Παραπλανητικά έως ψευδή στοιχεία σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίσει μια πανδημία, φέρεται να έδωσαν οι αρχές της Ιταλίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λίγες μάλιστα εβδομάδες πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα. Βέβαια φαίνεται πως ίσως να μην εξαπάτησε μόνο τον Οργανισμό αλλά και τους ίδιους τους πολίτες όταν δήλωνε πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που το 2020 ”χτυπήθηκε” από την πανδημία κορονοϊού και πλήρωσε βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές με το δράμα των κατοίκων της κυρίως στην Λομβαρδία να προκαλεί ρίγη σε όλο τον κόσμο.
Έναν περίπου χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ιταλία η χώρα των 60εκατ. κατοίκων μετρά 95.992 νεκρούς ενώ περισσότερα από 2,8εκατ. άνθρωποι προβλήθηκαν από το ιό. Σήμερα νοσούν 387.903 άτομα ενώ 2.118 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
Επίσης η Ιταλία είναι 6η παγκοσμίως και 2η πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τους θανάτους από Covid-19.
Πόσο έτοιμη ήταν λοιπόν η Ιταλία
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, κάθε χρόνο, οι χώρες που δεσμεύονται από τους Διεθνούς Κανονισμούς Υγείας (IHR) - μια διεθνή συνθήκη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας εξάπλωσης ασθενειών - υποχρεούνται να υποβάλλουν μια έκθεση αυτοαξιολόγησης στον ΠΟΥ για το επίπεδο ετοιμότητάς τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων για τη Δημόσια Υγεία.
Η Ιταλία έκανε την τελευταία έκθεση αυτοαξιολόγησης στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Στην ενότητα Γ8 της έκθεσης-της οποίας έχει λάβει γνώση ο Guadian- όπου οι χώρες πρέπει να αξιολογήσουν τη συνολική τους ετοιμότητα να ανταποκριθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο συντάκτης αναφέρει πως η Ιταλία ήταν στο «επίπεδο 5» , που είναι η υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας.
Στο επίπεδο αυτό προβλέπεται πως «ο μηχανισμός συντονισμού για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και το σύστημα διαχείρισης συμβάντων που συνδέονται με ένα εθνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης έχουν δοκιμαστεί και ενημερώνεται τακτικά».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, προέκυψε ότι η Ιταλία δεν είχε ενημερώσει το εθνικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση πανδημίας από το 2006.
Κόστος 10.000 ζωών;
Ο παράγοντας αυτός εκτιμάται πως μπορεί να συνέβαλε σε τουλάχιστον 10.000 θανάτους από την Covid-19 κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του πρώτου σφοδρού κύματος της πανδημίας στη χώρα και επίσης αποτελεί βασικό στοιχείο στην σχετική έρευνα που διεξάγεται από εισαγγελείς στο Μπέργκαμο, στην επαρχία της Λομβαρδίας -που επλήγη βαρύτατα στην πρώτη φάση της πανδημίας- και εστιάζει σε πιθανούς λάθους χειρισμούς από τις αρχές.
Η σχετική έκθεση αυτοαξιολόγησης που υπεβλήθη στο πλαίσιο του Διεθνούς Κανονισμούς Υγείας έχει δοθεί στους εισαγγελείς του Μπέργκαμο ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχεί σχετικά με αστική αγωγή που υποβλήθηκε από τις οικογένειες θυμάτων τον Δεκέμβριο. Η αγωγή στρέφεται κατά κορυφαίων πολιτικών τους οποίους οι ενάγοντες κατηγορούν για εγκληματική αμέλεια για τον χειρισμό της πανδημίας.
Σημειώνεται πως το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στην πόλη Κοντόνο της Λομβαρδίας και δύο ημέρες αργότερα εντοπίστηκε εστία μετάδοσης στο νοσοκομείο της πόλης Μπέργκαμο.
