Η Γερμανία εξέφρασε την αντίθεσή της σε έναν κομβικό νόμο της ΕΕ για τον τερματισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα το 2035, απαιτώντας να επιτρέπονται οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά από το 2035 εάν λειτουργούν με e-fuels.
Με βάση τον νόμο αυτό όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2035 και μετά θα έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Οι κανόνες- τους οποίους η Γερμανία, μαζί με την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ υποστήριζε προηγουμένως- δεν θα απαγόρευαν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο ο νόμος εκλαμβάνεται ως «καταδίκη» για την τεχνολογία, λόγω έλλειψης επιλογών που θα επέτρεπαν σε αυτοκίνητα με τέτοιους κινητήρες να λειτουργούν χωρίς να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.
Τι είναι τα e-fuels
Τα e-fuels, όπως η e-κηροζίνη, το e-μεθάνιο, ή η e-μεθανόλη, παράγονται συνθέτοντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχουν «αιχμαλωτιστεί» από τον αέρα και υδρογόνο που παράγεται μέσω της χρήσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα καύσιμα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όταν γίνεται η καύση τους μέσα σε έναν κινητήρα. Ωστόσο η ιδέα είναι πως αυτές οι εκπομπές θα αντιστοιχούν στην ποσότητα που αφαιρείται από την ατμόσφαιρα για να παραχθεί το καύσιμο – με αποτέλεσμα «ουδετερότητα» διοξειδίου του άνθρακα. Η Γερμανία και η Ιταλία θέλουν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ πως οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μπορέσουν να συνεχιστούν πέρα από το 2035, αν αυτά λειτουργούν με «CO2-neutral» καύσιμα.
Ποιοι τα παράγουν
Οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες «ποντάρουν» σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες- μια τεχνολογία που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμη- ως κύρια οδό για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επιβατηγά αυτοκίνητα. Ωστόσο προμηθευτές και μεγάλοι «παίκτες» της πετρελαϊκής βιομηχανίας τάσσονται υπέρ των e-fuels, καθώς και ένας αριθμός αυτοκινητοβιομηχανιών που δεν θέλουν τα οχήματά τους να επιβαρύνονται με βαριές μπαταρίες.
Τα e-fuels δεν παράγονται ακόμα σε κλίμακα. Η πρώτη εμπορική εγκατάσταση στον κόσμο άνοιξε στη Χιλή το 2021, με την υποστήριξη της Porsche και στοχεύει στην παραγωγή 550 εκατ. λίτρων ετησίως. Άλλες εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί περιλαμβάνουν τη Norsk e-Fuel στη Νορβηγία, που πρόκειται να αρχίσει την παραγωγή το 2024, εστιάζοντας στα καύσιμα για αεροσκάφη.
Μπορούν τα e-fuels να «καθαρίσουν» τα αυτοκίνητα;
Τα e-fuels μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σημερινά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και να μεταφέρονται μέσω των υπαρχόντων δικτύων logistics για καύσιμα- καλά νέα για τους προμηθευτές κατασκευαστών εξαρτημάτων για αυτοκίνητα με τέτοιους κινητήρες και τις εταιρείες που μεταφέρουν βενζίνη και πετρέλαιο.
Οι υποστηρικτές τους λένε πως τα e-fuels παρέχουν έναν δρόμο για την περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του υπάρχοντος στόλου επιβατηγών οχημάτων, χωρίς την αντικατάσταση κάθε οχήματος με ηλεκτρικό. Οι επικριτές τονίζουν ότι η παραγωγή e-fuels είναι πολύ ακριβή και απαιτητική ενεργειακά. Η χρήση e-fuels σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης αποτελεί πέντε φορές περισσότερο ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές από ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία, σύμφωνα με paper του 2021 στο Nature Climate Change. Ακόμα και υποστηρικτές τους λένε πως η Ευρώπη δεν θα έχει επαρκές περίσσευμα ανανεώσιμης ενέργειας για να παράγει e-fuels σε κλίμακα και θα πρέπει να εισάγει από άλλες περιοχές.
Κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής επίσης λένε πως τα e-fuels θα έπρεπε να αξιοποιηθούν σε τομείς που είναι ιδιαίτερα «δύσκολοι» όπως η ναυτιλία και η αεροπορία, καθώς τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν είναι εύκολο να λειτουργούν με μπαταρίες.
Τι θα ακολουθήσει ως προς τον νόμο της ΕΕ
Ημέρες πριν την τελευταία ψηφοφορία για τον νόμο της ΕΕ, που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Βόλκερ Βίσινγκ έθεσε υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της Γερμανίας, προκαλώντας έκπληξη σε διαμορφωτές πολιτικής- μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος (Πράσινοι). Ο Βίσινγκ, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι η χρήση e-fuels θα έπρεπε να είναι δυνατή μετά το 2035, και δεν έχει έρθει πρόταση που αναμενόταν από την Κομισιόν για αυτό το θέμα.
Ο νόμος της ΕΕ λέει πως η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση ως προς το πώς θα μπορούν να πωλούνται οχήματα με «CO2-neutral» καύσιμα μετά το 2035, εάν αυτό συμμορφώνεται με τους στόχους για το κλίμα. Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας θέλει πιο ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις.
Η εν λόγω κίνηση τελευταίας στιγμής από το Βερολίνο εξόργισε κάποιους διπλωμάτες και βουλευτές της ΕΕ, που προειδοποιούν πως αν επιτραπεί σε μια χώρα να «τορπιλίσει» έναν νόμο στον οποίο έχει υπάρξει ήδη συμφωνία θα κινδύνευαν και άλλες συμφωνίες για τις πολιτικές της ΕΕ για τις οποίες έχουν υπάρξει εκτενείς διαπραγματεύσεις.
Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε μια θέση για τον νόμο, θα πρέπει να απέχει στην ψηφοφορία της ΕΕ. Η Ιταλία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της, μαζί με άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Πολωνίας- κάτι που καθιστά πιθανό να υπάρξει αρκετή στήριξη σε ένα μπλοκάρισμα του νόμου. Αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν λύση και η Κομισιόν ανέφερε στις 6 Μαρτίου πως είναι σε συνομιλίες «σε όλα τα επίπεδα».
Τι θέλουν οι εταιρείες
Μεγάλοι προμηθευτές στη Γερμανία όπως οι Bosch, ZF και Mahle είναι μέλη της eFuel Alliance, όπως και μεγάλοι «παίκτες» του χώρου του πετρελαίου, από την ExxonMobil ως την Repsol.
Κατασκευαστές όπως οι Piech, Porsche, Mazda, υποστηρίζουν πολύ την τεχνολογία. Η Porsche έχει μερίδιο στη HIF Global, παραγωγό e-fuels, και είναι ο μόνος αγοραστής καυσίμων από το πιλοτικό project στη Χιλή.
Η BMW έχει επενδύσει 12,5 εκατομμύρια δολάρια σε μια startup, την Prometheus Fuels, ενώ επενδύει επίσης δισεκατομμύρια σε τεχνολογίες μπαταριών. Άλλοι κατασκευαστές, στο μεταξύ, μεταξύ των οποίων η Volkswagen και η Mercedes-Benz, έχουν αποσαφηνίσει πως «ποντάρουν» στα ηλεκτρικά οχήματα.
Με πληροφορίες από Reuters