Η HuffPost αποχαιρετά τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλία Κουσκουβέλη

Ενας ευπατρίδης και από τους σημαντικότερους διανοητές και διεθνοπολιτικούς αναλυτές.
Open Image Modal
.
MotionTeam

Πέθανε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 61 ετών, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2006 - 2010), Ηλίας Κουσκουβέλης, ύστερα από άνιση μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο. 

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης ήταν ένας ευπατρίδης και από τους σημαντικότερους διανοητές και διεθνοπολιτικούς αναλυτές που συχνά μας τιμούσε με την αρθρογραφία του στη HuffPost Greece, μέχρι που η ασθένειά του τον κατέβαλε και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. 

Ευγενής, άνθρωπος με σπάνιο ήθος, ήταν από τους πρώτους ακαδημαϊκούς που μελέτησε το «δόγμα στρατηγικού βάθους» του Νταβούτογλου. Απέφευγε τον επιφανειακό σχολιασμό. Τον διέκρινε ένας σπάνιος πολιτικός ρεαλισμός, μια νηφάλια προσέγγιση των γεγονότων, ενώ παρέμενε πάντα υπέρμαχος των εθνικών μας συμφερόντων. 

Τελευταίο άρθρο του στη HuffPost ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 με τίτλο «Τουρκία, οι προκλήσεις και η καλλιέργεια του φόβου».

«Ας σταματήσουν λοιπόν οι τακτικές και τα τερτίπια των κατευναστών και εκείνων που για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβο! Ας δείξουμε την πραγματική εικόνα της Τουρκίας με τα πολλά προβλήματα...Διότι η ικανότητά μας να αντιταχθούμε είναι εκείνη που εγγυάται την ελευθερία (Θουκυδίδης, 4.92) και αποτρέπει κάθε επιβουλή! Οι υλικές προϋποθέσεις της αποτροπής υφίστανται! Ας μην την υποσκάπτουμε και ας δείξουμε ότι την εννοούμε! » έγραφε μεταξύ άλλων τότε.. 

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Η HuffPost εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

Ένα σύντομο βιογραφικό του Ηλία Κουσκουβέλη 

Καταγόμενος από τη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό, όπου, μεταξύ άλλων, απέκτησε μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Nantes της Γαλλίας με ειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Washington, Seattle των ΗΠΑ, για το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και Αέρα στο Πανεπιστήμιο της Nantes, Γαλλία, για το Νομικό Τμήμα Διαστημικών Υποθέσεων και το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, στο Υπουργείο Προεδρίας, από το 1992-1994 και ως εμπειρογνώμων με τη 12η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα το 1992.

Εκτός της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών, εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.

Το 2011 τιμήθηκε για την προσφορά του από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. 

Το ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο αφορά τις Διεθνείς Σχέσεις, τη Διαχείριση Κρίσεων και τις Διαπραγματεύσεις, την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση την Στρατηγική και ειδικότερα τον τομέα της Πυρηνικής Στρατηγικής, την εξωτερική πολιτική. Ασχολήθηκε με ζητήματα τόσο της Ελληνικής, όσο και της Κυπριακής Εξωτερικής πολιτικής και συνέγραψε και επιμελήθηκε βιβλία στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ δημοσίευσε σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά για θέματα που άπτονται των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.

Ο πρώην Πρύτανης και επί σειρά ετών καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν παντρεμένος με τη Λία Στρίκου και ήταν πατέρας δύο παιδιών.