Η κινεζική «Ικαρία»: Το «χωριό της μακροζωίας» που προσελκύει τουρίστες στην Κίνα

Η κινεζική «Ικαρία»: Το «χωριό της μακροζωίας» που προσελκύει τουρίστες στην Κίνα
Open Image Modal
Kar Yee Hoo / EyeEm via Getty Images

Η Ικαρία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά γνωστή ως τουριστικός προορισμός τόσο για τις ομορφιές της, όσο και για τη φήμη της ως νησιού της μακροζωίας, λόγω των μεγάλων ηλικιών που φτάνουν οι κάτοικοί της- με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν πιο είναι το «μυστικό» πίσω από αυτό.

Ωστόσο, η Ικαρία δεν είναι το μόνο μέρος του κόσμου που έχει τέτοια φήμη- για την ακρίβεια, σε μια Κίνα η οποία βιώνει μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή μετά την «έκρηξη» των γεννήσεων από το 1960, αυτοί που γεννήθηκαν τότε θα έχουν γεράσει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως η χώρα θα έχει τους περισσότερους ηλικιωμένους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιέσεις στο σύστημα υγείας της, πολλά μέλη αυτής της γενιάς – καλύτερα μορφωμένα και με μεγαλύτερες δυνατότητες κίνησης σε σχέση με το παρελθόν- παίρνουν την υγεία τους στα χέρια τους, επιστρέφοντας, όπως αναφέρει ο Γιου Ξιέ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον που μελετά τη Λαϊκή Δημοκρατία, στις παραδοσιακές τους μεθόδους.

 

Open Image Modal
wateye via Getty Images

 

Αυτό συχνά γίνεται με εναλλακτικές ιατρικές- αλλά κάποιοι επιλέγουν άλλους δρόμους (κυριολεκτικά) φεύγοντας από τις μολυσμένες πόλεις και πηγαίνοντας σε «χωριά μακροζωίας», όπου ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό αντιμετωπίζονται ως θαυματουργές θεραπείες. Η αυτόνομη επαρχία Μπάμα είναι μια περιοχή διάσημη για τους πολλούς αιωνόβιούς της, η οποία δέχεται τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Καρκινοπαθείς και άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικά πηγαίνουν εκεί για φυσικές, παραδοσιακές θεραπείες (αν και, σύμφωνα με το National Geographic, συχνά βρίσκουν κομπογιαννίτες με σκιώδεις μεθόδους).

 

Open Image Modal
ViewStock via Getty Images

 

Η αγροτική Κίνα έχει δεχτεί με ενθουσιασμό αυτό το είδος οικοτουρισμού και τις οικονομικές δυνατότητες που αυτός συνεπάγεται- αν και υπάρχουν προβληματισμοί. Όπως λέει η Κάρεν Έγκλεστον, οικονομολόγος του Στάνφορντ, χωρίς ρυθμιστικά πλαίσια για τις θεραπείες, «υπάρχει μια ανυπομονησία για την εύρεση του μυστικού της μακροζωίας, που αναζητούν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο. Αλλά αυτό τους αφήνει ευάλωτους σε αυτούς που επιζητούν γρήγορα κέρδη».