Με σκίτσα αντί για φωτογραφίες θα κυκλοφορήσει η Ιταλική Vogue τον Ιανουάριο

Μια θυσία υπέρ του περιβάλλοντος από τον κολοσσό μόδας της γείτονος
Open Image Modal
www.vogue.it
Καλλιτέχνης: Yoshitaka Amano. Μοντέλο: Lindsey Wixson.

Τι είναι ένα περιοδικό μόδας χωρίς τις φωτογραφήσεις; Χωρίς αυτές τις λαμπερές εικόνες των μοντέλων φωτογραφημένων σε φαντασμαγορικά σημεία έχοντας πίσω τους μια παραγωγή από ένα ολόκληρο στρατό κομμωτών, μακιγιέρ, και λοιπών βοηθών; 

Κι όμως, η ιταλική Vogue αποφάσισε να θυσιάσει το σήμα - κατατεθέν της κάνοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δήλωση περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Στο σημείωμά του στους αναγνώστες του τεύχους του Ιανουαρίου 2020, ο editor in chief, Εμανουέλε Φαρνέτι, αναφέρει τι κόστος έχει για το περιβάλλον να γεμίζει κανείς ένα τεύχος (όπως, για παράδειγμα, το παραδοσιακά παχύ τεύχος Σεπτεμβρίου) με αυθεντικές φωτογραφήσεις:

«Εκατόν πενήντα άνθρωποι εμπλέκονται. Περίπου είκοσι πτήσεις και μια ντουζίνα ή περισσότερα ταξίδια με τρένο. Σαράντα αυτοκίνητα είναι σε αναμονή. Εξήντα διεθνείς αλυσίδες εστίασης. Φώτα αναμένα τουλάχιστον επί δεκαώρου... Πεταμένο φαγητό από υπηρεσίες κέτερινγκ. Πλαστικό για να τυλιχθούν τα ενδύματα. Ηλεκτρική ενέργεια για να φορτιστούν κινητά τηλέφωνα και κάμερες...» 

 Να γιατί από κοινού με άλλους 25 editors της Vogue δεσμεύτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι «θα βοηθήσουν να διατηρηθεί ο πλανήτης για τις επόμενες γενεές» και θα δείξουν «σεβασμό για το φυσικό μας περιβάλλον»

 Κι επειδή οι δεσμεύσεις δεν είναι αρκετές αλλά χρειάζεται και πράξη, ο ίδιος αποφάσισε να αντικαταστήσει τις φωτογραφήσεις με εικονογραφήσεις, προσλαμβάνοντας καλλιτέχνες «να δείξουν ρούχα χωρίς να τα φωτογραφήσουν», όπως εξηγεί στο σημείωμα του τεύχους της ιταλικής Vogue που θα βρεθεί στα περίπτερα στις 7 Ιανουαρίου 2020. 

Το τεύχος αυτό, λοιπόν, κυκλοφορεί σε οκτώ διαφορετικές εκδοχές με αντίστοιχα εξώφυλλα. Το καθένα απ′ αυτά απεικονίζει ένα μοντέλο να φορά - μια διαφορετική - δημιουργία Gucci αλλά σε όλα αναγράφεται ότι δεν χρειάστηκε να γίνει καμία φωτογράφηση προκειμένου να παρουσιαστεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Open Image Modal
www.vogue.it
Καλλιτέχνης: Μίλο Μανάρα. Μοντέλο: Ολίβια Βίντεν Τοπ

  Η ιταλίδα δημιουργός πολυμέσων, Βανέσα Μπίκροφ, ο αμερικάνος ζωγράφος με ρίζες από τη Μοζαμβίκη, Κάσι Ναμόντα, κι ο ιταλός δημιουργός κόμικ, Μίλο Μανάρα, είναι μεταξύ των όσων υπογράφουν τις εικονογραφήσεις αυτές. 

«Θεωρώ ότι ο πιο έντιμος τρόπος να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει κανείς το πρόβλημα είναι να το παραδεχτεί», λέει ο Φαρνέτι αναφέροντας ότι, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, το 2020 η ιταλική Vogue θα χρησιμοποιήσει 100% λιπασματοποιήσιμο πλαστικό περιτύλιγμα. 

 Τα χρήματα, τέλος, που θα εξοικονομηθούν θα δοθούν ως δωρεά στο  Fondazione Querini Stampalia, ένα Κέντρο Τεχνών που περιλαμβάνει και Βιβλιοθήκη στη Βενετία το οποίο καταστράφηκε από τη μεγάλη πλημμυρίδα του περασμένου Νοεμβρίου

Το ύψος του ποσού δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο. 

 

Με πληροφορίες από τους New York Times