Το 2023, επενδύσαμε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες παγκοσμίως – και 3 εκατομμύρια ευρώ τοπικά στην Ελλάδα – σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών όπως η ΧΑΠ. Αυτή η εκτεταμένη ερευνητική προσπάθεια υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Η επένδυση σε κλινικές μελέτες που διεξάγονται τοπικά παρέχει επίσης πρώιμη πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες για τους ασθενείς στη χώρα. Επιπλέον, συνεπάγεται συνεργασία με τοπικά εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες, δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια, διασφαλίζοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ιατρικών εξελίξεων και υποστηρίζοντας τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών. Γι′ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθούν περαιτέρω τα κίνητρα για την προσέλκυση κλινικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα και να υποστηριχθεί ενεργά το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Μιλήστε μας περισσότερο για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το πώς επηρεάζει τους ασθενείς, τους φροντιστές και την κοινωνία ευρύτερα.

Περισσότεροι από 1 στους 20 ανθρώπους στην Ελλάδα πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μία από τις συχνότερες αναπνευστικές παθήσεις, με σημαντικό φορτίο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μία προοδευτική νόσο των πνευμόνων που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, διεθνώς και στη χώρα μας, επηρεάζοντας 300 με 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και περισσότερους από 500.000 στην Ελλάδα, ενώ επιφέρει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ενδεικτική του μεγέθους αυτών των επιπτώσεων είναι η εκτίμηση ότι το παγκόσμιο οικονομικό φορτίο που σχετίζεται με τη ΧΑΠ παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2020 και του 2050, με την αντίστοιχη εγχώρια επιβάρυνση να είναι επίσης σημαντική φτάνοντας τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των πιο συχνών αιτιών της ΧΑΠ συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το φορτίο της νόσου στην Ελλάδα, που διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη. Επιπλέον, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, αναμένουμε τα αναπνευστικά νοσήματα να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η ΧΑΠ μπορεί να αποστραγγίζει προοδευτικά την ευημερία και τους πόρους των ασθενών, των φροντιστών και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται αυξανόμενη φροντίδα καθώς επιδεινώνονται, οι εξάρσεις οδηγούν συχνά σε νοσηλείες και παράλληλα, το κοινωνικοοικονομικό κόστος της νόσου, όπως η απουσία από την εργασία και το ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλούς ανθρώπους, αναδεικνύουν το σημαντικό φορτίου της νόσου και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου αντιμετώπισής της.

Ποια είναι η θέση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η ΧΑΠ, στην ατζέντα δημόσιας υγείας και ποιες πολιτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την προτεραιοποίησή τους;

Παρά το σημαντικό τους φορτίο, οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες συχνά παραβλέπονται στην ατζέντα της δημόσιας υγείας σε εγχώρια και παγκόσμια κλίμακα. Η ΧΑΠ και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις δεν λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο αναγνώρισης και ευαισθητοποίησης όπως άλλες χρόνιες ασθένειες. Όλοι γνωρίζουμε για τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και υπάρχουν σχετικά σχέδια δράσης σε πολλές χώρες, αλλά πόσοι γνωρίζουμε τη ΧΑΠ και ποιες δράσεις υλοποιούνται για την αντιμετώπισή της;

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι απαραίτητο να δοθεί στην ατζέντα δημόσιας υγείας προτεραιότητα στη ΧΑΠ – και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ευρύτερα – και να καθιερωθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών με αναπνευστικές παθήσεις, τη μείωση των νοσηλειών και των ποσοστών θνησιμότητας και του συνολικού φορτίου των νόσων. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις για την έγκαιρη διάγνωση, ενίσχυση της πρόληψης (π.χ. μέσω προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος), εξασφάλιση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και δράσεις ενδυνάμωσης και αποστιγματοποίησης των ασθενών.

Κλειδί στην επιτυχία αυτού του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι και η συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, επαγγελματιών υγείας, ενώσεων ασθενών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Κάθε ανάσα μετράει και είναι υπόθεση όλων μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Open Image Modal