Η HuffPost UK εκθειάζει το χαλούμι και δίνει την πιο υπέροχη συνταγή με σύκα και μέλι

«Το χαλούμι είναι πιθανώς η πιο διάσημη γαστρονομική εξαγωγή της Κύπρου και αναμφίβολα το πιο αγαπημένο ”τριζάτο” τυρί παγκοσμίως».
Open Image Modal
MATT RUSSELL Halloumi Saganaki from Ripe Figs by Yasmin Khan
Η συνταγή σαλάτας με χαλούμι, μέλι και σύκα που προτείνει η HiuffPost UK

Μπορεί να υπάρξει καλύτερο starter από αυτή την σαλάτα με χαλούμι; Πράγματι, όχι. Αυτό το πιάτο συνδυάζει όλα τα βασικά και παρουσιάζει γλυκό, αλμυρό, τραγανιστό και τηγανητό στοιχείο που είναι ιδανικό για ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή μεζέ.  

«Το χαλούμι είναι πιθανώς η πιο διάσημη γαστρονομική εξαγωγή της Κύπρου και αναμφίβολα το πιο αγαπημένο ”τριζάτο” τυρί παγκοσμίως», λέει  στην HuffPost UK. η συγγραφέας και συγγραφέας Γιασμίν Καν, η οποία δημιούργησε τη συνταγή.

«Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από ένα πιάτο στο οποίο ”επέστρεφα” στο εστιατόριο Loxandra στη Λευκωσία, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα μεζέδων που φτιάχνω για τους φίλους μου στο σπίτι», λέει. «Είναι τέλειο για αυτήν την εποχή του χρόνου, καθώς είναι ελαφρύ, γρήγορο και εύκολο να συνδυαστεί». 

Χαλούμι σαγανάκι 

Μερίδες: 4, ως μέρος μεζέ / Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος: 5 - 10 λεπτά

Υλικά:

300 γραμμάρια χαλούμι

1 μέτριο αυγό

4 κουταλιές της σούπας καλό Σιμιγδάλι ή πολέντα

3 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο

2 κουταλιές σκούπας ρευστό μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο

Μερικές χούφτες φύλλα ρόκας

4–5 φρέσκα σύκα, τετράγωνα (προαιρετικά)

3 κουταλάκια του γλυκού σπόροι ροδιού

Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε το χαλούμι σε οκτώ παχιές φέτες.

2. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μικρό μπολ και απλώνουμε τα σιμιγδάλι ή πολέντα σε ένα πιάτο.

3. Βυθίζουμε τις φέτες χαλούμι στο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια τις ρίχνουμε τις στο σιμιγδάλι ή στην πολέντα έτσι ώστε να έχουν μια κρούστα γύρω τους.

4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει καυτό και στη συνέχεια τηγανίζουμε τα κομμάτια χαλούμι για λίγα λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε σε λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν  τυχόν υπερβολικό λάδι.

5. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα με το θυμάρι.

6. Τώρα συναρμολογούμε το πιάτο. Τοποθετούμε την ρόκα σε μια πιατέλα τακτοποιούμε το χαλούμι στην κορυφή, κόβουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε επίσης. Περιχύνουμε με λίγο ζεστό μέλι κάθε φέτα χαλούμι. Τελειώνουμε με το ρόδι και με λίγο μαύρο πιπέρι.

Συνταγή από το Ripe Figs και την Γιασμίν Καν, δημοσιευμένη στο Bloomsbury,