Αλλά σε αντίθεση με τη πόλη Κοντόνο, που τέθηκε άμεσα σε κραντίνα μαζί με εννέα άλλες πόλεις στη Λομβαρδία και μία στο Βένετο, το νοσοκομείο Αλζάνο Λομπάρντο στο Μπέργκαμο άνοιξε ξανά τις πύλες του σε ασθενείς λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό της εστίας μετάδοσης ενώ η επαρχία του Μπέργκαμο μπήκε σε lockdown μαζί με με ολόκληρη την περιοχή της Λομβαρδίας δύο εβδομάδες αργότερα.
Οι εισαγγελείς του Μπέργκαμο έλαβαν καταθέσεις από τον Τζουσέπε Κόντε, μέχρι προσφάτως πρωθυπουργό της χώρας, τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Λομβαρδίας καθώς και τον νυν Γ.Γ του υπουργείου Υγείας και γενικό διευθυντή προληπτικής υγείας από το 2012-2014.
″Λέγαμε ψέματα”
O Κόντε, ο οποίος ανακρίθηκε από εισαγγελείς τον περασμένο Ιούνιο, είπε στον Guardian σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ότι, εάν κληθεί, θα ήταν πρόθυμος να ανακριθεί ξανά, αλλά υποστήριξε πως έκανε ό, τι μπορούσε για να διαχειριστεί μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση.
Ο Υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα που υπεβλήθη σε ανάκριση τον περασμένο Ιούνιο και ξανά τον Ιανουάριο ενώ οι υπόλοιποι που έλαβαν κλήσεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημόσια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο ΓΓ του Υπ.Υγείας φέρεται να έχει πέσει σε αντιφάσεις σε ό,τι αφορά την έκθεση αυτοαξιολόγησης της Ιταλίας του Φεβρουαρίου 2020 επιβεβαιώνοντας στους εισαγγελείς ότι το σχέδιο πανδημίας καταρτίστηκε τελευταία φορά το 2006, παρά την υποχρέωση της χώρας να ενημερώσει το σχέδιο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ το 2013 και το 2018.
Σε μια ανάλυση του εγγράφου αυτοαξιολόγησης που συνέταξε ο Πιέρ Πάολο Λουνέλι, Στρατηγός ε.α, 60 από τις 70 απαντήσεις που έδωσε η Ιταλία κρίνονται ως «αβάσιμες».
Ο Λουνέλι αναφέρει στην ανάλυσή του, η οποία έχει δοθεί στους εισαγγελείς, πως η έκθεση αυτοαξιολόγησης «αποτελεί ένα κάστρο αποδεικτικών στοιχείων που πιστοποιεί το [επίπεδο] ελλιπούς προετοιμασίας με το οποίο προσεγγίσαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που προέκυψε από την πανδημία κορονοϊού.
«Λέγαμε ψέματα στους Ιταλούς πολίτες όταν ισχυριζόμασταν ότι ήμασταν έτοιμοι», πρόσθεσε ο Λουνέλι.
«Και ακόμη χειρότερα, προσπαθήσαμε να εξαπατήσουμε ακόμη και τον ΠΟΥ, την ΕΕ και τις χώρες που είχαν λάβει τα μέτρα τους δηλώνοντας ότι έχουμε δυνατότητες που, υπό το φως των γεγονότων, φάνηκε πως δεν είχαμε».
Η Κονσουέλο Λοκάτι, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες που κατέθεσαν την αστική αγωγή, δήλωσε ότι η έκθεση αυτοαξιολόγησης μπορεί να συνιστά «ηχηρή απόδειξη» στην υπόθεση.
Η Λοκάτι, συντάσσει τώρα επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι και ζητά την καταβολή αποζημιώσεων για τους συγγενείς των θυμάτων.
Ισχυρίζεται πως όχι μόνο το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας της Ιταλίας ήταν πολύ παρωχημένο, αλλά και ότι δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ για να εξακριβωθεί εάν λειτουργούσε.
Πηγή: The Guardian