Η ιστορία της Λόρα Νουτάλ: Έδιναν σε φοιτήτρια με καρκίνο 12 μήνες ζωής, τώρα παίρνει πτυχίο

Μετά από μια εξέταση ρουτίνας στα μάτια, διαγνώστηκε με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο.
Open Image Modal
.
THE UNIVERSITY OF MANCHESTER

Μια φοιτήτρια στην οποία οι γιατροί έδιναν μόνο 12 μήνες ζωής αφού διαγνώστηκε το 2018 με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο τέσσερα χρόνια μετά.

Η Λόρα Νουτάλ, 22 ετών, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε θεραπεία. Μόλις αυτή ολοκληρώθηκε επέστρεψε στις σπουδές της, έδωσε εξετάσεις και πήρε το πτυχίο την στην πολιτική, τη φιλοσοφία και τα οικονομικά.

Τώρα, φορώντας, χαμογελαστή, την τήβεννο, είπε πως η στιγμή αυτή είναι «επική»: «Οι γιατροί μου έλεγαν ότι δεν θα επέστρεφα στο πανεπιστήμιο. Δεν πίστευα ότι θα αποφοιτούσα, αλλά να ’μαι, επιτέλους, εδώ».

Η Λόρα μετά από μια εξέταση ρουτίνας στα μάτια, διαγνώστηκε με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Συμπληρωματικές εξετάσεις αποκάλυψαν πως είχε συνολικά οκτώ όγκους στον εγκέφαλο και, το 2018, της είχε δοθεί μόλις ένας χρόνος ζωής.

Ωστόσο, μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μεγαλύτερου όγκου και ένα πρόγραμμα θεραπείας που περιελάμβανε ανοσοθεραπεία στη Γερμανία, η υγεία της σημείωσε αναπάντεχη πρόοδο.

Open Image Modal
.
THE UNIVERSITY OF MANCHESTER

Από τότε πραγματοποιεί μία-μία τις επιθυμίες στη λίστα με τα πράγματα που ήθελε να κάνει πριν πεθάνει, μεταξύ των οποίων μία συνάντηση με τη Μισέλ Ομπάμα, την πλοήγηση ενός πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού και ένα βράδυ σε παμπ με τον κωμικό Πίτερ Κέι.

Η νεαρή είχε ξεκινήσει τις σπουδές της στο Kings College του Λονδίνου, αλλά τις ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να βρίσκεται πιο κοντά στην πατρίδα της. «Θα επιστρέψω, παρά τα όσα λένε. Αυτός ο όγκος δεν θα με σταματήσει», έλεγε για την πιο δύσκολη εποχή.

Το 2021 ο Πίτερ Κέι επέστρεψε στις παραστάσεις μετά από παύση τεσσάρων ετών, συγκεντρώνοντας επίσης χρήματα για τη θεραπεία της Λόρα.

Στη νεαρή Βρετανίδα είχαν πει ότι το προσδόκιμο ζωής της ήταν περίπου ένας χρόνος και ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στο πανεπιστήμιο, οπότε το να τη βλέπουμε να αποφοιτά είναι απλά απίστευτο», δήλωσε η μητέρα της, Νίκολα.

Open Image Modal
.
THE UNIVERSITY OF MANCHESTER

«Ξέρω πόσο σκληρά δούλεψε για να πάρει το πτυχίο της παράλληλα με τη χημεου κορονοϊού, κατάφερε να συνεχίσει τη θεραπεία της στην Κολωνία, όταν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Greensill της προσέφερε την δυνατόιοθεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και τη θεραπεία, και αυτή η μέρα είναι μια πραγματική γιορτή για την επιμονή της».

Η Λόρα σχεδιάζει τώρα να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις για ανθρώπους με παθήσεις στον εγκέφαλο και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Πρόσφατα έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Our Brain Bank, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εργάζεται για να μετατρέψει το γλοιοβλάστωμα από ανίατο σε θεραπεύσιμο νόσημα.

Πηγή: BBC