Η ιστορία του Βενσάν Λαμπέρ και η μέθοδος της ευθανασίας που διχάζει την οικογένειά του

Συμφωνούν η γυναίκα και τα αδέλφια του, στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι γονείς του.
Η μητέρα του ασθενή. Open Image ModalΗ μητέρα του ασθενή.
Η μητέρα του ασθενή.

Οι γιατροί αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα να διακόπτουν την ιατρική φροντίδα του Βενσάν Λαμπέρ, του 42χρονου παραπληγικού άνδρα ο οποίος είναι σε κατάσταση φυτού εδώ και μια δεκαετία και παρά τη θέλησή του έχει αναχθεί σε σύμβολο.

Έπειτα από απόφαση που έλαβε στα τέλη Απριλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γαλλίας, ιατρική πηγή επεσήμανε ότι η διαδικασία διακοπής της σίτισης, της χορήγησης υγρών και ισχυρής νάρκωσης πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα και να διαρκέσει δύο με τέσσερις ημέρες.

Όμως η δικαστική διαμάχη δεν έχει τελειώσει.

Open Image Modal
Οι γονείς του Βενσάν Λαμπέρ.
ASSOCIATED PRESS

Οι γονείς του Λαμπέρ, που είναι πιστοί καθολικοί και αντιτίθενται έντονα στην παθητική ευθανασία, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα «προσφύγουν εκ νέου» στη δικαιοσύνη, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Θα πρόκειται για την τέταρτη νομική διαδικασία σε διάστημα έξι ετών για την υπόθεση αυτή που διχάζει την οικογένεια του Βενσάν Λαμπέρ, που είναι τετραπληγικός, χωρίς επαφή με το περιβάλλον του και χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το 2008.

Την Κυριακή οι γονείς του προχώρησαν σε νέες πρωτοβουλίες: Οι δικηγόροι τους ζήτησαν να ασκηθούν διώξεις εναντίον του γιατρού Βενσάν Σάντσες, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής στο νοσοκομείο της Ρενς όπου νοσηλεύεται ο Λαμπέρ υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Επίσης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το νοσοκομείο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 150 άτομα και κατήγγειλαν, έπειτα από προτροπή της Βιβιάν Λαμπέρ, της μητέρας του, «την κεκαλυμμένη ευθανασία».

Open Image Modal
Διαδηλωτές κατά της ευθανασίας.
ASSOCIATED PRESS

Το Σάββατο οι γονείς του έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να επέμβει προκειμένου να μην σταματήσει η παροχή ιατρικής φροντίδας στον γιο τους. Βασίζονταν κυρίως στο αίτημα που διατύπωσε την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε από το Παρίσι να μην αναστείλει την ιατρική φροντίδα του Λαμπέρ μέχρις ότου εξετάσει την υπόθεση.

«Κύριε Πρόεδρε, ο Βενσάν Λαμπέρ θα πεθάνει αν δεν συνεχιστεί η χορήγηση υγρών την εβδομάδα της 20ης Μαΐου, αν δεν κάνετε κάτι και είστε ο τελευταίος και ο μοναδικός που μπορεί να επέμβει», τονίζουν στην επιστολή οι δικηγόροι των γονέων του, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

«Στη Γαλλία του 2019 κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει από δίψα και πείνα», τονίζεται στην επιστολή.

Ωστόσο η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν τόνισε ότι «όλες οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί και όλα τα δικαστήρια, τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ιατρική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεσή του έχει το δικαίωμα να σταματήσει να παρέχει φροντίδα».

Απέναντι σε όσους είναι αντίθετοι στη διακοπή της παροχής φροντίδας στον Βενσάν Λαμπέρ βρίσκεται η σύζυγός του Ρασέλ, έξι αδέλφια του και ο ανιψιός του.

Έπειτα από χρόνια που προσπαθούσε να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του, η ιατρική ομάδα του Λαμπέρ σύστησε το 2013 τη διακοπή της παροχής φροντίδας, έπειτα από συνεννόηση με τη σύζυγό του.

Επειδή όμως δεν ζητήθηκε η γνώμη της, η υπόλοιπη οικογένεια προσέφυγε δικαστικά εναντίον της απόφασης ξεκινώντας μια μακρά δικαστική μάχη, η οποία έφτασε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της διακοπής της ιατρικής φροντίδας.

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γαλλία, όπου η ευθανασία είναι παράνομη, όμως οι γιατροί μπορούν να βάζουν τους ασθενείς που δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης.

(Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)