Μια σοκαριστική φωτογραφία δείχνει 640 Αφγανούς πρόσφυγες στοιβαγμένους σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο που αναχωρεί από την Καμπούλ σε μια απελπισμένη προσπάθεια διαφυγής από την χώρα και τους Ταλιμπάν.
Η φωτογραφία, από την ιστοσελίδα εθνικής ασφάλειας Defense One, καταγράφει την εκκένωση της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας
Σύμφωνα με το Defense One, η πτήση εκκένωσης από την Καμπούλ στο Κατάρ πλησίασε το μεγαλύτερο ρεκόρ αερομεταφοράς ανθρώπων όλων των εποχών.
Το αεροπλάνο, C-17 που ανήκει στις αμερικανική πολεμική αεροπορία εδώ και τρεις δεκαετίες μετέφερε με ασφάλεια τους Αφγανούς παρά το βαρύ φορτίο.
Το πλήρωμά του δεν είχε σκοπό να πάρει τόσους πολλούς επιβάτες, αλλά οι πανικόβλητοι Αφγανοί είχαν σκαρφαλώσει στη μισάνοιχτη ράμπα του αεροσκάφους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ”το πλήρωμα πήρε την απόφαση να αναχωρήσει” αντί να προσπαθήσει να απομακρύνει τους επιπλέον επιβάτες και ήταν σε θέση να μετρήσει τους ταξιδιώτες μόνο όταν όλοι είχαν πλέον αποβιβαστεί.
Οι Αφγανοί κάθισαν στο πάτωμα του αεροσκάφους, και κρατούσαν τους ιμάντες φορτίου στους τοίχους ως αυτοσχέδιες ζώνες ασφαλείας.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος στο Defense One, ήταν μόνο ένα από τα πολλά αεροπλάνα που απογειώθηκαν με εκατοντάδες επιβάτες από την Καμπούλ και ορισμένα μπορεί να μετέφεραν περισσότερα από 640 άτομα.
Τη Δευτέρα, σοκαριστικές εικόνες και βίντεο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους με τραγικό τρόπο στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς τον Ταλιμπάν. Κάποιοι κρεμόντουσαν από τους τροχούς των αεροπλάνων ακόμα και μετά την απογείωση μ′ αποτέλεσμα να σκοτωθούν από την πτώση. Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τις ζωές τους σε αυτό το σκηνικό χάους.
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στο Αφγανιστάν που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων των ΗΠΑ και επομένως η βασική έξοδος διαφυγής.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν μέσα σε λίγες μέρες, γεμίζοντας το κενό ισχύος που άφησαν τα αμερικανικά στρατεύματα που αποχώρησαν από τη χώρα μετά από 20 χρόνια πολεμώντας στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Ο Αφγανός πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, υποστηριζόμενος από τις δυτικές δυνάμεις, παρέδωσε επίσης τα ηνία της εξουσίας στους Ταλιμπάν χωρίς αντίσταση και διέφυγε την Κυριακή στο εξωτερικό.
Που πηγαίνουν οι Αφγανοί;
Τώρα, Αφγανοί πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν και αυτοί από τη γνωρίζοντας πολύ καλά τι εστί διακυβέρνηση από τους Ταλιμπάν: Βία, καταπίεση, καταστολή των ΜΜΕ και μισογυνιστικές συμπεριφορές.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι τουλάχιστον 400.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα τους.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να εκκενώσουν τόσο τους υπηκόους τους όσο και τους Αφγανούς που βοήθησαν τις δυτικές δυνάμεις στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν όλα αυτά τα χρόνια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής αρνείται να επιβεβαιώσει πόσους πρόσφυγες θα δεχτεί.
Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας παραδέχτηκε ότι «μερικοί δεν θα επιστρέψουν» από το Αφγανιστάν.
Η Αυστραλία στέλνει 250 στρατιωτικούς για να μεταφέρει περισσότερους από 130 Αυστραλούς και τις οικογένειές τους από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, ενώ θα προσπαθήσει επίσης να απομακρύνει εκατοντάδες Αφγανούς που εργάζονταν με τα στρατεύματα.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison πρόσθεσε: «Η υποστήριξη δεν είναι όση θα έπρεπε».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκκενώσει 1.200 Αφγανούς που έχουν ειδική μεταναστευτική βίζα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να επιτρέψει την επιστροφή 3.500 ακόμα πολιτών τις επόμενες εβδομάδες, ενώ φέρεται επίσης να αναζητά έθνη στην κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια για να δεχτούν Αφγανούς πρόσφυγες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι θα επιτραπεί σε χιλιάδες άλλους να έχουν άσυλο, ειδικά όσοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ αφού διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να γίνουν στόχοι των Ταλιμπάν.
Ο Καναδάς θα υποδεχτεί 20.000 πρόσφυγες, ενώ οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Γερμανία, συμφώνησαν να σταματήσουν τις απελάσεις των προσφύγων στο Αφγανιστάν, όπως και η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γαλλία.