Η ιστορία της γυναίκας που κατά λάθος τίκαρε το «είμαι τρομοκράτης» στην αίτηση για βίζα

Η ιστορία της γυναίκας που κατά λάθος τίκαρε το «είμαι τρομοκράτης» στην αίτηση για βίζα
Open Image Modal
Shutterstock / Tatiana Popova

Η Μάντυ Στίβενσον στα 29 της χρόνια έχει περάσει πολλά. Το 2015 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο. 

Ένα από τα όνειρά της λοιπόν ήταν να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη. Και παρά τα σοβαρά προβλήματα με την υγεία της, θα το είχε καταφέρει εάν δεν έκανε ένα τραγικό λάθος. Να τικάρει το κουτάκι «είμαι τρομοκράτης» στην αίτηση για βίζα!

Φυσικά έγινε κατά λάθος. Κάνοντας την αίτηση online στο Esta, την υπηρεσία της Βρετανίας που κάνεις αίτηση για βίζα διαδικτυακά, έφτασε στην ερώτηση: «Σκοπεύετε να εμπλακείτε ή έχετε εμπλακεί σε τρομοκρατική πράξη, κατασκοπεία, σαμποράζ ή γενοκτονία;». Από κεκτημένη ταχύτητα σημείωσε την απάντηση «ναι». Και φυσικά απορρίφθηκε η αίτηση.

Η ίδια λέει, όπως μεταδίδει το BBC, ότι πάτησε «όχι» και όσο κατέβαινε προς τα κάτω στην σελίδα μάλλον ξαναπάτησε το ποντίκι και πέρασε η άλλη απάντηση.

Παρά το ντροπιαστικό της υπόθεσης («μα πως είναι δυνατόν να κάνεις κάτι τέτοιο», της έλεγαν οι γνωστοί της), η Μάντυ θεώρησε ότι ήταν ένα μικρό λάθος που μπορούσε εύκολα να διορθωθεί. 

Αλλά όχι...

Όταν επισκέφθηκε την Αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, της είπαν ότι αυτό ήταν «το χειρότερο κουτάκι που θα μπορούσε να τικάρει». 

Χρειάστηκε να περάσει αρκετές συνεντεύξεις για να διαπιστωθεί ότι τελικά δεν ήταν -ή δεν ήθελε να γίνει- τρομοκράτης και να της εκδώσουν τη βίζα. 

Όμως η περιπέτειά της δεν τελειώνει εκεί. Και αυτό γιατί της είπαν ότι θα κάνει να εκδοθεί τρεις με πέντε ημέρες, πράγμα που σήμαινε ότι θα έχανε την πτήση της. Ούτε αυτό, ούτε το γεγονός ότι ήταν καρκινοπαθής και έπρεπε να κάνει το ταξίδι συγκεκριμένες ημερομηνίες μέχρι την επόμενη εξέτασή της, συγκίνησε τους αξιωματούχους της πρεσβείας, που της συνέστησαν να αλλάξει ημερομηνίες για το ταξίδι της.

Έτσι λοιπόν αναγκάστηκε να αλλάξει τις ημερομηνίες (κάτι που της κόστισε επιπλέον 800 λίρες) ενώ η όλη διαδικασία με τη βίζα της στοίχισε 320 λίρες. 

«Κλείνω τις διακοπές μου σε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες και αυτό το ταξίδι στη Νέα Υόρκη είχε οργανωθεί μεταξύ δύο προγραμματισμένων μαγνητικών. Όλο αυτό ήταν άγχος που δεν χρειαζόμουν. Νόμιζα ότι ήταν ένα ειλικρινές λάθος και ότι θα ήταν εύκολο να διορθωθεί, αλλά έκανα λάθος». 

Ο Σάιμον Κάλντερ, ταξιδιωτικός συντάκτης στον Independent, εξηγεί ότι αυτή η ερώτηση στον Esta είναι εντελώς αχρείαστη. «Κανένας που έχει εμπλακεί σε τρομοκρατική πράξη, κατασκοπεία ή γενοκτονία δεν θα πάταγε ποτέ το ”ναι”. Και δεν νομίζω ότι κανένας θα το πάταγε εσκεμμένα. Αλλά μόλις μπει το όνομά σου σε αυτή τη λίστα, δεν βγαίνει ποτέ. Οι ΗΠΑ δεν τα συγχωρούν αυτά. Εάν αυτό το κουτί τικαριστεί για οποιοδήποτε λόγο, αμέσως είναι λες και χτυπάνε οι συναγερμοί, κατεβαίνουν τα ρολά και εγκλωβίζεσαι σε ένα σπιράλ απόγνωσης». 

Γι΄ αυτό λοιπόν, προσοχή στα κουτάκια.