Η κλιματική αλλαγή απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και τα οικοσυστήματα. Γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη επίδραση στα παγκόσμια καιρικά συστήματα, μεταβάλλοντας τις θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις, τα μοτίβα των ανέμων και πολλά άλλα.
Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον συντριπτικά και τα σενάρια εξέλιξης επιδεινώνονται συνεχώς, καλούμαστε ως ανθρωπότητα να αντιμετωπίσουμε μια ιστορικά πρωτοφανή κλιματική κρίση.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» και υπογράφεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τσουκούμπα της Ιαπωνίας, προβλέπει πιθανούς κατακλυσμούς στα ορεινά τμήματα της Ανατολικής Ασίας στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018 και του 2020 στην Ανατολική Ασία οφείλονται σε… «ουράνιους ποταμούς» όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν.
Πρόκειται για στενόμακρες «λωρίδες» που είναι συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Οι λωρίδες αυτές ρέουν όπως ένα ποτάμι μέσα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.
Σύμφωνα με τα μοντέλα των ερευνητών, τα έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης στην Ανατολική Ασία θα είναι πιο συχνά και πιο σοβαρά τις επόμενες δεκαετίες καθώς ο πλανήτης ζεσταίνεται. Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο θα αυξάνεται και ισχύς των «ουράνιων ποταμών» προκαλώντας ανάλογη αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων.
Στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη βορειοανατολική Κίνα και τη κορεατική χερσόνησος, οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει η μελέτη. Οι περισσότερες βροχές θα πέφτουν στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Ιαπωνικών Άλπεων.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες έκαναν προσομοιώσεις με βάση μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1951 έως το 2010, μοντελοποιώντας αυτά τα δεδομένα μέχρι το έτος 2090.
Παρότι οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο για τις περιοχές της Ανατολικής Ασίας οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και σε περιοχές όπως η Ευρώπη η Βόρειος Αμερική.
«Τα ευρήματά μας είναι πιθανό να ισχύουν και σε άλλες περιοχές των μεσαίων γεωγραφικών πλάτων όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ «ουράνιων ποταμών» και οροσειρών παίζουν σημαντικό ρόλο στις βροχοπτώσεις, όπως στη δυτική Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη», λέει ο περιβαλλοντικός επιστήμονας Γιόσι Καμάε από το Πανεπιστήμιο Τσουκούμπα.
Πηγή: Sciencealert