Η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε πολυάριθμες «διεθνείς» επαφές σήμερα, ανάμεσα σε αυτές με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε η ανακοίνωση.
«Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στους συμμάχους, υπογραμμίζεται.
«Με βάση τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη σε συμμαχικές δυνάμεις».
Στο μεταξύ σήμερα άρχισε και θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, με τις πολιτικές δυνάμεις, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συσταθεί νέα κυβέρνηση.
Στις μέχρι τώρα συναντήσεις, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε ότι μπορεί να ξεκινήσει διάλογος αν τα Πέντε Αστέρια δεχθούν ότι το κόμμα του «πρώην Καβαλιέρε» πρέπει να είναι μέρος της λύσης, με μια νέα, ευρεία κυβερνητική συνεργασία. To κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, επιμένει ότι ο Μπερλουσκόνι πρέπει να εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο και αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του.
Σε ότι αφορά, δε, την κεντροαριστερά, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, ο Αντρέα Ορλάντο, δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια, αν, όμως, αυτά ξεκαθαρίσουν πρώτα ότι δεν θα υπάρξει παράλληλη διαπραγμάτευση με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πάντως, οι διεθνείς εξελίξεις, με την κρίση στην Συρία, μπορεί να επιταχύνουν τους ρυθμούς των διαβουλεύσεων και να ωθήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναζητήσει μια λύση μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι επόμενες κινήσεις του Σέρτζιο Ματταρέλλα μπορεί να είναι ή η επιλογή ενός τρίτου γύρου διαβουλεύσεων, μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους επικεφαλής της Λέγκα ή των Πέντε Αστέρων (αλλά πρόκειται για δυνάμεις που δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που αποτελεί εμπόδιο), ή η ανάθεση μιας διερευνητικής εντολής, στην πρόεδρο της γερουσίας ή σε εκείνον της βουλής.