Τι τρώνε οι Ιάπωνες που ζουν 100 χρόνια; Η απάντηση εκπλήσσει

Δεν είναι σίγουρο ότι η υγιεινή διατροφή, με την κλασσική έννοια του όρου, χαρίζει μακροζωία.
Open Image Modal
kazoka30 via Getty Images
.

Το άρθρο των The Japan Times με τίτλο: «Οι εκατονταετείς ξεπερνούν τους 80.000 για πρώτη φορά» έφερε στην επικαιρότητα το υψηλό ποσοστό μακροζωίας της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, το μέσο προσδόκιμο ζωής της Ιαπωνίας ήταν 87,45 για τις γυναίκες και 81,41 για τους άνδρες το 2019, αριθμός ρεκόρ.

Οι Ιάπωνες εκατονταετείς συναρπάζουν, και οι συμβουλές που δίνονται για να αγγίξει κανείς την μακροζωία είναι πάντα μια διασκεδαστική ανάγνωση. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι δύσκολα θα νιώσουμε την ανάγκη να ζήσουμε ως στα 100 εκτός αν γνωρίζουμε ότι θα είμαστε με υγιές μυαλό και ισχυρό σώμα. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι 100 και να καταναλώνει τόνους φαρμάκων ή να είναι κλινήρης και να μην μπορεί να πάει έξω - δεν είναι μόνο το προσδόκιμο ζωής, αλλά και το υγιές προσδόκιμο ζωής.

Αν κάνει κανείς κάποια ανάγνωση σχετικά με την ιδέα ενός υγιούς προσδόκιμου ζωής θα εκπλαγεί ευχάριστα όταν ανακαλύψει ότι σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Ιαπωνικής Υπηρεσίας του 2018 για την Εταιρεία Γήρανσης, περίπου το 70% των ατόμων ηλικίας 60-69 και περίπου το 50% των ατόμων 70 και άνω εργάζονται ή ασχολούνται με εθελοντική δραστηριότητα, κοινοτική δραστηριότητα (π.χ. ένωση γειτονιάς, τοπικές εκδηλώσεις) ή χόμπι. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και στην καθημερινή του ζωή: ένας μεγάλος πληθυσμός ηλικιωμένων που παραμένουν δραστήριοι, υγιείς και νέοι από όλα τα άλλα εκτός από την ηλικία. Είναι η οικογένεια κι οι γείτονες πολλών, που τους βλέπουμε να ταξιδεύουν, να βγαίνουν και να απολαμβάνουν μια δραστήρια ζωή στα 70 και τα 80 τους. 

Μια ξεχωριστή μελέτη για τους Ιάπωνες εκατονταετείς που ζούσαν στην Οκινάουα, όπου ο ερευνητής ανέλυσε σε ποια ηλικία αυτά τα άτομα μπορούν να είναι ικανά να ζήσουν ανεξάρτητα (να μαγειρεύουν για τον εαυτό τους, να κάνουν τις δουλειές τους στο σπίτι και να ζουν μόνοι τους μεταξύ άλλων παραγόντων), έφερε μια ακόμα συναρπαστική ανακάλυψη: η μελέτη αφορούσε μόνο 22 άτομα, αλλά μεταξύ αυτών, το 82% ήταν ακόμη ανεξάρτητο σε μέση ηλικία 92 ετών και περίπου τα δύο τρίτα σε μέση ηλικία 97 ετών. Η Οκινάουα δεν είναι καν ο νομός με τα υψηλότερα ποσοστό μακροβιότητας στην Ιαπωνία (είναι το Ναγκάνο).

“Οι όροι «μ′ αρέσει» και «νόστιμο» χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν το είδος της διατροφής που τους έφερε ως τα 100 τους χρόνια.”

Ποιο είναι το μυστικό για μια υγιεινή διατροφή και μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή;

Εξετάζοντας συνεντεύξεις και διαβάζοντας κάποια άρθρα στα Ιαπωνικά, κανείς παρατηρεί το πιο περίεργο «μοτίβο» μεταξύ απαντήσεων από εκατονατετείς:

«Να τρώω νόστιμα πράγματα και να κοιμάμαι καλά»,  είπε ο Νάμπι Τατζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1900 και έζησε ως τα 117.
«Το να τρώω νόστιμα πράγματα είναι το κλειδί για τη μακροζωία μου», είπε ο Μισάο Οκάουα το γηραιότερο ζωντανό άτομο στον κόσμο μέχρι που πέθανε το 2015 σε ηλικία 117 ετών. Αποκάλυψε επίσης ότι έτρωγε πολλά σούσι και κοιμόταν για οκτώ ώρες κάθε μέρα.
«Τρώω τα πάντα. Και μου αρέσουν ιδιαίτερα τα γλυκά», είπε ο Μοτόι Φουκουνίσι, από τους γηραιότερους άντρες στην Ιαπωνία που έζησε μέχρι το 110.

Εστίασαν σε τρόφιμα που τους άρεσαν - δεν ανέφεραν τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή τρόφιμα χωρίς ζάχαρη. Δεν ανέφεραν καν λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ψητά ψάρια. Οι όροι «μ′ αρέσει» και «νόστιμο» χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν το είδος της διατροφής που τους έφερε ως τα 100 τους χρόνια.

Όταν μιλάμε για μια υγιεινή διατροφή, είναι δελεαστικό να αναφερθούμε στη διατροφική επιστήμη και να εμπιστευθούμε πολύχρωμα λαχανικά και υγιή διατροφή για να ζήσουμε καλά. Εάν ήμασταν ρομπότ ή αλγόριθμοι υπολογιστών, θα ήταν αρκετό και θα ήταν εύκολο να τρώμε καλά. Όμως οι άνθρωποι είναι πιο περίπλοκοι από αυτό, επειδή το φαγητό δεν είναι μόνο αυτό που χτίζει, θρέφει και θεραπεύει το σώμα μας, αλλά παίζει βαθύ ρόλο στην ταυτότητά μας, στον πολιτισμό μας, στις σχέσεις μας με άλλους, στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και στο πώς βιώνουμε τη χαρά . Γι ’αυτό, στο τέλος της ημέρας, όσοι ζουν καλά βλέπουν το φαγητό όχι μόνο ως καθημερινή δουλειά, αλλά και ως χαρούμενο μέρος της ζωής τους.

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο για το καλό φαγητό και ένα μάθημα από τους πρεσβύτερους που μπορούμε να μεταφέρουμε για τα υπόλοιπα χρόνια μας.

(Με ελεύθερη απόδοση από: