Η HOPEgenesis και ο Στέφανος Χανδακάς δίνουν ελπίδα κατά της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Η HOPEgenesis και ο Στέφανος Χανδακάς δίνουν ελπίδα κατά της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Open Image Modal
dinamiprosforasgr

Η γενική αποστολή της HOPEgenesis είναι να συμβάλει στην αναβίωση, την ανάπτυξη και τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς μας μίλησε για το πώς πήρε σάρκα και οστά όλο αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και τους μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης.

Από το 2007 ασχολούμαι με μία άλλη οργάνωση που λέγεται Ομάδα Αιγαίου, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου ταξιδεύουμε μια ομάδα γιατρών και όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και κάνουμε καταρχήν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και κατά δεύτερο λόγο έργα υποδομής στα νησιά.

Σχολεία, γήπεδα, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ο.κ. Μέσα λοιπόν από την ενασχόλησή μου με την Ομάδα Αιγαίου, παρατήρησα και με είχε προβληματίσει το γεγονός ότι πολλές γυναίκες που ήταν έγκυες από τα συγκεκριμένα νησιά, είχαν ελάχιστη έως μηδενική παρακολούθηση, κάτι το οποίο σαν γιατρός δεν μπορούσα να το εξηγήσω, ούτε να το δεχτώ βέβαια. Ότι δηλαδή μια γυναίκα π.χ. στη Δονούσα θα μπορούσε να είναι 7 μηνών έγκυος -το 2010-11 όχι το 1950!- και να μην έχει κάνει έναν υπέρηχο, μια εξέταση αίματος. Αυτό το είχα καταγράψει σαν προβληματισμό στον εαυτό μου και προσπαθούσα να σκεφτώ αν θα υπήρχαν ποτέ κάποιες συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Στην πορεία προστέθηκε κι ένα άλλο, πολύ σοβαρό πρόβλημα: Το γεγονός ότι την τελευταία 3ετία-4ετία δεν βλέπαμε καθόλου νέα παιδιά, νέες έγκυες, δηλαδή ξαφνικά στα νησιά τα οποία επισκεπτόμασταν, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι, τη Δονούσα, δεν βλέπαμε καθόλου καινούργιες εγκυμοσύνες.

Τι είναι η HOPEgenesis;

Η HOPEgenesis είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών, δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από δέκα σε έξι με οκτώ εκατομμύρια έως το 2050.

Open Image Modal
dinamiprosforasgr

Ποιος είναι ο στόχος της; 

Βασικός στόχος της HOPEgenesis είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους όπου δρα η ομάδα της HOPEgenesis κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. 

Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν. Ο αριθμός των ωφελούμενων που προκύπτει από τη δράση της οργάνωσης ανέρχεται στις 71 γυναίκες και μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 43 μωρά με την αρωγή της HOPEgenesis, ενώ αναμένονται άλλα 31 τους προσεχείς μήνες.

Ποια είναι η ομάδα της HOPEgenesis;

Η ομάδα της HOPEgenesis αποτελείται από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, καθώς και μεγάλο αριθμό ενεργών εθελοντών που διαχειρίζονται την ευρυθμία και την ανάπτυξη της οργάνωσης. Τα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα είναι 7: το Νοσοκομείο Μητέρα στην Αθήνα, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο στον Βόλο, η Euromedica στην Ρόδο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», η Κλινική Αργυρούδη Α.Ε. «Ελευθώ» στην Χίο, το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σύντομα θα προστεθούν άλλα 3 δημόσια και ιδιωτικά σε Αθήνα και επαρχία.

