Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι με τους επικεφαλής των θεσμών τα δικά της αιτήματα

Μείωση πλεονασμάτων και τα κέρδη τα ομολόγων στην ατζέντα
Open Image Modal
Klaus Vedfelt via Getty Images

Με το έργο των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να ολοκληρώνεται ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την υποδοχή των επικεφαλής τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης. Αν και οι Θεσμοί έρχονται με δική τους ατζέντα και συγκεκριμένη λίστα θεμάτων που θέλουν να ελέγξουν σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των υπόλοιπων ανοιχτών θεμάτων, η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο τραπέζι και τα δικά της αιτήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι συζητήσεις για όλα τα θέματα καθαρά Ελληνικού ενδιαφέροντος περνούν κατ αρχήν από την επίτευξη των στόχων της μεταμνημονιακής εποχής. Για αυτό το λόγο και η προσπάθεια είναι οι Θεσμοί να μην ανακαλύψουν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μια «καθαρή» αξιολόγηση θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου να συζητηθούν και τα θέματα που για την Αθήνα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Μείωση πλεονασμάτων

Βασικότερο όλων η ταχύτερη σε σχέση με το χρόνο που ορίζουν οι συμφωνίες, μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτό καθώς εκτιμά ότι η οικονομία θα πάρει «βαθιά ανάσα», ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι είτε για τη μείωση των φόρων, είτε για την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει και στην αλλαγή των όρων χρήσης των υπερπλεονασμάτων, ώστε να έχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στη χρήση των συγκεκριμένων κεφαλαίων. Επιδίωξη  είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα χρήσης των υπερπλεονασμάτων και την επόμενη χρονιά από εκείνη που έχουν προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνει καλύτερος σχεδιασμός για τη διάθεση των υπερπλεονασμάτων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης προβλημάτων και όχι απλά υπό την πίεση του χρόνου να αποφασίζεται το ποσό να μοιραστεί με επιδόματα.

Τα κέρδη των ομολόγων

Το αίτημα αυτό συνδυάζεται άμεσα και με τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει με τους Θεσμούς σχετικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης ( ANFAs και SMPs). Η κυβέρνηση δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν μόνο σε παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει κεντρικό σχεδιασμό σε ένα σχετικό βάθος χρόνου.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού προκειμένου να υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, εκτίμηση που δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους Θεσμούς.