Ισπανία και Πορτογαλία κατά του σχέδιου της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου

Πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία εγείρουν σοβαρές ενστάσεις.
|
Open Image Modal
YVES HERMAN via REUTERS

Η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υποχρεώσει τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, δήλωσε την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, η υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα, αφού η Ισπανία σκοπεύει να αντιταχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

«Δεν θα θεσπίσουμε υποχρεωτικό νόμο ρύθμισης της θερμοκρασίας των θερμοστατών των σπιτιών. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα παροτρύνει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν ενέργεια», ανέφερε σε συνέντευξή της στο τοπικό ραδιόφωνο «Cadena SER».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση φυσικού αερίου των βιομηχανιών.

Την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, η υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνησή της θα αντιταχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς η χώρα δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, έχοντας καταβάλει προσπάθειες να επενδύσει σε υποδομές αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου στο παρελθόν.


«Εάν η λογική προστάζει να επιδείξουμε αλληλεγγύη αναφορικά με την αποθήκευση και την επανεξαγωγή φυσικού αερίου, είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι έχουμε την ικανότητα να μειώσουμε στο ελάχιστο τις εισαγωγές φυσικού αερίου μας», πρόσθεσε η Ριμπέρα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν οι Βρυξέλλες, όπως δήλωσε αναπληρωτής υπουργός.

″Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί” στο ”δυσανάλογο” αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής ”δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες”, με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.

Η Πορτογαλία συντάσσεται έτσι με τη θέση της Ισπανίας που υποστηρίζει πως το σχέδιο που προτείνετε δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ούτε αποτελεσματικό.

Το σχέδιο της ΕΕ αντιμετώπισε αντίσταση και από άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τους “27” να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει ”ό,τι μπορεί” προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Σε περίπτωση ”σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης”, και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους ”υποχρεωτικούς στόχους”, κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί ”υποχρεωτικός” ο στόχος του 15%.

Πηγές: AFP, Reuters