Open Image Modal
dinamiprosforasgr

Ποιες υπηρεσίες παρέχει το πρόγραμμα της HOPEgenesis;

Η HOPEgenesis αναλαμβάνει τα ιατρικά έξοδα αυτών των γυναικών, δηλαδή να ταξιδέψουν από τα νησιά ή τα χωριά τους στις αστικές περιοχες οπου δρα η HOPEgenesis όσες φορές χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις, να γεννήσουν δωρεάν και να επιστρέψουν στο τόπο τους με ένα μωράκι που είναι υγιές και χωρίς κανένα πρόβλημα. Η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη περίοδος για εκείνες λόγω της μεγάλης ανασφάλειας που περιλαμβάνει μια εγκυμοσύνη σε ένα απομακρυσμένο νησί, μια αιμορραγία, ένας πόνος, γεγονός που μια γυναίκα που ζει στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, σημαίνει να σηκώσει το τηλέφωνο, να μιλήσει με το γιατρό της και να έχει τη δυνατότητα σε 20-30 λεπτά να τον δει. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για εκείνες, οπότε αυτομάτως αυτό τους δημιουργεί φοβερή ανασφάλεια και φόβο. Και μόνο η δυνατότητα να μιλήσουν μαζί μας, να μας πάρουν τηλέφωνο, να μας πούνε τον προβληματισμό τους και να τους δώσουμε μια άμεση λύση, τους έχει δημιουργήσει φοβερή διαφορά σε ό,τι  αφορά την ασφάλεια στην εγκυμοσύνη τους.

Χρειάζεται οι γυναίκες να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

Το μόνο κριτήριο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι η εντοπιότητα, δεν υπάρχει κανένα άλλο οικονομικό κριτήριο. Θεωρούμε ότι πρέπει όλες αυτές οι γυναίκες που έχουν επιλέξει να κατοικήσουν σε αυτά τα απομακρυσμένα νησιά ή χωριά, να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, άρα το μόνο κριτήριο είναι να είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Βεβαίως, σε όλα αυτά τα μέρη έχουμε άριστη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κοινοτάρχες, δημάρχους κτλ, οι οποίοι μας κατευθύνουν στους πραγματικά μόνιμους κατοίκους.

Είστε αισιόδοξος για τη μείωση της υπογεννητικότητας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα;

Ελπίζουμε ότι μέσω αυτής της προσπάθειας και όσο αυτή μεγαλώνει, να βάλουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στο να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα και τα μέχρι τώρα στοιχεία από το πρόγραμμα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί.

Επίσης, με χαρά θα ήθελα να αναφέρω ότι η HOPEgenesis επιλέχτηκε να βραβευθεί με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Οι Έλληνες βραβευθέντες θα τιμηθούν σε εκδήλωση που θα διοργανώσει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ και οι 50 νικητές θα τιμηθούν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 2018.

Λίγα λόγια για τον Δρ. Στέφανο Χανδακά

Ο Στέφανος Χανδακάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 . Φοίτησε στην ιατρική
σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου έλαβε και τη διδακτορική του διατριβή
με βαθμό «άριστα». Είναι μαιευτήρας, ενδοσκοπικός χειρουργός, γυναικολόγος
με εκπαίδευση στην Αγγλία και στην Αμερική και εξειδίκευση στην λαπαροσκόπηση, στην ρομποτική χειρουργική και την υπογονιμότητα.

Επίσης σπούδασε στο Λονδίνο, στο Imperial College Διοίκηση Ιατρικών Επιχειρήσεων και πήρε τον τίτλο ΜΒΑ το 2002. Υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές μαιευτικής γυναικολογίας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας το 2001 ( NHS). Υπήρξε αθλητής της ολυμπιακής ομάδος ιστιοπλοΐας το 1996 αλλά και μέλος της εθνικής ομάδος για 10 έτη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω της ΜΚΟ “Ομάδα Αιγαίου”, από το 2007 έως και σήμερα, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά νησιά. Το 2015, ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, που στόχο έχει να ανατρέψει το κλίμα υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, παρέχοντας δωρεάν όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης σε έγκυες γυναίκες ακριτικών νησιωτικών και ηπειρώτικων περιοχών της Ελλάδας.