Η Ιταλία τιμώμενη χώρα στη 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Είναι η τέταρτη εκδοτική αγορά της Ευρώπης, με 3,439 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2023 και μια δυναμική λογοτεχνική σκηνή.
Open Image Modal
Bιβλιοπωλείο La Stanza Di Carta, Παλέρμο, Ιανουάριος 2024.
Alexander Farnsworth via Getty Images

Η Ιταλία θα είναι για πρώτη φορά τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 11 Μαΐου 2025, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ - Helexpo.

Τη συμφωνία συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Νίκος Μπακουνάκης, πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, ο Francesco Neri, διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και ο Fabrizio Camastra, διευθυντής του ITA-Italian Trade Agency Athens.

Η ιταλική συμμετοχή πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού με το Κέντρο Βιβλίου και Ανάγνωσης, του ITA – Italian Trade Agency αρμόδιου για την προώθηση στο εξωτερικό και τη διεθνοποίηση των ιταλικών επιχειρήσεων και τη συνεργασία της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών.

Μία δυναμική λογοτεχνική σκηνή

Για τη σημαντική αυτή συνεργασία που ανοίγει νέες προοπτικές στο πεδίο των  πολιτιστικών σχέσεων και ειδικότερα των εκδοτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Μπακουνάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ιταλία είναι η τιμώμενη χώρα στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Η Ιταλία  είναι η τέταρτη εκδοτική αγορά της Ευρώπης, με 3 δις 439 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2023, μια δυναμική λογοτεχνική σκηνή με υπέροχους συγγραφείς, αρκετούς από τους οποίους θα δούμε στη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη δύναμη στις εκδόσεις βιβλίων για παιδιά, που αντανακλάται και στην Έκθεση της Μπολόνιας, της σημαντικότερης έκθεσης παιδικού βιβλίου στον κόσμο, και φυσικά μια τεράστια παράδοση από συγγραφείς και κείμενα που έχουν σφραγίσει το αναγνωστικό μας γούστο και τις αναγνωστικές μας συμπεριφορές. Οι μεταφράσεις ιταλικών λογοτεχνικών έργων στα ελληνικά γνωρίζουν επίσης μεγάλη ανάπτυξη, καθώς από τους 84 τίτλους το 2019, φτάσαμε στους 122 το 2023. Πιστεύω ότι όλος αυτός ο δυναμισμός θα διαχυθεί στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αλλά και στην πόλη, μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις. Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη που οργανώνεται από το νέο Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού και η παρουσία της Ιταλίας  έχει για μας ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την ποιότητα και το εύρος της λογοτεχνικής παραγωγής της αλλά και γιατί το βιβλίο στην Ιταλία αποτελεί κλειδί για να κατανοήσουμε πως αλλάζει αυτή η μεσογειακή κοινωνία».

Open Image Modal
Από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας (από αριστερά): Fabrizio Camastra, διευθυντής του ΙΤΑ-Italian Trade Agency Athens, Νίκος Μπακουνάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Francesco Neri, διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού

Σπουδαίοι Ιταλοί συγγραφείς τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη

«Η συμμετοχή της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αποτελεί πηγή μεγάλης ικανοποίησης και μια σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στερεών και γόνιμων πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Paolo Cuculi.

Και πρόσθεσε: «Οι ιταλικές εκδόσεις είναι γνωστές και καταξιωμένες στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τον σημαντικό αριθμό ιταλικών βιβλίων που μεταφράζονται στα ελληνικά κάθε χρόνο, χάρη και στην υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας. Η παρουσία σπουδαίων Ιταλών συγγραφέων τον ερχόμενο Μάιο στη Θεσσαλονίκη θα επιτρέψει στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης λογοτεχνίας της Ιταλίας και να ανακαλύψει τα έργα τους. Παράλληλα, η συμμετοχή των μεγαλύτερων ιταλικών εκδοτικών οργανισμών θα ενθαρρύνει τη δημιουργία επαφών και συνεργασιών με τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, oι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθούν ιδιαίτερα γόνιμες, ενόψει και των καινοτομιών και των προκλήσεων που θέτει η τεχνολογική ανάπτυξη και θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια».