Η ιστορία του φιλιού, που τελικά είναι πιο παλιά από όσο νομίζαμε

Και τελικά ήταν διαδεδομένο σε όλους τους πολιτισμούς ή προνόμιο λίγων;Νέα ευρήματα από την Μεσοποταμία για την πιο δημοφιλή πράξη εκδήλωσης αγάπης και ερωτικού/σεξουαλικού πάθους.
Open Image Modal
Πήλινο πλακίδιο από την Μεσοποταμία με αναπαράσταση σεξουαλικής πράξης όπου φαίνεται ξεκάθαρα η πρακτική του φιλιού.
BRITISH MUSEUM, SCIENCE

Το παλαιότερο ”καταγεγραμμένο” φιλί στην ιστορία της ανθρωπότητας χρονολογείται πλέον πριν από περίπου 4.500 χρόνια στην αρχαία Μέση Ανατολή, δηλαδή 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φιλί ήταν κάτι που συνηθιζόταν σε μερικές από τις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας και αυτό τεκμηριώνεται βάσει αρχαίων κειμένων από το 2500 π.Χ., στα οποία υπάρχουν καταγραφές φιλιών στις οποίες όμως δεν είχε δοθεί η δέουσα σημασία. 

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές ανέφεραν επίσης στοιχεία που εντόπισαν και υποδεικνύουν πως το φιλί μπορεί να συνέβαλε στην εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από το στόμα, όπως ο επιχείλιος έρπης αλλά και άλλων ασθενειών.

Open Image Modal
Η Νεφερτίτη φιλά την κόρη της (1352 με 1336 π.Χ)
Werner Forman via Getty Images

 

Οι θεωρίες για το ερωτικό φιλί

Η έρευνα επί του θέματος υποστήριζε ότι το φιλικό ή εντός οικογένειας φιλί ήταν κάτι σύνηθες μεταξύ των ανθρώπων διαχρονικά και όλες τις γεωγραφικές περιοχές ενώ το ρομαντικό-σεξουαλικό φιλί δεν ήταν διαδεδομένο αφού δεν συνιστούσε ”καθολική” πρακτική σε όλους τους πολιτισμούς. 

Οι ερευνητές τώρα αναφέρουν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως τα φιλιά θεωρούνταν ένα συνηθισμένο μέρος της ρομαντικής και σεξουαλικής οικειότητας στην αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς και δεν έχουν ρίζα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, όπως είχε προτείνει παλαιότερη έρευνα. Μια προηγούμενη υπόθεση ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία φιλιού έρχονται από Ινδία περίπου το 1500 π.Χ.

Open Image Modal
Ο Ακεταμών φιλά την κόρη του (1373 με 1357 π.Χ)
Werner Forman via Getty Images

 

Τα αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας υποδηλώνουν φιλί έδιναν παντρεμένα ζευγάρια, αν και αυτό επίσης θεωρείτο επίσης μέρος της έκφρασης επιθυμιών ανύπαντρων ερωτευμένων.

Όχι ”προνόμιο” συγκεκριμένων πολιτισμών

Ο δρ. Troels Pank Arbøll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, εξηγεί: «Στην αρχαία Μεσοποταμία, που είναι η ονομασία για τους πρώιμους ανθρώπινους πολιτισμούς που υπήρχαν μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη δηλ. στη σημερινή εποχή το Ιράκ και τη Συρία, οι άνθρωποι έγραψαν σε σφηνοειδή γραφή [σφηνοειδή σήματα] σε πήλινες πλάκες. Πολλές χιλιάδες από αυτές τις πήλινες πλάκες έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και περιέχουν ξεκάθαρα παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα, όπως επίσης και αυτής μεταξύ μελών μια οικογένειας. Ως εκ τούτου, το φιλί δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα έθιμο που προήλθε αποκλειστικά από κάποια συγκεκριμένη περιοχή και εξαπλώθηκε από εκεί, αλλά μάλλον φαίνεται ότι υπήρχε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς για αρκετές χιλιετίες».

Open Image Modal
Άνδρας και γυναίκα ανταλλάσσουν φιλία κατά την διάρκεια ερωτικής πράξης (Νάπολη, 1ος αιώνας μ.Χ)
Mondadori Portfolio via Getty Images

 

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπονόμπο, όπως αναφέρει ο Guardian φιλιούνται με ρομαντικό-σεξουαλικό σκοπό και οι χιμπατζήδες επιδίδονται σε πλατωνικά φιλιά για να διαχειριστούν τις κοινωνικές σχέσεις τους.

Ως οι πλησιέστεροι εν ζωή συγγενείς του ανθρώπινου είδους, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτές οι πρακτικές υπονοούν την αρχαία παρουσία και την εξέλιξη της συμπεριφοράς στους ανθρώπους.

Σχολιάζουν επίσης ότι το φιλί μπορεί να έπαιξε ακούσια ρόλο στη μετάδοση παθογόνων παραγόντων, όπως ο ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1), που προκαλεί έρπη και διφθερίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη. Πιστεύεται ότι το bu’shanu, μια ασθένεια που περιγράφεται στα αρχαία ιατρικά κείμενα, θα μπορούσε να είναι η μόλυνση από τον HSV-1. 

Ο Δρ Arbøll τονίζει πως «Υπάρχει ένα σημαντικό σύνολο ιατρικών κειμένων από τη Μεσοποταμία, μερικά από τα οποία αναφέρουν μια ασθένεια με συμπτώματα που θυμίζουν τον ιό του απλού έρπητα 1».  

Πηγές : Science, Guardian